Manca Košir: Sreča so srečanja

Manca Košir
Manca Košir (Foto: Grega Žunić)

Nova podoba Vive, novo kolumnistično ime, vendar s temami, ki so stare, kot je stara človekova duša. Spreminjale so se civilizacije, od hoje po štirih smo prišli do sprehoda po Luni, toda duša, v kateri domuje nezavedno in valovijo naša čustva, se ni spremenila skoraj nič. Z njo se je zgodilo nekaj drugega, nekaj, kar mnogi razumejo kot največjo katastrofo človeštva. Velika bolezen, ki zajema vse naše težave, je – "izgubljanje duše", meni psihoterapevt Thomas Moore v knjigi Nega duše. Takole trdi: "Zanemarjena duša se ne umakne, temveč se simptomatično pojavlja v odvisnostih, vdajanju razvadam, nasilju in izgubi smisla. Simptome skušamo osamiti ali izbrisati, a osnovna težava je, da smo izgubili modrost o duši pa tudi svoje zanimanje zanjo."

Govorim o kulturi tako imenovane "razvite družbe"; drugod so vedno znali prisluhniti govorici duše, še zdaj znajo prebirati znake, ki jih pošilja v obliki bolezni, trpljenja in bolečin. Vedo, da duša želi biti srečna. Zato dalajlama govori, kako biti srečen. Česar pa ni učil le Buda – o sreči so še pred našim štetjem razpravljali tudi stari Grki, njihovi dediči pa so na to učenje v glavnem pozabili. Ko sem leta 1992 na TVS začela s prvim slovenskim pogovornim šovom Moški, ženske, niso dvomili le v gledanost tovrstnega pogovarjanja, temveč tudi v to, da bo sploh kdo hotel govoriti o dušnih temah, ki so me kot voditeljico zanimale. Pa so z veseljem prišli, in v drugi oddaji, ki je bila posvečena prav sreči, je sloviti BMZ (dr. Boštjan M. Zupančič) dejal: "Sreča nima kaj prida opraviti z intelektom. Sreča je predvsem čustveno stanje, srce, intelekt pa je v glavi … Kar zadeva to besedo, so intelektualci sramežljivi, kot da je nekaj, nad čemer so privzdignjeni. Skoraj pod častjo jim je govoriti o tako enostavni stvari, kot je sreča."

Stara neoliberalistična in pohlepna materialistična paradigma se lomi, rojeva se nov svet, svet, v katerem beseda sreča in njeno udejanjanje vnovič pridobiva pomen. Vse več nas je, ki zahtevamo drugačno merjenje blagostanja družbe, ne več z nacionalnim BDP, marveč z blaginjo vseh, podobno kot v Butanu, kjer merijo srečnost svojih državljanov in državljank. Učitelji Vzhoda kot tudi antični modreci trdijo, da je sreča stanje duše in da je zanjo ključen notranji mir, ki ga pridobimo z meditacijo in umnim delovanjem. Srečo da je moč najti le v sebi, globoko znotraj. Srečni smo, ko nimamo več želja, hrepenenj in vse sprejemamo tako, kot je. "Toda novejše psihološke raziskave kažejo, da sta Buda in Epiktet stvari vendarle gnala malce predaleč. Po nekaterih stvareh je vredno hrepeneti in sreča prihaja deloma tudi od zunaj, če seveda veste, kje morate iskati," v odlični knjigi Hipoteza o sreči piše profesor socialne psihologije Jonathan Haidt.

Slovenščina je čudovit jezik, in izpeljave besed nam veliko povedo o njihovi vsebini. Kot recimo beseda sreča. Beseda sreča izhaja iz glagola srečati, srečevati. Srečni smo, če se srečujemo. Sami sebe in druge.

"Učenje v samoti gora ni toliko vredno, kot če sedeš na razpotje in prisluhneš besedam ljudi," pravi kitajski pregovor. Samo tisti, ki zna poslušati, lahko koga zares sreča! In samo tisti, ki ljubi, zares sliši! Sreča gre k tistemu, ki se odpira ljudem, jim pomaga in jim služi. Pomemben ključ do srečnosti so potemtakem drugi! To kažejo številni znanstveni eksperimenti in življenjske zgodbe. Revna in bolna črnka, ki poje v cerkvenem pevskem zboru in se v tej skupnosti počuti sprejeto, je veliko srečnejša od belega bogataša, ki zaprt med štiri stene pred računalnikom povečuje vsoto na svojem osebnem računu, zvemo pri Haidtu.

Zato: povezujmo se! Ne bodimo sebični! Gojimo dobre sosedske odnose in negujmo prijateljstva! Bodimo dobri partnerji, kajti statistika kaže, da ljudje, ki so poročeni ali v dolgotrajnih razmerjih, živijo dlje. Ker so pač srečni, he he …

Vabljeni tudi k ogledu Mancine spletne strani manckosir.com 

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki