Slovenski raziskovalci prvi dokazali prenos virusa zika na plod

(Foto: Kateryna Kon/Science Photo Library)

Slovenski raziskovalci so kot prvi na svetu uspeli dokazati povezavo med okužbo nosečnice z virusom zika in razvojem mikrocefalije, hude okvare možganov pri novorojenčku. Dosežek je prelomen, saj so doslej na to samo sumili, naši znanstveniki pa so prisotnost virusa zika v možganih ploda tudi potrdili.

To je izjemen uspeh slovenske medicine in raziskovalcev, uspeh pa je sad odličnega sodelovanja vseh vpletenih zdravnikov in raziskovalcev, znanja, dobrega dela ter tudi »kančka raziskovalne sreče«, kot se je izrazila prof. dr. Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in vodja raziskave.

Aedes aegypti

Virus je v zadnjih mesecih sprožil veliko razburjenja in zaskrbljenosti v mednarodni javnosti. Slovenski raziskovalci so kot prvi uspeli dokazati povezavo z mikrocefalijo, druga skrb zbujajoča domneva, da se okužba lahko prenaša s spolnimi odnosi, saj so brazilski znanstveniki virus našli v telesnih tekočinah, pa še čaka na potrditev. V Evropi se širita skrb in bojazen, da bi z virusom zika okuženi komarji vrste Aedes aegypti iz južne in srednje Amerike to pomlad in poletje pripotovali v Evropo. Okužbe z ziko so nedavno potrdili pri nekaj prebivalcih ZDA in Evrope (prebivalci Nizozemske, Danske, Nemčije, Avstrije), ki so se vrnili iz Južne in Srednje Amerike. V ZDA so ziko povezali tudi s spolnimi odnosi. Svetovna zdravstvena organizacija je 15. februarja razglasila »globalno zdravstveno grožnjo« in opozorila, da je nujen usklajen dogovor o zatiranju tigrastega komarja vrste Aedes, ki virus prenaša na človeka.


Ugotovili možganske okvare

Da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda, so si prizadevali potrditi številni ugledni inštituti po vsem svetu. Prvi so to dokazali slovenski raziskovalci. Njihova raziskava temelji na primeru prej zdrave Evropejke, pri kateri se je med bivanjem in delom v Braziliji ob koncu prvega trimesečja nosečnosti pojavila vročinska bolezen z izpuščajem. Preiskave so potrdile zastoj rasti ploda in nepravilen razvoj glave. Da bi ugotovili vzrok teh nepravilnosti, so s preiskavami izključili genetske in druge možne vzroke in posumili, da gre za okužbo. Zaradi izjemno slabe prognoze za zdravje in preživetje otroka so kljub visoki nosečnosti prošnji za splav ugodili. Ponudila se je priložnost obdukcije otroka z mikrocefalijo in v otrokovih možganih so dejansko odkrili celoten genom virusa zika, v drugih organih o njem ni bilo sledu.


Z mame na plod

Dokazali so, da se je okužba na plod prenesla z mame, saj so ugotovili vezavo protiteles na virus iz mamine krvi z virusom, ki so ga našli v živčnih celicah plodu. S tem so se dokopali do doslej najtrdnejšega dokaza, da okužba nosečnice z virusom zika povzroča razvoj mikrocefalije pri otroku. Virus so nedavno odkrili v plodovnici dveh novorojenčkov z mikrocefalijo, slovenski raziskovalci pa so prvi na svetu uspeli dokazati prisotnost virusa v možganih.


Simptomi

Okužba pogosto mine brez simptomov, pri približno 20 odstotkih pa se v treh do sedmih dneh nenadno pojavijo vročina in slabo počutje, glavobol, bolečina v mišicah in sklepih, pordelost očesnih veznic, redkeje izpuščaj. Potek bolezni je pri večini lahek, težave pa običajno izzvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu.

Ukrepi

Vsem, ki potujejo na območja oziroma v države, kjer se virus zika širi s komarjev na ljudi, Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje, naj poskrbijo za zaščito pred komarji z uporabo repelentov, primernimi oblačili z dolgimi rokavi in hlačnicami ter komarniki na oknih. Nosečnicam odsvetujejo potovanja na območja, kjer se pojavljajo okužbe z virusom zika (30 srednje- in južnoameriških držav). Tiste pa, ki so se s teh območij vrnile, pa naj o tem obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost. O smrtih zaradi okužbe z virusom zika ni poročil. Prav tako ni cepiva ali zdravil, ki bi okužbo preprečili.


Za ta izjemen dosežek je skupino slovenskih raziskovalcev predsednik države Borut Pahor nagradil s posebnim priznanjem in jim izročil jabolko navdiha ter se jim zahvalil tudi v imenu državljanov Slovenije.

Da gre za resnično vrhunski dosežek, priča tudi podatek, da je njihove ugotovitve objavila New England Journal of Medicine, najuglednejša medicinska revija na svetu. V uvodniku revije so zapisali, da slovenski prispevek sicer ni dokončni dokaz o povezavi med virusom zika in mikrocefalijo, vendar zahvaljujoč njemu »dokazi o povezavi postajajo vse trdnejši.«

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki