Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Križ me boli...


(stran 4 od 5)Najprej temeljite preiskave
Kot smo že povedali, najpogostejši vzrok za bolečine v križu so spremembe na medvretenčni ploščici. Vsi drugi vzroki so redkejši, vendar jih ne smemo zanemariti; pri vsakem bolniku z bolečino v križu moramo torej pomisliti tudi na bolezen, ki ni povezana s hrbtenico. Vedno je treba opraviti temeljit pregled, rentgensko slikanje, po potrebi pa tudi laboratorijske in druge preiskave, kot so računalniška tomografija, magnetna resonanca in elektromiografija.

Težave prizadenejo oba spola, vendar opažajo, da moški obolevajo pogosteje.

Najhujše težave je pričakovati med 30. in 50. letom, čeprav lahko prizadenejo celo otroke.

Bolezen se kaj rada ponavlja, zato bolniki živijo v nenehnem strahu, kdaj jih bo spet "zagrabilo".

Pozorno pri otrocih
Natančne raziskave kažejo, da imajo zlasti otroci v šolski dobi številne nepravilne drže. Vsaka anamalija drže, ki je združena s vplivom na hrbtenico, lahko pripelje do nepravilne obremenitve v določenem hrbteničnem segmentu, to pa k prezgodnji obrabi. Torej, če opazimo pri otrocih kakšne spremembe, takoj obiščimo specialista. Z ustreznim zdravljenjem lahko preprečimo marsikatero težavo v kasnejšem obdobju.

Skrbimo za težo
Zmanjšana telesna aktivnostm pogosto vodi k prekomerni teži. Viseč trebuh vleče telo naprej, kar se kompenzira s povečano ledveno vbočenostjo, s tem pa se hrbtenica nepravilno obremeni. S primerno dieto in telesno aktivnostjon se temu lahko izognemo.

Primerna obutev
Pravilno delovanje nog da dobro držo, kajti preko mišic stopala in nog dobiva telesna muskulatura impulze za aktivnost. Pravilna obutev je zato zelo pomembna. Čevlji naj bodo mehki in elastični, tesno naj se prilegajo stopalu. Previsoke pete ne dovoljujejo elastične hoje. Poleti čimveč hodite bosi.

Ne pretesnih oblačil
Preozke hlače in krila omejujejo gibljivost v kolkih in motijo pravilen ritem pri hoji, ovirajo pa tudi sedenje.

Na delovnem mestu
Če imamo sedeče delo, sedimo na normalno visokem stolu, vzravnano, stopala morajo čvrsto stati na podlagi, kolena naj bodo upognjena v pravem kotu, medenica naj bo v sredini stola, da se nam hrbtenica lažje giblje. Globoki in mehki stoli niso priporočljivi za daljše sedenje. Priporočamo tudi zagozdasto blazino, da trtica ne pritiska na stol. Svetujemo vrtljiv stol.Tudi višina mize mora biti primerna in naj sega do komolcev.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd