Konoplja trka na vrata. Odprimo jih.

Tili Kojić
Tili Kojić (Foto: Grega Žunič)

Uvodnik, Viva junij 2016

Skrajni čas je, da legaliziramo konopljo. Če si bom želela na svojem vrtu posaditi konopljo, jo bom posadila. Nikogar ne briga, s kakšnim namenom in kaj bom z njo počela. Najhujša droga, najbolj razširjena in najbolj smrtonosna ni konoplja, ampak denar, je ostro jasna Svetlana Makarovič.

In res. Pogled nazaj odkrije, da je bil to glavni razlog, da so ZDA skozi Združene narode v sedemdestih letih izsilile splošno prepoved konoplje. Goli pohlep, saj je predstavljala preveliko konkurenco takrat novi industriji sintetičnih vlaken, narejenih iz naftnih derivatov.

Že zdavnaj so ovrženi absurdni razlogi in stereotipi, ki so vodili v prohibicijo. Bolj kot kadar koli je jasno, da je zato legalizacija družbeno in politično vprašanje, veliko bolj kot znanstveno in medicinsko.

Kljub prepovedi se vedno več ljudi, tudi pri nas, zdravi s konopljino smolo, zaradi zakonsko neurejenega statusa pa veliko izgubljamo vsi. Nevarno je, da imajo edini nadzor nad tako potentno snovjo črni trg in preprodajalci. Država je nespametna, ker je ne obdavči. Tako, kot je to storila ameriška zvezna država Kolorado. Odkar so konopljo leta 2014 legalizirali, so se tja začeli priseljevati tako imenovani zdravstveni nomadi, povečala se je zaposlenost, policija ne zapravlja časa s pregonom in zapiranjem pridelovalcev, kakovost je pod nadzorom. S prilivom novih davkov se odpirajo šole, fakultete, bolnišnice. Zmanjšalo se je število smrtnih žrtev v prometu. Posledice legalizacije so presegle pričakovanja, zato o takšnem koraku razmišlja še več zveznih držav, podpira ga skoraj 68 odstotkov Američanov. Tudi Evropa sramežljivo, a zanesljivo odpira vrata, na katera trka konoplja. Jih bomo odprli tudi v Sloveniji? Primer Janka F. nakazuje, da se stvari tudi pri nas vendarle premikajo v pravo smer. Kot je pokazala naša anketa, je javnost zrela za odpravo prohibicije.

Zdaj je na vrsti stroka, zdravniki. Ti so pri spreminjanju svojega odnosa pregovorno zadržani (več o tem v prihodnji številki, kjer bomo objavili tudi rezultate raziskave o konoplji med zdravniki). Čakajo trdne klinične dokaze. Toda te so težko izvedljive, tako zaradi pravnega statusa konoplje kot njene narave. THC ali CBD je nesmiselno raziskovati ločeno, saj zdravilni potencial sestavlja več sto aktivnih snovi, ki medsebojno sinergično delujejo. Te snovi so različno močne in imajo različne sposobnosti, odvisno od vrste, pridelave, načina uživanja. Še pomembneje je, da konoplja različno vpliva na ljudi. Skoraj nemogoče je določiti univerzalno varen in učinkovit odmerek za vse ljudi. Kljub temu se dokazi o tem, da pomaga in celo zdravi celo vrsto bolezni, kopičijo z vsakim dnem. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da ni strupena, saj zaradi konoplje nihče ni umrl.

Rekreativno uživanje konoplje je zelo priljubljeno med mladimi, kar posebej straši zakonodajalce. Seveda je potrebno mlade usmerjati v zdrave življenjske izbire, toda to sploh ni pravo vprašanje, ko govorimo o uporabi konoplje v medicinske namene. O tem, kaj bo uporabil za svoje zdravljenje, bi moral odločati bolnik po posvetu z zdravnikom. To pomeni, da bi morali zdravniki o konoplji vedeti več in marsikateri zdravnik se tega tudi zaveda.
Stvari se vendarle spreminjajo, tudi pri nas. Čas bo pokazal, ali gre za začasni trend ali smo priča začetku gradnje nove, trajnostne prihodnosti, razbremenjene ideološke navlake. Sprememba bo, upam, kmalu tu, saj živimo v informacijski dobi, kjer se nič več ne da skriti. Zato odprite svoj um in naj vas dobro vodi.


Viva, revija za boljše življenje, junij 2016, številka 271.