Premik naprej

Nives Pustavrh, odgovorna urednica Vive
Nives Pustavrh, odgovorna urednica Vive (Foto: Grega Žunič)

Uvodnik, Viva februar 2014, številka 243

Svet, kakršen je zdaj, nam daje vedeti, da dandanes uspejo samo svetle izjeme. Domala nemogoče se je izogniti informacijam, ki bi govorile o nasprotnem. Na sleherno prgišče svetlobe, navdihujočih zgodb in pogumnih posameznikov vedno znova pade odeja teme – vsakovrstne nesreče, propadi, krivicein neuspehi. Ob taki površni podobi resničnosti je težko verjeti, da je mogoče najti nove poti in rešitve, videti izzive in priložnosti, še teže pa je verjeti vase in v svoje sposobnosti.

O tem denimo razmišlja mlad direktor uspešnega startup podjetja, eden od tistih, ki jih predstavljamo v tej številki, ki dokazujejo, da je tudi v tem času mogoče doseči preboj. Če zavestno izločamo vse negativne informacije, razmišlja, v sebi sprostimo ogromno energije in prave miselne procese. To je nemara le en pomemben korak do motivacije, ki – skupaj z ustvarjalno samozavestjo in drzno vztrajnostjo –  najpogumnejše premika na poti do uspeha. Ti se zavedajo, da seje za dosego uspeha nujno premakniti z območja udobja, ven iz sveta znanega instarih načinov delovanja.

Današnji čas bolj kot kdaj koli prej od nas zahteva ševeč poguma, samozavesti, vztrajnosti, zaupanja in novih veščin. Prvi korak na poti do uspeha, kot kaže, naredimo takrat, ko se odločimo, da bomo izstopili iz okolja, ki nas hromi. Da se bomo prebudili iz otopelosti, ko resda vidimo, kaj vse je narobe, vendar ne storimo ničesar, da bi to spremenili. Da bomo spremenili svoje delovanje, pri katerem trmasto vztrajamo, vendar ne prinaša pravih sprememb, posledično pa zgolj izgubljamo moči in upanje.

Čeprav vsi hrepenimo po kančku gotovosti, varnosti in udobju, je edina stalnica v življenju – sprememba. To nam že več deset tisoč let dokazuje narava – in vsi, ki jim danes uspeva, se tega še kako zavedajo ter se prilagajajo novemu času. Prav vsakdo lahko preseže samega sebe in si tlakuje pot do uspeha, če ne dovoli, da bi ga hromili preteklost in udobje znanega.

Več: Viva, revija za boljše življenje, februar 2014

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki