Hernija diska

(Foto: doc. dr. Rok Vengust, dr. med., spec. ortopedije)

Ko uščipne v križu

Če statistični podatki veljajo, tudi vi spadate med veliko večino ljudi, ki jih je vsaj enkrat v življenju uščipnilo v križu, kot temu pravimo v pogovornem jeziku. Bolečina lahko traja le hip, več dni ali celo tednov, pri nekaterih ljudeh pa se sprevrže v kronično. Vzroki zanjo so resnično raznoliki, eden od pogostejših in bolečinsko zelo izrazit pa je posledica zdrsa medvretenčne ploščice oziroma hernije diska, kot se imenuje strokovno.

Kot pravi doc. dr. Rok Vengust, dr. med., spec. ortopedije, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na Ortopedski kliniki v Ljubljani, gre za degenerativni proces v hrbtenici. Medvretenčna ploščica je blažilnik med dvema vretencema in hkrati največja neožiljena struktura v telesu, ki je podvržena zgodnjim obrabnim degenerativnim spremembam. Ena od posledic degenerativnih sprememb je hernija diska, ki pomeni izbočenje medvretenčne ploščice, navadno v smeri poteka živcev. Posledica hernije diska je bolečina v križu in/ali bolečina v nogi.

Zgodi se v hipu

Degenerativne spremembe z leti pripravljajo teren in okoliščine, v katerih pride do hernije medvretenčne ploščice. To se najpogosteje zgodi v trenutku, navadno zjutraj, ko je ploščica hidrirana – čez dan namreč vsebnost vode v ploščici pada. Ko je vsebnost vode največja, je največja tudi verjetnost, da pride do izbočenja ploščice. Pogoji za to se ustvarjajo leta. Medvretenčna ploščica je posledica fisur ali razpok v vezivnem obroču, skozi katerega potem pride do izbočenja jedra, čemur pravimo hernija diska.

Največkrat v ledvenem predelu

Disk hernija se najpogosteje razvije v ledvenem predelu, kar pravzaprav ne preseneča, saj je ta del hrbtenice najbolj gibljiv in tudi najbolj obremenjen. Kar devetdeset odstotkov bolnikov ima hernijo diska v tem predelu, slabih deset odstotkov na vratni hrbtenici, samo odstotek pa na drugih predelih hrbtenice. Hernija diska najpogosteje prizadene ljudi v starosti od trideset do petdeset let, včasih pa doleti tudi otroke. Izvirni problem za tovrstne težave je pokončna hoja in neprilagojenost velike, neožiljene strukture, ki se mora več desetletij upirati različnim obremenitvam.

Boli, a zakaj?

Bolečina je eden od ključnih znakov hernije diska. Lahko je zelo močna, vendar zgolj na osnovi nje ne moremo z gotovostjo trditi, da gre za hernijo diska. "Bolečino v ledveni hrbtenici lahko povzročijo številni vzroki: utesnitev živcev, zdrs vretenca, obraba sklepov med dvema vretencema, bolečine mišičnega izvora … Vse našteto se kaže z bolečino v križu ali v križu in nogi. Simptom hernije diska je bolečina, ki se širi po nogi navzdol, pod kolenom po zadnji strani okončine, pridruži pa se ji lahko mravljinčenje in morda tudi izguba mišične moči. Najbolj skrb vzbujajoči simptom je izguba funkcije nadzora blata in vode. Govorimo o sindromu kavde ekvine. V tem primeru in v primeru akutno nastale pareze, ko popustijo mišice na nogi, je potrebna takojšnja operacija, in sicer v roku 12 ur od začetka simptomov, sicer so spremembe nepopravljive. Bolnik mora pri dežurnem zdravniku dobiti napotnico in se takoj zglasiti na najbližji ortopedski kliniki, kjer sledi urgentna operacija," razlaga sogovornik.
Članek se nadaljuje »


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki