Težave s hrbtenico: degeneracija diskusa

(Foto: Dreamstime)

Degeneracija medvretenčne ploščice

Degeneracija medvretenčne ploščice, ki je normalen fiziološki proces, povzroči 90 odstotkov vseh težav s hrbtenico, nekateri avtorji pa menijo, da je takšnih kar 97 odstotkov primerov. Tokrat vam predstavljamo težave, ki jih povzroča degeneracija diskusa.

Spremembe na medvretenčnih ploščicah so odvisne od lege (višine) obolelega diskusa in imajo lahko različno bolezensko osnovo, zato se kažejo z različnimi simptomi. Tokrat bomo predstavili bolečine v zatilju, glavobol in migreno, bolečine v vratu, roki in rami ter težave v prsni hrbtenici.

Bolečine pri gibanju
Degeneracija diskusa ima prizvok staranja, vendar ni nujno, da so težave v resnici posledica staranja. Najpogosteje se kaže z bolečino zaradi draženja živčnih korenin; ta se izrazi na območju, ki ga oživčuje živčna korenina: v glavi, telesu, rokah ali nogah. Od moči pritiska na živčne elemente je odvisno, ali bo zajeta vsa živčna korenina − ali pa samo njen večji ali manjši del. Pojavijo se lahko tudi senzibilne motnje: zmanjšan občutek, zbadanje, omrtvelost …

Zaradi večjega pritiska na živčne korenine lahko pride do motoričnih izpadov (mišična oslabelost). Za vse oblike okvarjenega diska sta značilni bolečina pri gibanju in omejena gibljivost prizadetega dela hrbtenice. Ta se včasih izraža s prisiljeno oziroma previdno, pazljivo držo. Prej ali pozneje pride tudi do otrdelosti mišic.

Težave lahko nastanejo nenadoma (akutno), ali pa se nastopijo postopno, kronično. Akutne težave so pogosto zelo izrazite in težke, kronične težave, ki se nemalokrat razvijajo neopazno, pa so običajno manj izrazite, vendar trdovratnejše, skoraj vedno pa povzročajo prostorninske zožitve medvretenčnih odprtin (zaradi spondiloze, spondilartroze, osteohondroze ali artrotičnih sprememb sklepov).

Bolečina v zatilju in akutni tortikolus
Bolečina v zatilju nastane zaradi pritiska na drugi vratni živec, ki poteka med prvim in drugim vratnim vretencem. Pri tem ne gre za pravo degeneracijo, saj med prvim in drugim vratnim vretencem ni medvretenčne ploščice, kljub temu pa pride do pritiska na živčno korenino, ki je posledica motenj medvretenčnih zvez. Bolečina je omejena na zatilje, pogosto se kaže s prisilno držo glave.

Bolečina se lahko pojavi že v mlajših letih, preneha pa tako hitro, kot nastane. Ozdravljenje lahko dosežemo z mehaničnimi metodami (manipulacijo). Akutni tortikolis ne nastane samo zaradi motenj med prvim in drugim vratnim vretencem, ampak tudi zaradi okvar diskusov na drugih delih vratne hrbtenice.

Glavobol in migrena
Zaradi okvare medvretenčne ploščice le redko pride do glavobola, najnovejše raziskave pa dokazujejo, da nekatere glavobole lahko povzroči okvara živčnih korenin zaradi pritiska na območju zgornje vratne hrbtenice (od prvega do četrtega vratnega vretenca). Pri tem imajo poleg pritiska na živčne korenine, ki povzroča bolečino, veliko vlogo tudi motnje v prekrvavitvi možganov. Posledica tega je lahko reflektorno draženje živcev. Pri tem ima velik pomen ovira pretoka v vratni arteriji, ki del možganov oskrbuje s krvjo in kisikom. Možgani so nadvse občutljivi za pomanjkanje kisika.

Posledica okvare diska je lahko pritisnjena ali odrinjena vratna arterija, čemur sledita zmanjšan dotok krvi v možgane in bolečina. Migrena se skoraj vedno kaže kot nenadna, največkrat enostranska bolečina v glavi. Bolečina, ki izžareva od tilnika ali k tilniku, občutljivost mišic v tilniku in bolj ali manj omejena gibljivost vratu govorijo o povezavi z vratno hrbtenico. Bolečina lahko nastane nenadoma, zaradi sunkovitega giba ali nehotnega obrata glave. Včasih nastopi tudi, če glavo dalj časa držimo v istem položaju.
Članek se nadaljuje »