Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Skolioze – deformacija hrbtenice in telesa


(stran 2 od 3)Idiopatska skolioza

Skolioz je več vrst, najpogostejša je idiopatska skolioza, ki jo odkrijemo v 75 do 80 odstotkih vseh primerov. Beseda idiopatska pove, da vzroka za krivino ne poznamo, vendar raziskave nakazujejo, da jo povzročajo številni vzajemno povezani dejavniki. Trenutna teorija o vzroku pravi, da deformacijo povzroči napaka v delovanju osrednjega živčnega sistema pri nadzoru procesa rasti hrbtenice. Nadzor rasti je namreč izredno zapleten proces, v katerega so vključeni številni hormoni in rastni faktorji. Idiopatska skolioza je opredeljena kot deformacija hrbtenice, večja od 10 stopinj po Cobbu, ki se pojavi pri sicer zdravem otroku.

Po dobi, v kateri nastane, jo delimo na tri skupine.

Infantilna skolioza je redka. Največkrat gre za levostransko srednjo ali spodnjo torakalno krivino, pogosteje pa prizadene dečke. K sreči večina tovrstnih krivin izgine samih od sebe, žal pa pri tistih, ki ostanejo, zlasti pri deklicah z desnostransko krivino, napoved ni dobra. Zgodnji pojav skolioze napoveduje hitro napredovanje in verjetnost srčno-mišičnih okvar, saj se pljuča, srce in prsni koš razvijajo skupaj s hrbtenico. Navadno jo diagnosticirajo med prvim in šestim mesecem po rojstvu.

Juvenilna skolioza nastane pri otrocih v starosti od štiri do devet let in prestavlja od 12 do 20 odstotkov primerov. Del teh krivin se obnaša skoraj tako kot pri infantilni skoliozi, pri drugih pa je potek manj agresiven. To je razumljivo, če vemo, da že pri petem letu starosti doseženo dve tretjini sedežne višine hrbtenice, nato pa se rast nekoliko upočasni vse do desetega leta, ko nastopi adolescentni skok. Te otroke moramo redno opazovati (na 4 do 6 mesecev) in jih rentgensko slikati. Če ugotovimo, da se je v tem obdobju krivina poslabšala za 5 stopinj po Cobbu glede na prvotno 20-stopinjsko krivino, je nujno zdravljenje, saj vemo da 70 odstotkov takšnih primerov progrediira.

Adolescentna skolioza nastopi med desetim letom starosti in končano rastjo, in sicer v povezavi z rastnim skokom. Deklice so bolj prizadete kot fantje. Primeri so zelo raznoliki, saj je skolioza pri nekaterih zelo očitna, pri drugih pa komaj opazna. V nekaterih primerih se hitro poslabša, v drugih pa ostane skoraj enaka vse do konca rasti. Žal ob prvem pregledu ne vemo, kako se bo krivina obnašala, zato jo moramo opazovati. Če nastopi poslabšanje, se odločimo za zdravljenje. Nezdravljena adolescentna skolioza le redko pripelje do tako hudih deformacij kot juvenilna ali infantilna skolioza.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd