Križ me boli...

(Foto: Dreamstime)

Bolezen moderne dobe

... se glasi ena od najpogostejših pritožb, ki jih sliši zdravnik. Približno četrtina bolnikov, ki iščejo pomoč v ortopedskih ambulantah, toži o bolečinah v križu. Obolenje ima velik gospodarski in družbeni pomen, saj zavzema vidno mesto v bolniškem staležu, takoj za obolenjem dihal. Približno polovica zahtevkov za invalidsko upokojitev temelji na tem obolenju. Brez dvoma gre za bolezen moderne dobe, čeprav je bilo znano že v davni preteklosti. Večina bolnikov, ki jih uščipne v križu ali imajo išias, bi zelo rada vedela, kaj je vzrok tovrstnih težav.

Sprememba v medvretenčni ploščici
Glavni vzrok bolečine v križu je sprememba v medvretenčni ploščici. Takšne spremembe so stare kot človeštvo: gre za degenerativne spremembe, ki jim pozneje sledijo spremembe okoliških tkiv, reaktivne spremembe na kosteh in kostne tvorbe ali po domače izrastki.

Spremembe prizadenejo skoraj vsakega človeka, zato je težko govoriti o obolenju; raje govorimo o pojavih staranja. O obolenju govorimo šele takrat, ko poleg sprememb nastopijo tudi težave, predvsem bolečine.

Skorajda ni človeka, ki ga ne bi vsaj enkrat v življenju zabolelo v križu. Kar 65 odstotkov delovnega prebivalstva išče zdravniško pomoč zaradi bolečin v križu in išiasa. Težave prizadenejo oba spola, vendar opažamo, da moški obolevajo pogosteje. Najhujše težave je pričakovati med 30. in 50. letom, čeprav lahko prizadenejo celo otroke.
Bolezen se kaj rada ponavlja, zato bolniki živijo v nenehnem strahu, kdaj jih bo spet "zagrabilo". Dolgoletne ponavljajoče se težave se pogosto zrcalijo v življenju bolnikov: na delovnem mestu, v družini. Bolniki begajo od zdravnika do zdravnika, jemljejo sredstva proti bolečinam in pomirjevala, vendar prave pomoči, ki bi za vselej odpravila težave, ne dobijo. Zdravniki namreč za zdaj ne znamo odstraniti sprememb na hrbtenici. Namen bomo dosegli že z natančno obrazložitvijo, zakaj te spremembe spremljajo težave in kako jih je mogoče odpraviti ali vsaj omiliti. Danes velja, da je 90 odstotkov vseh bolečin v križu posledica degenerativnih sprememb medvretenčne ploščice. Nekateri avtorji menijo, da je ta vzrok celo pogostejši, kar v 97 odstotkih primerov.

Čeprav spremembe na medvretenčni ploščici z leti nenehno napredujejo, je večina bolnikov, pri katerih je potrebno zdravljenje, v srednjih letih. V nasprotju z drugimi kroničnimi obolenji starostne dobe obraba hrustanca, obraba sklepov, revma, obolenja srca in ožilja ... se pri obolenjih medvretenčne ploščice stanje čez čas izboljša. Namen ukrepov za preprečevanja bolezni hrbtenice, ki so posledica obolenja medvretenčne ploščice, je čimbolj neboleče preiti skozi to kritično obdobje dobe ter se izogniti težjim oblikam obolenja oziroma zgodnji invalidnosti.

Poškodbe
Akutni in kronični nateg hrbtenice: tovrstne poškodbe so pogost vzrok bolečin v križu. Vsak dan si na tisoče ljudi poškoduje hrbtenico - pri padcu, nezgodi pri delu, športni poškodbi. Glavni vzrok tovrstnih poškodb je slaba telesna pripravljenost; večini bolečin zaradi mišičnih nategov bi se lahko izognili s pravilnim dvigovanjem bremen, z vsakodnevnimi vajami in redno športno dejavnostjo, prilagojeno telesni zgradbi.

Zlomi teles vretenc: Do zloma največkrat pride zaradi padca in navadno prizadene spodnjo prsno, še pogosteje pa zgornjo ledveno hrbtenico. Diagnoze ni težko postaviti, saj je na rentgenskem posnetku videti klinasto obliko telesa vretenca. Nujen je pregled pri specialistu, ki ugotovi, ali je zlom stabilen ali nestabilen. V primeru nestabilnega zloma je običajno treba opraviti operativni poseg. Pri zlomih je treba pomisliti tudi na tako imenovani bolezenski zlom, zlasti če je poškodba majhna. Takšni zlomi nastanejo pri bolnikih z osteoporozo ali tumorjem v hrbtenici. Pri osteoporozi je poškodba tako neznatna, da jo bolnik večkrat pozabi omeniti; nastane pri zdrsu, blagem padcu ali nenadnem dvigu težjega predmeta.
Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki