Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Najpogostejša obolenja in poškodbe kolena


(stran 3 od 6)


Osteochondritis disseccans kolena

Simptomi:

To je krajevno aseptično odmrtje koščka kosti s hrustancem, ki se loči od kosti in postane prosto telo v kolenskem sklepu. Bolezen opažamo tudi na komolcu, le redko pa na gležnju ali kolku. Pojavlja se pri mlajših ljudeh, pogosto na obeh straneh. Med vzroke zanjo spadajo dovzetnost ter manjše poškodbe in zastrupitve, ki okvarijo žile. Na kolenu se bolezen pojavlja predvsem na notranjem čvršu stegnenice. Notranja sklepna ploskev je boleča; bolnik, podobno kot pri okvari sklepne plošče, ne more popolnoma iztegniti noge. Sklep se zagozdi šele takrat, ko se košček pojavi v sklepu kot sklepna miš.

Zdravljenje:

Če ugotovimo, da gre za osteochondritis disseccans, je treba bolnika operirati; če še ni prišlo do separacije, odmrli del fiksiramo s posebnimi sponkami. Če pride do odcepitve prizadetega dela, je nujno potrebna operacija, s katero ga odstranimo in po potrebi opravimo še hondroplastiko.

Ponavljajoči se izpah pogačice

Simptomi:

Pri neznatnem povodu ali povsem vsakdanjem gibu, zlasti če je koleno upognjeno, skoči pogačica navzven, čez zunanji stegnenični čvrš. Možen je tudi trajen izpah, pri katerem je pogačica ves čas izpahnjena. Do izpaha lahko pride na obeh straneh. Bolezen je pogosta pri mlajših dekletih. Vzrok je navadno prirojena napačna oblika stegnenice oziroma stegneničnega čvrša ali motnja rasti. Noga s pogostim se izpahom pogačice je pogosto iksasta. Habitualna luksacija povzroča bolečine in precejšnje motnje v delovanju sklepa. Zastareli primeri vedno pripeljejo do prezgodnje artroze.

Zdravljenje:

Konservativno zdravljenje je neuspešno, zato je potrebna operacija.

Otekline v okolici kolena
Navadno so posledica odebelitve normalnih sestavin kolena, čeprav moramo vedno imeti v mislih tudi morebiten tumor. Največkrat gre za bule, ki jih lahko razlikujemo od vnetja celotnega kolena. Najpogostejši vzroki so aseptično odmrtje golenične grčavine na sprednji strani in tako imenovano gospodinjsko koleno, do katerega pride zaradi otekline podkolenskega sluznika in podkolenske anevrizme (vretenasto zvečanje odseka žile, ki nastane zaradi oslabitve žilne stene), zunaj in znotraj kolena pa bula sklepna ploščice.

a.) Aseptična nekroza golenične grčavine (osgood-schlatterjeva bolezen)

Simptomi:
Golenična grčavina se razteza po sprednjem delu golenice, od zgornjega okrajka navzdol. Najprej je iz hrustanca, ki pa pozneje okosteni in se koščeno spoji z golenico. Nepravilnosti pri okostenevanju, ki včasih nastanejo na tem mestu, so najbrž posledica nenehnega vleka pogačične vezi. Za to boleznijo pogosteje zbolijo moški, predvsem zato, ker se večkrat poškodujejo. Bolezen se navadno začne po desetem letu starosti. Glavna znaka sta bolečina in oteklina na sredini pod kolenom, na sprednji strani. Bolečina se okrepi po naporu. Medtem ko je bolečina lahko odsotna, vedno zasledimo oteklino, ki je občutljiva na pritisk. Pasivno gibanje navadno ne boli, aktivno pa lahko povzroča bolečine.
Zdravljanje:
Bolezen traja od nekaj mesecev do več let. Pozdravi se sama od sebe, brez zdravljenja. Tudi fizikalna terapija ni potrebna. Bolnik lahko opravlja tudi naporna dela. Zdravljenje pospešimo tako, da izboljšamo prekrvavitev, denimo z ultrazvočnim obsevanjem, v hujših primerih pa grčavino s svedrom prevrtamo do goleničnega debla, s čimer izboljšamo krajevno prekrvavitev. Operacijo priporočamo le redko, običajno odraslim bolnikom.

b.) Gospodinjsko koleno (bursitis praepatellaris)

Simptomi:
Pred pogačico je tako imenovani predpogačični sluznik (prepatelarna burza), ki se lahko vname bodisi zaradi pogostih manjših poškodb bodisi zaradi ene same, pogosto pa pravega vzroka sploh ne najdemo. V sluzniku se nabere tekočina, koleno pa na sprednjem delu oteče. V sluzniku pogosto nastanejo trda, zlahka otipljiva prosta telesa. Včasih zaradi večje krvavitve nastane dokaj trda tvorba, ki jo utegnemo zamenjati s tumorjem.
Zdravljenje:
Bolezen zdravimo tako, da s punkcijo odstranimo tekočino in hkrati v sluznik vbrizgamo kortizon. Če se oteklina ponavlja, in to se kaj rado zgodi, moramo sluznik operativno odstraniti. Zelo redko pride do akutnega vnetja sluznika; v takšnem primeru je včasih potreben vrez.

c.) Sluznik kolenske kotanje (poplitealni sluznik, backerjeva cista)

Simptomi:
Za kolenom so številni sluzniki, ki ležijo med mišicami. Razporejeni so zelo različno; pogosto so povezani med seboj in s sklepom. Znanih je kakih šest sluznikov, dva od njih pa sta navadno vzrok za težave. Prvi od njiju leži med notranjo glavo dvoglave mečne mišice in ovojnico, ki pokriva notranji stegnenični čvrš, drugi pa je polopnasti (semimembranozni) sluznik, ki leži med polopnasto mišico in goleničnim čvršem. Če sta povezana, se povečata oba hkrati. Približno polovica teh sluznikov je povezanih s kolenskim sklepom, skoraj vedno pa ležijo tik nad poševno zadnjo vezjo.Sluznik se lahko poveča kadarkoli od otroških let naprej, le da pri ženskah redkeje kot pri moških. Največkrat povzročata težave v višini podkolenske gube. Težave so majhne, močna bolečina je redka. V sluzniku je gosta, prozorna, včasih želatinasta tekočina.
Zdravljenje:
Tudi če je povezana s sklepom, je v kolenu ne moremo iztisniti. Pri starejših bolnikih najdemo hkrati še artrozo kolena ali revmatoidni artritis. V takšnih primerih je potrebna punkcija, vendar se oteklina pogosto ponovi. Če oteklina povzroča težave, je treba sluznik odstraniti operativno.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd