Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Križ me boli...


(stran 3 od 5)Vnetja
Bolečine v križu lahko povzročijo tudi infekcijska obolenja. Akutna gnojna vnetja in kronične infekcije, kot je tuberkuloza, so dandanes zelo redki, vendar moramo pomisliti tudi nanje.

Prirojene napake
Manjše anomalije v vretencih je mogoče odkriti pri približno polovici prebivalstva, zato je treba paziti, da takšnih anomalij ne povezujemo z bolečinami v križu. Od prirojenih napak sta najpogostejši naslednji:
Prehodno vretence: število prehodnih vretenc v križu je najpogostejša prirojena nepravilnost vretenc, ki lahko, kot trdijo nekateri avtorji, povzročijo bolečine v križu oziroma vsaj prispevajo k večji dovzetnosti za bolečine. O lumbalizaciji prvega križničnega vretenca govorimo, če se to vretence spremeni v šesto ledveno. Tak človek ima torej šest ledvenih vretenc namesto petih. Na drugi strani je sakralizacija petega ledvenega vretenca (sprememba petega ledvenega vretenca v prvo križnično), ki zmanjša število pomičnih vretenc v ledvenem predelu na štiri. Treba je povedati, da je le malo možnosti, da bo to povzročilo pojav znakov, saj je vretence trdno vgrajeno v križnico. Če pa se vgradi v križnico samo na eni strani ter tako prizadene mehanizem v križu, lahko pride do nepravilnih nategov in bolečin.
Nezaraščen lok vretenca: ta nepravilnost je zelo pogosta, vendar menimo, da ni neposredno povezana s pojavom bolečin v križu, zato jo pojmujemo kot anatomski odstop od normalne hrbtenice, ki pa nima kliničnega pomena.

Duševni dejavniki
Pri histeričnih bolnikih je vzrok bolečine v križu podzavesten, pri osebah, ki si skušajo z bolečinami v križu pridobiti ugodnosti na različnih področjih (služba, renta ...), pa je zavesten. Histerični bolnik dejansko čuti močno bolečino, ki pa je posledica strahu ter ustreznega psihološkega obrambnega mehanizma in ne bolezni hrbtenice. Bojazen povzroči mišično napetost, ki pripelje do bolečine. Bolečina sproži še večji strah, ta pa še večji mišični pritisk in še močnejšo bolečino. Skratka, razvije se začarani krog, strah in bolečina potencirata eden drugega.

Internistični in ginekološki izvor
Pri manjšem odstotku bolnikov je bolečina v križu internističnega ali ginekološkega izvora. Pri teh bolnikih so poleg bolečin v križu običajno prisotni še drugi simptomi in znaki, ki nam pomagajo postaviti pravilno diagnozo. Odločilen je podroben klinični pregled, s katerim največkrat pridemo do pravilne diagnoze. V nekaterih primerih internistične bolezni, katerih vodilni simptom je bolečina v križu, bolezen tudi življenjsko ogroža bolnika.
Bolečina v križu zaradi bolezni prebavil: bolezen debelega črevesa zelo redko povzroča osamele bolečine v predelu ledvene hrbtenice. Navadno je prisotna tudi bolečina v trebuhu. Pri takih bolnikih opažamo tudi druge znake, predvsem v predelu trebuha. V takih primerih obstaja sum, da gre za katero od malignih obolenj.
Bolečina v križu zaradi bolezni sečil: bolezni ledvic, ki povzročajo raztezanje fibrozne kapsule (vnetja, ciste, tumorji), se kažejo kot bolečina v boku. Bolečina je omejena na prizadeto stran in zajema spodnja prsna in zgornja ledvena vretenca, stran od hrbtenice. Bolečina je topa in enakomerna. Pri kliničnem pregledu ugotavljamo pozitiven ledveni poklep, ki je boleč. Bolečina je običajno omejena na ledveni predel, včasih izžareva v mehur ali genitalne organe. Bolečina v predelu križa je značilna tudi za kronično vnetje prostate. Bolniki imajo seveda tudi druge težave, kot je pekoče uriniranje. Redko se zgodi, da je bolečina v predelu križa ali ledvene hrbtenice prvi simptom raka prostate. Pregled prostate seveda pokaže vzrok težav.
Bolečine v križu zaradi bolezni rodil: bolečine v križu najpogosteje povzročajo miomatozni uterus, retrofleksija uterusa in endometrioza. Bolečine v križu pri obolenjih rodil največkrat pripisujemo uterosakralnim vezem. Maternica v nenormalnem položaju povzroči nateg omenjenih vezi, medtem ko endometrioza ali kalcinom maternice vdirata v zgradbo uterosakralnih vezi. Bolečina v križu zaradi bolezni rodil je lokalizirana pod ledveno-križničnim prehodom. Za nenormalni položaj maternice je značilna bolečina, ki se pojavi, če bolnica dolgo stoji. Bolečina pri endometriozi se pojavlja predvsem pred menstruacijo in popusti ob koncu menstruacije. Seveda je treba pri vsakem sumu na ginekološki vzrok bolečin bolnico napotiti k ginekologu.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd