Akcija! Akcija! Akcija! Kupi 2, dobiš 3!

Tili Kojić
Tili Kojić (Foto: Grega Žunič)

Uvodnik, Viva oktober, številka 251

Privlačno, kajne? V hipu se nam zasvetijo oči, zastrižemo z ušesi in roke se stegnejo same od sebe. Tako odlične priložnosti za prihranek pa ja ne smemo zamuditi. Več, kot bomo kupili, več bomo prihranili! Dobro se počutimo, ker lahko kupujemo, pa še prepričani smo, da smo ob tem še »prišparali«. Ker lahko, vsaj ko gre za hrano, danes vsi kupimo vse. Tako zelo nas je posrkalo v vrtinec potrošništva, da smo pozabili, kaj in zakaj v resnici potrebujemo in na že tako preprostih testih padamo na celi črti. Najbolj kruto ogledalo te stranpoti so smetnjaki polni hrane, ob tem pa toliko lačnih ust, kot nikdar do zdaj, celo otroških.

Ali ste kdaj pomislili in se vprašali, koliko nas ti »prihranki« v resnici stanejo? Kaj pa sploh lahko pričakujemo od paradižnika in jagod za nekaj centov ali celega piščanca za dva evra in pol? Raje ne pomislimo, na kakšen način so te jagode in paradižnik pridelali, v kakšnih pogojih reje in v kolikšnem času je ta piščanec pristal na našem krožniku, da se je vse pri tako nizki ceni izplačalo. Ste to hrano kdaj zares povohali ali vas je prepričal okus? Je to zdrava hrana? Nič čudnega, da jo tako zlahka vržemo v koš.

Gora hrane se iz vozičkov nato preseli v hladilnik in shrambo, kjer rastejo zaloge (za hude čase?). Zaradi prezaloženosti izgubljamo pregled in marsikaj vzame žalosten konec, pozabljeno na spodnji polici ali globoko v drobovju hladilnika. Ko sem prijateljico, ki je samokritično priznala, da veliko preveč hrane vrže v smeti, vprašala, zakaj, se je izgovarjala, da se nima časa temu zares posvetiti. To seveda spodbuja klasično potrošništvo, kot ga dojema in podpira sistem, v katerem živimo.

Pričakovati, da se bo sistem spremenil, je jalovo početje. Mi smo tisti, ki na to pristajamo, saj o tem raje ne razmišljamo. Toda razmisliti in načrtovati svojo prehrano in vsakdanji jedilnik je nekaj, kar se večkratno obrestuje. Že drobne spremembe, kot je denimo ta, da hrane nikoli ne nakupujemo lačni, lahko naredijo veliko razliko. Če bomo razmišljali, načrtovali in bomo osredotočeni na to, kaj potrebujemo, bomo dobili tisti čas, ki ga potrebujemo, da bi rešili problem. Naj niti ne omenjamo, da bomo prihranili, pa še bolj zdravo bomo jedli.

Če želimo zmanjšati količino zavržene hrane, sta največja ovira naša nezainteresiranost za širši pogled in brezbrižnost. Čeprav bi krivdo za to najraje prevalili na pleča trgovcev, enako odgovornost nosimo tudi mi kot potrošniki. Ko želimo spremembo, bodimo ta sprememba mi. Če želimo prihraniti, začnimo razmišljati drugače. To nam bo marsikaj v življenju poenostavilo in s tem pocenilo. Pa to še ni vse! Če prisluhnemo Edwardu de Bonu, utegnemo z drugačnim razmišljanjem celo obogateti.

Viva, revija za boljše življenje, oktober 2014, številka 251.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki