Manualna terapija

  • A.P.
  • sreda, 12. maj 2010
mag. Andrej J. Veršinin, dr. med.
mag. Andrej J. Veršinin, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Tehnike zdravljenja

Manualna terapija je del posebne zdravstvene panoge, manualne medicine, ki obsega manualno diagnosticiranje in zdravljenje. To je neinvazivna zdravstvena metoda, pri kateri zdravnik (manualni terapevt) s posebnimi tehnikami vpliva na strukture gibalnega sistema (vretenca, sklepi, miofascialni aparat …), da bi omilil ali odpravil somatsko disfunkcijo. O tem, kakšne tehnike zdravljenja so v rabi pri manualni terapiji in kaj vse je možno z njo zdraviti, smo se pogovarjali z ustanoviteljem Centra zdravja Fitex v Ljubljani, mag. Andrejem J. Veršininom, dr. med.

V čem je manualna terapija nadgradnja ortopedije in po čem se od nje razlikuje?
Manualna terapija je vsaka oblika zdravljenja, pri kateri terapevt z uporabo rok in strokovnega znanja poskuša odpraviti težave z gibljivostjo in bolečino, okrepiti mišično moč, izboljšati koordinacijo, pa tudi spodbuditi imunski in endokrini sistem, pretok energije itn. ter s tem vzpostaviti optimalno delovanje gibalnega sistema in vsega organizma.

Obstajajo številne zdravstvene metode in tehnike, pri katerih izvajalci uporabljajo umetnost in senzorno sposobnost rok pri zdravljenju. Z zdravniškega zornega kota manualna medicina spada med tovrstne oblike zdravljenja. Naloga ortopedije je korekcija deformacij strukture lokomotornega sistema s kirurškimi metodami (endoproteziranje …) proteziranjem, orteziranjem in imobilizacijo. Naloga manualne terapije pa je mobiliziranje funkcionalnih sprememb gibalnega aparata in drugih tkiv.

Kdo se lahko ukvarja z manualno terapijo? Ali so to samo zdravniki tradicionalne medicine – ali tudi predstavniki alternativne medicine?
Manualno terapijo lahko opravljajo strokovnjaki z medicinsko izobrazbo oziroma zdravniki, ki se dodatno izpopolnjujejo na področju tehnik manualnega zdravljenja. Dodatna izobrazba obsega poglobljen študij nevrologije, anatomije in biomehanike. Manualne tehnike lahko opravljajo nevrologi, ortopedi in revmatologi.

V Rusiji, od koder prihajam, manualna medicina ne spada v alternativno zdravljenje, ampak je sestavni del rehabilitacijskega programa bolnikov z obolenji gibalnega aparata. Tako je tudi v nekaterih državah Evropske unije. V Sloveniji manualno medicino priznavajo le kot alternativno metodo zdravljenja. Tudi zato, ker ni uradno priznana in ni dovolj uveljavljena, številni izvajalci nimajo ustrezne strokovne izobrazbe, poleg tega ljudje ne razlikujejo med manualno medicino, osteopatijo in kiropraktiko.

Kakšna je razlika med manualno terapijo in sorodnimi metodami, kot sta osteopatija in kiropraktika?
Manualna terapija se od osteopatije razlikuje po strategiji, filozofiji, pristopu k obolenju in izvajanju tehnik zdravljenja. Osteopatija ne zdravi bolezni, temveč išče vzroke obolenja, jih odpravlja in spodbuja organizem k samozdravljenju. Lahko bi dejal, da sta osteopatija in manualna terapija vzporedni zdravstveni metodi, vsaka s svojo filozofijo, svojim pristopom do zdravljenja in svojimi nalogami. Izvajalci obeh metod so visoko izobraženi ljudje. Manualno terapijo izvajajo zdravniki, osteopatijo pa osteopati.

In kiropraktika …
Za kiropraktike je telo stroj, pri katerem je hrbtenica osnovna povezava med centralnim živčevjem in organizmom, zdravstveno ravnovesje pa je odvisno od gibalne funkcije vretenc. Kiropraktika je metoda z lokalnim vplivom, ki ne išče in odpravlja vzrokov obolenja. Poleg tega ni nujno, da imajo kiropraktiki zdravniško izobrazbo. V nasprotju s kiropraktiki manualno terapijo izvajajo usposobljeni zdravniki, ki s svojim strokovnim znanjem in kliničnim mišljenjem med zdravljenjem ne bi smeli prekoračiti zdravstvenih norm.

Kaj vse zdravi manualna medicina? Kakšne težave imajo ljudje, ki prihajajo v vašo ambulanto?
V Center zdravja Fitex prihajajo bolniki z različnimi težavami, večinoma z revmatičnimi obolenji gibalnega sistema, z vertebronevrološkimi težavami ter z deformacijami hrbtenice in sklepov. Prihajajo tudi bolniki s težavami in boleznimi notranjih organov, pa tudi takšni, ki imajo težave z neplodnostjo, depresijo, glavoboli, živčno napetostjo … Med pregledi ugotavljam skrite disfunkcije organizma, ki zahtevajo korekcijo.

Kdaj zdravite z manualno terapijo? Kdaj se lahko odločimo za pomoč manualnih terapevtov?
Osebno menim, da alternativna medicina ne obstaja. Obstaja zdravljenje, ki ga izvajajo strokovnjaki s posebnimi metodami in recepturami – in šarlatanstvo. Kar zadeva manualno zdravljenje: k zdravniku – manualnemu terapevtu ali osteopatu – lahko pridejo bolniki z različno patologijo, kot so obolenja in degenerativne spremembe gibalnega aparata in bolezni notranjih organov.

Manualna terapija je primerna za bolnike vseh starosti. Kot sem dejal, lahko manualno terapijo izvaja samo manualni terapevt, zdravnik, ki obvlada anatomijo, nevrologijo, ortopedijo in biomehaniko. Nikakor pa ne smemo na manualno terapijo k izvajalcu brez zdravniške izobrazbe.

Članek se nadaljuje »


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki