Misija (ne)mogoče?

Maja Južnič Sotlar
Maja Južnič Sotlar (Foto: Grega Žunič)

Uvodnik, Viva november, številka 252

November se že nekaj let imenuje movember, kar je znano vsaj zdravstveno nekoliko bolj ozaveščenim ljudem. Vse skupaj se je začelo v Avstraliji, kjer so želeli s prikupno skovanko ves svet opozoriti na pomen moškega zdravja, moške pa pripraviti k temu, da bi prek množičnega gibanja (od tod beseda movember) vzpostavili skrbnejši odnos do sebe in do svojega zdravja, zlasti ko gre za prostato kot simbol moškega zdravja.

V znak podpore naj bi si moški ves november puščali brke. Pri nas se ta ideja prijemlje počasi, kar me niti najmanj ne preseneča. Ni jih veliko, toda raziskave o odnosu moških do zdravja in do obiskovanja zdravnikov, kažejo, da so neprimerno manj navdušeni nad pogovori o zdravju in boleznih kot ženske. Tudi zdravnika obiščejo le takrat, ko res ne gre drugače.

To ne nazadnje dokazujejo tudi številke, ki jih zbira Nacionalni inštitut za javno zdravje – te namreč jasno kažejo, da ženske opravijo skoraj petnajst odstotkov več obiskov pri zdravniku kot moški. Tudi podatek o udeležbi v presejalnem programu za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki Svit ni nič spodbudnejši. Od vseh povabljenih moških se jih odzove zgolj dobra polovica, na drugi strani pa se odzoveta kar dve tretjini vabljenih žensk.

Se morda tudi v tem skriva razlog, da je življenjska doba žensk daljša? Verjetno. Toda to, da se moški nočejo odzivati na državne programe ali se pogovarjati o boleznih in o vsem, kar je povezano z bolnišnicami in zdravniki, bi še šlo, če bi jih ta nojevski odnos tudi obdržal pri zdravju. Seveda ni tako. Moški še kako zbolevajo – in takrat utegne biti za ženske hudo naporno.

Če gre verjeti raziskavi, ki jo je pred časom opravila ena od naših agencij, kar 80 odstotkov moških odlaša z obiskom pri zdravniku, dokler zdravstvene težave ne dosežejo točke, ko jim začnejo povzročati zelo resne težave. Seveda v vmesnem času, tako vsaj razkrivajo pogovori z ženskami, sobivanje z njimi praviloma ni preprosta stvar.

Bolan moški pogosto regresira – postane moški z dušo in vedenjem bolnega otroka, ki od žene ali partnerice pričakuje, da se bo do njega obnašala kot mama. To ni zlobna izmišljija žensk, naveličanih svojih mož. Ne, pojav je priznala tudi psihologija, zatrjuje naš strokovni sodelavec, psihoterapevt Zoran Milivojević. To vsekakor ni lahka naloga za nobeno žensko, vendar se zdi, da je od tega, da se je treba preleviti v negovalko nebogljenega odraslega moža, še zahtevnejša misija, kako ga spraviti k zdravniku.

Viva, revija za boljše življenje, november 2014, številka 252.Kot primarno ženski kolektiv z bogatimi izkušnjami z moškimi zdravstvenimi odisejadami smo staknile glave in vam v tokratni Vivi ponudile šopek nasvetov, kako prekiniti ta krog in moškega z zdravstveno težavo pripraviti do tega, da se odpravi k zdravniku, še preden se razvije v neobvladljivo bolezensko stanje. Veliko sreče pri tem vam želim!


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki