Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Križ me boli...


(stran 2 od 5)Psevdoatroza
Vzrok za bolečine v križu sta lahko tudi spondylolisis in spondylolisthesis. Spondylolisis je izraz, ki ga uporabljamo pri defektu ali tako imenovani psevdoartrozi, ki prizadene obroč vretenca. Spondylolisthesa nastane zaradi defekta, z drsenjem prizadetega vretenca naprej in stranskega nastavka na telo vretenca pod njim. Drsenje opredelimo s stopnjami od 1 do 4. Obe stanji lahko povzročata bolečine, diagnoze pa ni težko postaviti, saj je pri rentgenskem pregledu drsenje vretenca lepo vidno. Spondylolisthesa včasih povzroča zgolj neznatne težave z občasnimi bolečinami v križu, ki so tudi edini znak obolenja. Obstajajo tudi vrhunski športniki, državni reprezentanti v številnih panogah, ki imajo spondylolistheso. To obolenje je lahko tudi zelo težko, zlasti če napreduje; tedaj se pojavljajo vse težji znaki. Pri približno tretjini bolnikov je potrebno operativno zdravljenje.

Presnovne in hormonalne motnje, osteoporoza
Obstajajo številni presnovni vzroki za nastanek bolečin v križu; osteoporoza je najpogostejša med njimi. Obolenje najbolje opredelimo kot zmanjšano kostno maso v volumski enoti kosti. Do bolezni pride zaradi motnje v nalaganju kostne strukture, če je motena sinteza beljakovin, ki gredo v zgradbo matriksa kosti. Kost je živa, v njej nenehno poteka razgradnja in izgradnja kosti. Pri osteoporozi kostne razgradnje ni več mogoče nadomestiti, kostne letvice so vse tanjše in nekatere celo izginejo. Bolniki z osteoporozo so največkrat starejši ljudje, pogosteje ženske, ki imajo postmenopavzalno oziroma starostno osteoporozo.

Tumorji
Tumorji spinalnega kanala in vretenc so lahko benigni ali maligni. Spinalne tumorje delimo na tiste zunaj možganskih ovojnic (ekstraduralni) in tiste znotraj možganskih ovojnic (intraduralni). Intraduralne tumorje delimo na intramedularne (znotraj možganovine) in ekstramedularne (so sicer znotraj možganske ovojnice, a ne rastejo iz možganovine).
Benigni tumorji lahko prizadenejo kosti, mehka tkiva in živčne strukture, kot so živčne korenine ali možganske ovojnice. Primer benignega tumorja kosti je osteoid-osteom, ki lahko povzroči močne bolečine v križu, zlasti ponoči. Zanimivo je, da pri teh bolečinah pomaga antikoagulantno sredstvo. Benigne tumorje ugotovimo z natančnim nevrološkim pregledom, največkrat pa je treba opraviti še druge preiskave, kot so rentgensko slikanje, mielografija, računalniška tomografija in magnetna resonanca.
Maligni tumorji so lahko primarni (rastejo iz kosti ali drugih okoliških nevtralnih struktur) ali sekundarni, torej metastaze (zasevki) drugih tumorjev (prostata, pljuča, ledvica, dojka ...).

Revmatična obolenja
Spondylarthritis ankylopoetica: obolenju pravijo tudi Mb. Bechterew, Mb. Strimpel Pierre-Marie ali ankilozirajoči spondilitis. Obolenje ni redko ter največkrat prizadene hrbtenico, lahko pa tudi kolke, ramena in druge sklepe. V končni fazi celotna hrbtenica zatrdi in dobi obliko bambusove palice. Najpogostejše je pri moških, starejših od 30 let, vendar se lahko razvije tudi v drugih življenjskih obdobjih in pri ženskah. Sprva prizadene križnično hrbtenico in sklepe, prve težave pa se kažejo kot bolečine v križu. Pozneje obolenje prizadene tudi ostalo hrbtenico. Bolnik dobi značilno držo vratu in trupa ter je otrdel.
Revmatoidni artritis: to obolenje prizadene mezenhimalno vezno tkivo. Največkrat prizadene ženske med 25. in 45. letom. Moški obolijo trikrat redkeje. Najhujše spremembe nastanejo v sklepih rok in nog, pogosto prizadenejo tudi druge sklepe, zlasti kolke. Obolenje lahko povzroči bolečine v križu, ki so posledica degeneracije veznega tkiva in diska.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd