Odzivi veganov na izjavo Savine Atai, da je veganska hrana škodljiva

mag. Marko Čenčur
mag. Marko Čenčur

Savina Atai je pred časom dvignila precej prahu med vegani, ko je za revijo Lady izjavila, da se vegani hitreje starajo: »Če v naši dieti ni maščob živalskega izvora (v obliki surovega masla, mastnih rib in podobnega), se nam spolni hormoni ne tvorijo optimalno, telo pa se stara.« Savino smo prosili, da bi bolj podrobno pojasnila razloge zakaj naj bi prišlo do omenjenih težav, če se človek prehranjuje izključno s hrano rastlinskega izvora. Žal nismo prejeli odgovora, je pa njena sodelavka Ariana Vetrovec omenila, da je imela Savina negativno osebno izkušnjo z vegansko prehrano.

Številni ljudje so mnenja, da bi kot oseba, ki javno nastopa in javno priporoča takšno prehranjevanje, morala javnosti predstaviti izsledke raziskav, na katerih temeljijo njena priporočila, ter hkrati pojasniti tudi vir svojih strokovnih nazivov, ki jih uporablja v javnosti.

Zbegani ljudje postanejo lahek plen samooklicanih nutricionistov

Ivan Soče, založnik, ki je v slovenščino izdal knjigo Kitajska študija, najobsežnejše medicinske študije o vplivu hrane na zdravje, noče s prstom konkretno kazati na nikogar. Njegovo delovanje je osredotočeno na dejstva in to terja tudi od drugih. Kajti, po njegovem, imajo ljudje pravico vedeti od kod javne osebnosti črpajo nasvete, ki naj bi pomembno vplivali na zdravje ljudi.

»Zakaj nihče ne ukrepa proti tistim, ki se lažno predstavljajo kot nutricionisti, strokovnjaki za prehrano, strokovnjaki za super hrano, prehranski guruji, mednarodni mojstri ipd., saj takšno predstavljanje pri kupcih neupravičeno vzbuja občutek zaupanja, da se lažje odločijo za nakup? Zakaj nihče ne ukrepa zoper tiste strokovnjake, ki sicer imajo formalno izobrazbo, a njihovi nasveti evidentno povzročajo naraščanje bolezni?« se sprašuje Soče in dodaja:

»Zbegani ljudje, ki jim zdrava kmečka pamet pravi, da je s to hrano, ki jo predpisujejo v državnih smernicah in zagovarjajo strokovnjaki, nekaj narobe, postanejo lahek plen novodobnih in samooklicanih nutricionistov, strokovnjakov za super živila, ustvarjalcev brezštevilnih diet. Uveljavlja se miselnost, da je za hujšanje potreben poseben način prehranjevanja (dieta), da vsakdanje zdravo in preprosto prehranjevanje ne ustvarja vitke linije. Kakšna prevara! Ni treba izbirati: lahko jemo izjemno bogato, raznoliko, okusno in na tisoče načinov pripravljeno zdravo hrano in imamo oziroma pridobimo idealno težo in odlično zdravje.

Drugi sodobni trend je, da obstaja hrana, za posamezne tipe ljudi in za posamezna obdobja in celo za posamezne organe. Kakšen trik! Ni treba izbirati, ni možno posebej hraniti možganov, posebej ledvic ali jajčnikov. Narava si ni zamislila, da bi morali biti opremljeni z laboratoriji, tehtnicami, kemikalijami, da bi lahko zdravo živeli. Nekaj milijonov let traja naše evolucija, in samo nekaj deset let traja ta norija z nedelujočimi dietami, super hranili, personalizacijo prehranjevanja in podobnimi triki.«

Kdo bo odgovarjal za škodo, ki jo povzročajo prehranski guruji?

»Denar je osnovni motiv tudi "doktorjem" alternativne medicine, diplomirancem neobstoječih fakultet, mednarodnim mojstrom in mističnim gurujem,« nadaljuje Soče. In naprej: »Kdo bo odgovarjal za škodo, ki jo samooklicani nutricionisti, prehranski guruji, avtorji škodljivih diet in tudi »uradni« strokovnjaki povzročajo državljanom z napačnimi nasveti o prehranjevanju? Dosegli so to, kar so hoteli: vsak lahko p(r)odaja svojo resnico. Vse je zdravo in vse ni zdravo, vsak ima prav in nihče nima prav, kot da je razlikovanje med zdravo in nezdravo hrano stvar okusa, osebne izkušnje ali ideološkega prepričanja. Tisočkrat ponovljeno neresnico sprejemamo kot resnico in zanjo več ne zahtevamo dokazov. Preprosto »vemo«, da tako jè in nismo pripravljeni niti pomisliti, da svojih prepričanj nikoli nismo oblikovali na podlagi dejanskih argumentov, dokazov ali lastnega premisleka. Preprosto verjeli smo in verjamemo tudi zdaj in nikoli nismo preverjali ali je res ali ni res.«

Konkretno analizo Savinine izjave pa je podal mag. Marko Čenčur, dolgoletni neodvisni raziskovalec, ki se zadnjih 17 let aktivno ukvarja s preučevanjem človeške prehrane, specifično z vlogo mesa oz. vegetarijanstva/veganstva  v sodobni človeški prehrani. Zaradi izdatnega matematičnega znanja ter sistemskega in znanstvenega pristopa je pri svoji analizi prehrane izredno temeljit ter je razkril nešteto napačnih informacij, ki jih danes preko medijev prejema povprečen bralec/bralka. Svoja spoznanja gradi izključno na sodobnih znanstvenih raziskavah, stališčih največjih in najbolj priznanih strokovnih organizacij, matematičnih izračunih in prehranskih tabelah.

Mag. Čenčur poudarja, da danes v zahodnem svetu uživanje živalske hrane že dolgo ni več nuja, ostalo je le kot del tradicije, navade. Po njegovih besedah pa se kljub temu še vedno pojavljajo trditve, da naj bi uživanje živalske hrane bilo potrebno, kar pa naj bi sodobna prehranska znanost že davno ovrgla.
Članek se nadaljuje »


Galerija

mag. Marko Čenčur

Ivan Soče

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki