Najpogostejša obolenja in poškodbe kolena

(Foto: Jupiterimages)

Bodite previdni na opozorilne znake

V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, piščal in pogačica. Kosti v kolenu so na mestu, kjer se stikajo, gladke in prevlečene s sklepnim hrustancem. Med sklepnima površinama je sklepna špranja, ki je povsem izpolnjena s sklepnim mazivom. Sklepno mazivo prehranjuje sklepni hrustanec in maže sklepne površine. Sklepni prostor nepredušno zapira sklepna ovojnica, ki jo sestavljata zunanja in notranja plast. Zunanja plast je stkana iz čvrstega veziva in ob narastišču na kost prehaja v pokostnico. Notranja plast (sinovialna opna) je iz rahlega veziva in izloča sklepno mazivo. Sklepno ovojnico navadno krepijo močne vezi iz čvrstega veziva.
Neskladnost sklepnih površin golenice in stegnenice izravnavata polmesečasta hrustančna vložka (meniskus lateralis in meniskus medialis). Pogačica je vložena v kito četveroglave iztezalke kolena, ki je kot pogačična vez pripeta na golenično grčavino. Sklepna ovojnica je široka in ohlapna. Mečnična stranska vez kot krepak vezivast konopec povezuje zunanji kondil golenice z glavico mečnice. Sklep krepita stranski vezi (ligamenta collateralia); v sklepu povezujeta stegnenico in golenico križni vezi (ligamenta cruciata), ki sta postavljeni tako, da je pri vsakem položaju sklepa ena napeta.

"Voda"

Simptomi:
Eksudat se pojavlja pri različnih bolezni kolena. Lahko je bister (hydrops), krvav (haemarthros) ali gnojen (empyema), kar ugotovimo s punkcijo kolena. Oblika kolena se spremeni, njegov obseg se poveča. Značilna je obojestranska odebelitev nad pogačico, na notranji in zunanji strani. Pogačica lebdi nad trdno podlago. Če jo potisnemo navzdol, odrine tekočino in udari ob podlago (balotiranje pogačice). Bolečine nastopijo zaradi pritiska na ovojnico. Koleno je rahlo upognjeno, saj ga bolnik ne more popolnoma upogniti, ker je sklepna ovojnica zaradi nabiranja tekočine napeta. Včasih je koža na tem mestu nekoliko toplejša, opazimo lahko tudi ohlapnost kolenske vezi. Na rentgenski sliki je videti, da je sklepna špranja razširjena.
Izliv nastane zaradi poškodbe, vnetja ali alergičnega draženja. Če vzroka ne poznamo, govorimo o idiopatičnem izlivu. Izliv je serozen (bister), tekočina je svetla, prozorna in rumenkaste barve. Včasih se kar naprej ponavlja, bodisi sam od sebe bodisi zaradi kroničnega vnetja, kot denimo pri revmi. Vzrok za izliv moramo, če je le možno, poiskati.

Zdravljenje:

Zdravimo predvsem vzrok izliva. Če se v sklepu nabere veliko tekočine, ki v tednu ali dveh ne izgine ter razteguje sklepno ovojnico in kolenske vezi, je potrebna punkcija. Če se izliv pogosto ponavlja in je konservativno zdravljenje neuspešno, je potrebna operacija. Navadno zadostujeta dve ali tri punkcije s hkratnim vbrizgavanjem kortizonskega preparata v sklep.

Klecajoče koleno

Simptomi:

Klecajoče koleno nastane zaradi ohlapnosti sklepne ovojnice in kolenskih vezi, zlasti stranskih in križnih. Možni vzroki so nerazvitost (aplazija) vezi, poškodbe vezi, stari zlomi glave golenice ali čvrša stegnenice, kronični izliv v kolenu, ohromelost mišic (denimo zaradi otroške paralize) ali oslabelost mišic (denimo zaradi dolgotrajne nošnje mavčnega ovoja ali dolgotrajnega natezanja s pretežkimi utežmi).Klecajoče koleno se vedno pojavi po zatrditvi kolka v otroški dobi, ker se nekateri gibi (obračanje, premikanje, odmikanje) prenesejo iz kolka v koleno. Klecajoče koleno je lahko tudi eden od znakov bolezni, pri katerih oslabijo vse mišice in vezi, denimo pri progresivni mišični distrofiji.
Pri ohlapnem kolenu so možni skrajni gibi v vse strani. Hoja je negotova. Hrustanec se hitro obrabi, kar vodi v deformantno artrozo.

Zdravljenje:

Pri zdravljenju moramo predvsem odkriti in odpraviti vzrok, kolikor je to mogoče. Sicer pa klecajoče koleno zdravimo z opornicami oziroma s povezovanjem ali z operacijo.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki