V žledu vzcveteli odnosi

Manca Košir
Manca Košir (Foto: Grega Žunič)

Ne, te strašne ledene ujme, ki je pobijala drevesa in mnogim tudi za teden in več vzela elektriko, ne bomo pozabili. Nanjo nas bodo še leta in leta spominjali uničeni gozdovi, uničeni električni drogovi, poškodovane hiše, strehe, hlevi, ograje …

Žled je s svojim ledenim objemom radikalno spremenil obraz slovenske pokrajine. In spremenil številne ljudi, da so v električnem mrku – spregledali. Tisti, ki smo slišali njihova pričevanja, medtem ko smo bili sami na toplem, smo onemeli. Od začudenja, kako se lahko v nekaj urah vse spremeni. Od presenečenja, da tisto, kar je vzpostavilo človeško družbo, kar nas je naredilo ljudi, globoko globoko še naprej živi. Toda za to, da je lahko zažarelo s svetlobo, ki nas je nahranila, je potrebovalo temo. Naj nikoli ne pozabimo te luči, naj je ne pozabimo!

Čeprav med privilegiranimi, sem tudi v Ljubljani začutila vzdušje solidarnosti. Drugačne odnose – že na cestah. Vajena nestrpnih voznikov, izsiljevalcev in tistih, ki se ne zmenijo za rdečo luč na semaforju, v tistih težkih dneh nisem srečala niti enega takšnega. Vozili smo potrpežljivo in po predpisih, drug drugemu dajali prednost. Nihče ni izsiljeval, nihče ni zapeljal čez rdečo luč. Kakor na cesti – tako v družbi, bi lahko potegnili vzporednico. Zavedali smo se povezanosti, zavedali soodvisnosti in osebne odgovornosti.

Najbolj so me pritegnile zgodbe mam, ki so pripovedovale, kako fino se imajo zdaj, ko nimajo elektrike. Mož ne more gledati televizije, otroci se ne morejo igrati na računalnikih. In tako so rehabilitirali družinsko središče – jedilno mizo, ki je bila založena s papirji, starimi časopisi, z računi; že dolgo niso uporabljali njene celotne površine. Mož je iz službe prihajal tako pozno, da je za njegovo večerjo zadostoval stol in majhen del mize. Ali pa je jedel pred televizorjem, med športnim prenoom. Otroci so pogosto použili sendvič kar pred računalnikom. In zato je srce družine – jedilna miza – samevalo …

Ko je žled ugasnil elektriko, se je vse spremenilo. Počistili so jedilno mizo. Prinesli iz omare sveče in jih prižgali toliko, kolikor so jih potrebovali, da so razvili najlepši del družinskega življenja: resnično druženje! Se spomnili, kako radi so se nekoč igrali človek ne jezi se in s kakšnim užitkom so kartali. Prinesli igre na mizo, smejoč se začeli igrati, komentirati … uživali so kot nekoč, ko otroci še niso imeli najraje na svetu računalnika. Mame žarečih lic so mi zaupale, da je moževa roka pod mizo pobožala njihova kolena. (Opomba: kako se to nadaljuje, ženske dobro vemo. Pravilo božanskega seksa se namreč glasi: naj se predigra začne že veliko prej, najbolje kar v kuhinji, pri kosilu, najpozneje pri večerji, he, he.). In da so na lepem začeli peti otroške pesmi: družno so peli o metuljčku cekinčku, o potočku, pa Kekčevo dobro voljo …. Iz kotov zatemnjene kuhinje, iz kotov njihovih duš, kamor se je utišan skril pred davnim časom, je privrel spomin.

V žledu so vzcveteli odnosi! Tudi tisti najpomembnejši – odnos do sebe. Prijatelj p. Karel Gržan mi v telefonsko slušalko ni govoril, ampak je kar pel: "Najprej sem mislil, da je elektrike zmanjkalo za kratek čas, nekaj ur. Naslednji dan sem ugotovil, da je še vedno ni. Pa kaj? Na mizo sem postavil tri sveče in začel brati. V miru sem spokojno bral, bral ob treh svečah … V hiški je bilo mrzlo, zato sem se toplo oblekel, kar tri pižame sem dal nase, in me ni zeblo. Ugotovil sem, kako pomembno je biti samooskrben! Imeti več virov energije, nikakor le enega: kamin, lončeno peč, štedilnik na drva. Spoznal sem, kako malo človek v resnici potrebuje! Veš, tisti dnevi brez elektrike so bili med najlepšimi v mojem življenju. Bil sem srečen! Odločil sem se, da bom zdaj vsako sredo tako v miru in v globoki spravljenosti s seboj bral. Bral bom le ob treh svečah, saj drugega ne potrebujem."

Samo v razkošju časa se lahko slišimo. Prepoznamo, kaj in koga v resnici potrebujemo. Ugotovimo, kaj je v življenju zares pomembno – in kaj sploh ni. Res, kako malo človek v resnici potrebuje!

Prvo, kar potrebujemo, je zavedanje, da je zdaj tako, že čez hip pa je lahko povsem drugače. Kajti varnost je iluzija. Gotovosti ni in je ne more biti! Vse je minljivo, vse se nenehno spreminja; pomembno je biti prožen, pretočen, gibkega duha in telesa, da se zmoremo prilagoditi novim situacijam. Narava je odlična učiteljica prepuščanja! Žled ni pokopal vitkih, gibkih dreves. Uklonil je največje silake, na videz najmogočnejša drevesa je podrl in izpulil iz zemlje s koreninami vred. Preživela je šibkost, moč je bila poražena!

V tistih dneh sem brala navdihujočo knjigo Alexandra Jolliena Hvalnica šibkosti. Otrok s cerebralno paralizo, ki jo je imel, ker je bila med rojevanjem popkovnica trikrat ovita okoli njegovega vratu in ni bil sposoben vdihniti, fant, ki je sedemnajst let prebil v zavodu za otroke s posebnimi potrebami, obsojen, da bo njegova kariera segla do izdelave kartonskih škatel v kaki delavnici, je diplomiral iz filozofije, postal mož in oče treh otrok ter priljubljen pisatelj in predavatelj. Ker je Alexandre Jollien zmogel sprejeti svojo šibkost. Se zanjo zahvaliti Bogu kot za dar, ki mu pomaga k polnosti bivanja.

Naslovi Jollienovih predavanj, zapisanih v drugem delu knjige – v prvem je dialog z njegovim učiteljem in odrešiteljem Sokratom – sporočajo to, kar je sporočilo veliko pismo narave z ledenim žledom. Prepustitev. Dobrohotnost. Odpoved. Sprostitev. Krhkost in potrpljenje. Hvaležnost. Ponižnost.

Nisem pisala o blagodejni sosedski pomoči in ne o požrtvovalnosti gasilcev, saj so bili mediji to pot prinašalci dobrih novic o sočutju, solidarnosti in dobroti. Napisala sem preprosto pripoved o tem, kako zelo so pomembni odnosi. Najbolj tisti do sebe in najbližjih. Če te lekcije žleda ne bomo pozabili, bomo našli mir v sebi in srečo v medsebojnosti. In na svetu bo vse drugače. Povsem drugače!