10 največjih medicinskih prebojev vseh časov

(Foto: Shutterstock)

Dandanes se znanost razvija s tolikšno naglico kot še nikoli, vsako odkritje pa utre pot neštetim možnostim za nadaljnji razvoj. To zlasti velja za medicinska odkritja. Medtem ko se pritožujemo zaradi dolgih čakalnih vrst ali neprijaznosti dežurnega osebja, pogosto pozabimo, da so še pred dobrim stoletjem ljudje zaradi stanj in bolezni, ki jih danes zdravimo rutinsko, zdravili veliko dlje ali pa zaradi njih celo umirali.

Dajmo torej zasluženo priznanje desetim najpomembnejšim medicinskim odkritjem vseh časov, ki so naš svet spremenila na bolje. To nas seveda vodi k vprašanju, kakšen bo svet čez sto let?

10) Vitamini
Do odkritja vitaminov so se na začetku 20. stoletja s preučevanjem prehrane živali dokopali Frederick Hopkins in njegovi sodobniki. To je omogočilo veliko boljše razumevanje hranil ter pomagalo preprečiti številne bolezni in stanja, ki so bila posledica njihovega pomanjkanja.

9) Odkritje virusa HIV
Virus sta leta 1980 odkrila Robert Gallo in Luc Montagnier. Njuno odkritje je pripeljalo do večje ozaveščenosti o nevarnostih nezaščitenih spolnih odnosov. Poleg tega je omogočilo razvoj različnih metod zdravljenja, s katerimi je danes mogoče dokaj dobro obvladovati aids.

8) Obtočila
Obtočila je leta 1242 kot prvi opisal zdravnik Ibn al-Nafis, leta 1628 pa ga je obudil William Harvey. Odkritje je pripeljalo do veliko boljšega razumevanja človeškega telesa ter omogočilo razvoj številnih tehnik zdravljenja, ki dandanes veljajo za samoumevne.

7) Rentgen

Pred odkritjem rentgena je bilo zdravljenje zlomljenih kosti in ugotavljanje vzrokov številnih drugih težav znatno težje. Iznajdba Conrada Röntgena, ki je novo tehniko leta 1885 prvič uporabil za slikanje dlani svoje soproge, je odigrala pomembno vlogo pri razumevanju človeškega telesa.

6) DNK
DNK je odkril švicarski zdravnik Friedrich Miescher in je bila sprva znana pod imenom nuklein. Njegovo odkritje je omogočilo veliko boljše razumevanje marsikatere bolezni in odprlo pot številnim novim odkritjem, saj gensko terapijo čedalje pogosteje uporabljajo. Seveda je odkritje DNK sprožilo tudi pomembne razprave o razvoju in naravi človeka.

5) Inzulin
Preden je Frederick Banting leta 1920 odkril inzulin, je bila sladkorna bolezen stanje, ki je vodilo do počasne in mučne smrti. Po zaslugi njegovega odkritja lahko bolniki s sladkorno boleznijo živijo normalno in polno življenje.

4) Anestezija
Pred iznajdbo anestezije je bila bolnikom za lajšanje bolečin na voljo le vrv ali kos usnja, v katerega so ugriznili med operacijo – in poprej še šilce žganja ...

3) Higiena
Medtem pridemo do penicilina, velja vedeti, da ga ne bi bilo brez Louisa Pasteurja in njegove »teorije bacilov«, ki jih je razglasil za vzrok številnih bolezni. To je pripeljalo do skrbnejših higienskih ukrepov, ki jih danes razumemo kot samoumevne.

2) Cepljenje
Koncept cepljenja z uporabo oslabljenih virusov, s katerimi naj bi telo naučili, kako naj se pred njimi zaščiti, je bil sprva precej sporen. Kljub temu ima cepljenje vse zasluge za to, da nam je uspelo preprečiti širjenje epidemij in celo popolnoma izkoreniniti nekatere najbolj smrtonosne bolezni.

1) Penicilin
Odkritje Alexandra Fleminga, do katerega je po naključju prišel leta 1928, je bilo eno od tistih, ki so korenito spremenila tok sodobne medicine. Odkritje penicilina je omogočilo razvoj vseh antibiotikov, ki jih dandanes uporabljamo v boju proti bakterijam. Predtem je lahko že ena sama okužena praska pripeljala do amputacije okončine ali celo smrti.