Bolečine v križu imejmo pod nadzorom

Ko se bolečina v križu pojavi prvič, je obisk pri zdravniku nujen, saj je treba določiti njen izvor, postaviti diagnozo in izključiti vsa resnejša in ogrožajoča obolenja (ukleščenje živca, tumor, sindrom kavde ekvine, vnetja ...).
Ko se bolečina v križu pojavi prvič, je obisk pri zdravniku nujen, saj je treba določiti njen izvor, postaviti diagnozo in izključiti vsa resnejša in ogrožajoča obolenja (ukleščenje živca, tumor, sindrom kavde ekvine, vnetja ...). (Foto: Shutterstock)

Bolečina v križu je bodisi nenadna, nekaj novega, bodisi stara znanka, ki povzroči, da skorajda ne mine dan, da se je ne bi zavedali.

Bolečina v križu je najpogostejša med bolečinami lokomotornega sistema, saj jo vsaj enkrat v življenju izkusi kar 80 odstotkov ljudi. Pogosteje se pojavlja pri starejših ljudeh, ki imajo na hrbtenici - poleg drugih - tudi precej degenerativnih sprememb, vendar jo poznajo tudi mladi in celo otroci.

Spremljati bolečino

Z bolečino v križu se ukvarjajo številni strokovnjaki (specialisti fizikalne medicine in rehabilitacije, ortopedi, fizioterapevti), ki pa obravnavajo predvsem težavo in manj bolnika s to težavo. Poleg tega med pregledom pri zdravniku ali sprejemom na terapijo pri fizioterapevtu ni dovolj časa, da bi težavo, njen vzrok in postopke zdravljenja, ki jih je deležen bolnik, natančneje pojasnili. Učinek zdravljenja je tako lahko zelo vprašljiv, poleg tega se utegne primeriti, da bolnik zaradi slabe seznanjenosti naredi kaj, kar stanje še poslabša.
Bolnik mora vedeti, zakaj trpi - kje je mesto bolečine, kaj boli, kaj povzroča bolečino, zakaj je določena terapija ustrezna in zakaj nekaterih stvari ne sme početi.

Kaj boli?

Hrbtenica je sestavljena iz funkcionalnih enot, ki jih sestavljajo dve sosednji vretenci in medvretenčna ploščica. Ti so položeni eden nad drugim; povezujejo jih vezivna vlakna, sklepne ovojnice, ligamenti in mišice. Vse te strukture so oživčene s tankimi živčnimi vlakni, ki, ko pride do patologije, prevajajo bolečinske dražljaje v center za bolečino v možganih. Še posebno veliko oživčenih struktur je med vrhom trnastega odrastka na četrtem ledvenem vretencu, zgornjim trnom črevnice in trtice, v tako imenovanem multifidus trikotniku, kjer je tudi najpogosteje sedež bolečin v križu.


Vzroki bolečine

Bolečina je največkrat izraz poškodbe ali obolenja skeleta, malih sklepov hrbtenice, vezi in ovojnic teh sklepov ali pa je odraz sistemskih vezivnotkivnih in degenerativnih obolenj (osteoartritisa, revmatoidnega artritisa ...). Drugi razlogi so še: slaba drža, prevelika telesna teža, prirojene deformacije, degeneracija ali poškodba medvretenčne ploščice s posledično kilo v hrbtenjačni kanal, zožitev spinalnega kanala, zdrs vretenca (spondilolisteza) in še kaj.

Razlog je lahko tudi povsem drugačen: denimo bolezen notranjih organov, kot so sečila, rodila in prebavila, ter patoloških procesov v steni trebušne votline ... Takrat je bolečina prenesena: izrazi se v predelu križa, in ne nad samim organom. Če torej želimo, da bo terapija pravilno zastavljena in predvsem uspešna, je treba izločiti morebitno obolenja vseh teh organov.

Poleg tega je treba bolečino natančno opredeliti: kdaj in kako je nastopila, kam se širi, kaj jo olajša in kaj poslabša, kakšna je - pekoča, krčevita, topa, skeleča ... Treba je tudi vedeti, ali jo spremljajo spremljajoči pojavi, kot so jutranja okorelost in mravljinci, ter v kakšni meri ovira bolnikove dejavnosti.
Članek se nadaljuje »