Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Križ me boli...


(stran 5 od 5)Dvigovanje bremen
Pri dvigovanju težjih bremen naj se teža bremena čim bolj zmanjša. Če smo prisiljeni breme dvigovati sami, to napravimo postopoma. Breme naj bo čim bolj ob telesu, ker se na ta način teža porazdeli na večjo površino. Nikoli ne dvigujmo težkih bremen s pripognjeno hrbtenico in z iztegnjenimi nogami.Vedno moramo paziti, da breme dvignemo in se šele nato zasukamo. Pri prenašanju moramo paziti, da hrbtenica ni Nagnjena na enos tran.

V gospodinjstvu
  • Zelo pomembno je, da so kuhinjske omarice v pravilni višini. Skoraj vedno je pomivalno korito postavljeno prenizko, ker leži v isti liniji z ostalimi elementi. V tem primeru si pomagamo tako, da se s prednjim delom telesa naslonimo na rob pomivalnega korita.
  • Pri likanju pogosto delamo nepravilne telesne zasuke. To lahko korigiramo na ta način, da stopimo korak naprej ali nazaj, s tem zasuke zmanjšamo. Manjše stvari likajmo sede.
  • Predmeti, ki jih pogosto uporabljamo, naj bodo postavljeni v višino, ki ne zahteva pripogibanja. Tako naj bi npr. Hladilnik stal višje in ne na tleh.
  • Predmeti, ki jih uporabljamo za čiščenje, npr. sesalec za prah, metla in podobno, naj imajo primerno dolžino ročaja.
  • Pri čiščenju tal je bolj primerno poklekniti kot pa se pripogibati. Klečimo izmenoma na enem oz. drugem kolenu.
  • Mokro perilo iz stroja mečimo v posodo, ki je na stolu, kajti s stola jo je lažje dvigniti kot pa s tal.
Počitek
Kratkotrajno ležanje ali sedenje v polležečem položaju z oblazinjeno hrbtenico ter višje postavljenimi nogami ugodno deluje na razbremenitev hrbtenice. Žimnica naj ne bo premehka, sicer se telo vlekne na njej. Pri trdi žimnici si lahko pomagamo tako, da si podložimo blazine pod glavo in pod križ.

Koristni športi
Osnovni športi, ki so koristni pri preprečevanju težav vkrižu so predvsem plavanje, telovadba, hoja, tek, kolesarjenje, smučarski teki. Od vseh športov je najprikladnejše plavanje.

"Prepovedani" športi
Športi, ki ne vplivajo ugodno na hrbtenico so dvigovanje uteži, zlasti pri netreniranem organizmu, športi, ki zahtevajo prisiljeno držo ali pa močnejše skoke, kot. npr. košarka, odbojka, jahanje.

Kopeli
Pri zdravljenju degenerativnih obolenj, pa tudi pri zdravljenju hrbteničnih obolenj, uporabljajo razne vrste zdravilnih vod, kot so slane, morske in žveplene kopeli, akroterme, jodne in peliodne kopeli..., ki so na razpolago tudi v naših zdraviliščih.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd