Kaj lahko vsak stori za dobre medsosedske odnose

(Foto: Shutterstock)

Tokrat smo na Vivi zbrali razmišljanja, kaj lahko vsak stori za dobre medsosedske odnose. Preberite, kakšne so izkušnje Alje, Marjete, Ksenije, Hermine in Nadine.

Če želite tudi vi z nami deliti vašo zgodbo, nam pišite na nam pišite na viva@studio-moderna.com, vaše misli bomo objavili v  številkah tiskane Vive in na našem portalu viva.si.

Največje zadovoljstvo – klepet pred blokom

V naši soseski živi veliko družin z otroki, kar je najboljši temelj za navezovanje stikov. Sosedski odnosi so dobri, kar pomeni, da drug drugemu puščamo dovolj "prostora". Vsakodnevni stiki so bežni, vendar prijazni, pretežno pozdrav med hitenjem po opravkih in obveznostih. Kadar pa si vzamemo čas, na klopci pred blokom včasih tudi po ves popoldan pijemo kavo, klepetamo in opazujemo otroke pri igri. To mi pomeni največje zadovoljstvo. Včasih starejši sosedi olajšamo dan s tem, da ji iz trgovine prinesemo težke vrečke. Neprijetno pa je, kadar človek potrebuje popoln mir, kar je težko doseči: iz sosednjih stanovanj in izpred bloka je slišati ropot. Ker zaradi načina gradnje in urbanistične zasnove na to ne moremo vplivati, pač vzamemo v zakup.
Alja, biologinja

Skupaj nad sosedska opravila

Sosedski odnosi mi pomenijo precejšnjo težavo, čeprav sem po naravi zelo družabna oseba, ki deluje prav na področju združevanja in povezovanja ljudi. Težava izhaja iz družinskega vzorca, saj sem morala ves čas poslušati besedno zvezo "le kaj bodo rekli ljudje" ter opazovati zavist in strahove, da nam bodo sosedje kaj odvzeli ali nam storili kaj hudega.

Verjamem, da bi se kakovost življenja vsake družine in vsakega posameznika v soseski znatno izboljšala, če bi vzpostavili dialog in si predajali informacije o opravilih, ki jih moramo postoriti. Pri opravilih, kot sta sekanje dreves in prevažanje kosovnih odpadkov, bi se lahko časovno uskladili – tako bi lahko naročili en sam kombi. Lahko bi si pomagali in se skupaj lotili delovnih akcij: danes vsi zate, jutri vsi zame ...

Zase vem, da bo moj dom tam, kjer bodo odnosi v soseski prijateljski in iskreni, medsebojna pomoč pa na prvem mestu. Ali bo ta dom nekje daleč stran ali pa nemara tu, kjer živim že zdaj, je odvisno samo od mene in od tega, kar bom naredila za uresničitev tega cilja. Morda bi bil najboljši začetek popoldanski piknik, na katerega bi vsakdo kaj prinesel …
Marjeta, ekonomistka, plesalka luči

V mestu je drugače

Že več kot osem let živim v velikem bloku v glavnem mestu, kjer osebno ne poznam niti enega soseda. Res je, da sem velik del dneva v službi, ob koncih tedna pa drugje, vendar se mi zdi, da v našem bloku nihče ne pozna nikogar – ali pa samo na videz. Po vselitvi smo se osebno seznanili s sosedi v svojem traktu, ker pa so bili podnajemniki in so se ves čas menjavali, nam ni uspelo vzpostaviti kake trajnejše vezi. Tudi v širši soseski nisem dejavna. Edina povezava, ki sem je bila resnično vesela, je bila izdaja lokalnega časopisa za našo mestno četrt. Upam, da bo izšla še kaka številka, saj sem samo tam izvedela, kaj pripravljajo v soseski in kaj pomembnega se je zgodilo.

Povezovalnih sosedskih odnosov v našem bloku torej ni, kar mi ni prijetno. Morda bi bilo drugače, če ne bi bilo toliko stanovanj namenjenih oddaji in bi bili stanovalci stalnejši. Vesela sem, da imamo hišnika, ki resda ne stanuje v našem bloku, vendar je edini človek iz soseščine, ki ga poznam. Razmišljala sem že o letnem pikniku stanovalcev bloka, ker pa je to povezano z denarjem in organizacijo, obenem pa me pesti pomanjkanje časa, je to ena od stvari, ki jo bom poskušala uresničiti, ko bom upokojena …
Ksenija, prosvetna delavka


Med ljudmi, ki te cenijo

Slovenci smo znani po tem, da nas je kar veliko v sodnem sporu s sosedi zaradi meje, živali … No, mi imamo srečo, saj imamo zelo dobre sosede. Veliko si pomagamo in se dopolnjujemo, radi se družimo.
Dolga leta sem živela v mestu, v bloku, kjer so sosedski odnosi obsegali zgolj pozdravljanje in vljudnostne fraze. Ko smo se preselili na podeželje, sem potrebovala nekaj časa, da sem se navadila, da so ljudje zelo pozorni na to, kaj delamo. Sprva mi je bilo to neprijetno, zdaj, ko smo se bolje spoznali, pa sem spoznala, da v njih ni nobene škodoželjnosti. Tu ljudje dejansko živijo zelo povezani.

Preden sem imela svoj vrt, so mi sosedi nosili presežke s svojih vrtov. Sprva mi je bilo kar nerodno, saj nisem vedela, kdaj in kako jim bom lahko povrnila. Soseda nas je povabila na svojo poroko, čeprav se sploh še nismo poznali, saj je v teh krajih običaj, da povabiš sosede. Po napornem dnevu v službi se je lepo vrniti med ljudi, ki te cenijo kot človeka, ki te znajo razvedriti. Včasih skupaj potarnamo, pa je takoj lažje. Še malo za šalo: imamo tudi najstarejše avtomobile daleč naokoli, tako da so sosedje lahko mirni.
Hermina, družboslovka

Dobra volja in energija se prenašata

Sosedski odnosi se mi zdijo zelo pomembni. Sosedje so naša najbližja okolica, obdajajo naš življenjski prostor. Prijetno je stopiti iz hiše in vedeti, da se boš razveselil človeka, ki ti bo že zjutraj prečkal pot – ali pa ti zaželel dober dan, ko prideš iz službe. Če je med sosedi še kak pravi prijatelj, toliko bolje. Seveda pa se ne razumemo z vsemi ljudmi enako dobro. Takrat je pomembno, da smo vljudni, da imamo korektne odnose, da si nikakor ne želimo škodovati. Če se držimo načela: vedi se do drugega tako, kot bi si želel, da se kdo drug do tebe, se vedno obrestuje. Dobra volja in dobra energija se prenašata. Ali kot pravi pregovor: kar seješ, to žanješ.
Nadine, ekologinja

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki