5 pomembnih medicinskih dosežkov v 2016

(Foto: Shutterstock)

Medicina je gotovo eno najhitreje razvijajočih se področij. Vas zanima, kaj novega, skoraj revolucionarnega se nam obeta v letu, ki se je komaj dobro začelo? Strokovnjaki s klinike Cleveland so zbrali nekatere dosežke, ki bodo pomembno zaznamovali tako diagnostiko kot zdravljenje.

1. NAGEL RAZVOJ CEPIV PROTI NALEZLJIVIM BOLEZNIM

Raziskovalci hitreje kot kdaj koli razvijajo učinkovita cepiva proti nalezljivim boleznim. V to jih je spodbudil predlanski izbruh epidemije ebole ter bakterijskega meningitisa v ZDA. Kot pravi Steven Gordon, predstojnik oddelka za nalezljive bolezni na kliniki Cleveland, hiter odziv znanstvenikov na nedavne epidemije kaže na to, da je področje cepiv doseglo novo raven strokovnosti, ki je plod številnih raziskovalcev ter podpore nove tehnologije ter komunikacij. Najobetavnejše cepivo proti eboli so razvili v zgolj 12 mesecih. Pričakujemo, da bo dovoljenje za uporabo pri ljudeh dobila v tem letu.

2. UREJANJE GENOV S TEHNOLOGIJO CRISPR

Ne tako dolgo tega se je zdelo spreminjanje DNK pri zarodkih ali katerih koli drugih organizmih čista znanstvena fantastika. Po zaslugi nove in cenovno zelo dostopne tehnike, imenovane CRISPR, je urejanje genov zdaj na voljo v vseh laboratorijih. CRISPR je, preprosto povedano, tehnika obdelave genov, s katero izničijo genetsko pogojene bolezni. S tehniko prepoznajo in odstranijo poškodovane gene iz DNK, cena tovrstnega postopka pa je zgolj slabih 30 evrov. Kako bodo gensko spremenjeni organizmi vplivali na ekosistem, je v tem trenutku še neznanka, jasno pa je, da bo imel CRISPR neverjeten vpliv in učinek na človeštvo.


3. BREZCELIČNO TESTIRANJE DNK ZARODKOV

Želja po zdravem otroku je ustvarila velikanski trg, na katerem se letno obrneta dve milijardi dolarjev. A kljub nepregledni množici knjig, dietnih in telovadnih nasvetov ter drugi ponudbi, ob pomoči katere naj bi nosečnice donosile zdravega otroka, pa bodoče mamice še vedno zelo skrbi možnost, da bi rodile otroka z genetsko napako.
Študije kažejo, da brezcelično testiranje DNK zarodkov mnogo bolj natančno določi možnost Downovega in Edwardsovega sindroma kot standardni krvni test ali ultrazvočna preiskava. Tovrstno testiranje bo kmalu na voljo za široko uporabo, kar bo za bodoče starše prav gotovo dobrodošlo.

4. PRESEJANJE ZA RAKA S POMOČJO ANALIZE PROTEINSKIH BIOMARKERJEV

V letošnjem letu pričakujemo nov biomarker, ki bo omogočil še natančnejše presejanje za raka ter s tem zgodnejše odkrivanje. Analiza proteinskih biomarkerjev se osredotoča na spremembe v strukturi določenih proteinov v krvi. V nasprotju s pregledovanjem genetskih mutacij, ki lahko nakazujejo tveganje za raka, novi test daje informacijo o trenutni (ne)prisotnosti rakavih celic v telesu.

5. NEINVAZIVNO MERJENJE KRVNEGA SLADKORJA

Diabetiki si morajo redno meriti krvni sladkor, kar pomeni tudi redno (in neprijetno) zbadanje z iglo v prst. Zdaj je prišel čas, ko to več ne bo potrebno, saj so znanstveniki razvili biosenzor, ki izmeri raven krvnega sladkorja ter rezultate sporoči bolniku in zdravniku. Breziglično merjenje krvnega sladkorja je le en primer zdravstvenega monitoringa na daljavo, ki ne zahteva zbadanja z iglo in skorajda nič bolnikovega dela.
Druge metode meritev na daljavo, ki ne predrejo kože, vključujejo obliž, ki analizira molekule v znoju in napove nosečnost, zvišan krvni tlak in stopnjo hidriranosti telesa.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki