Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Težave s hrbtenico: degeneracija diskusa


(stran 2 od 2)Bolečina v vratu, roki in rami
Okvare diskusov v spodnjem delu vratne hrbtenice so veliko pogostejša od okvar v zgornjem delu. Do okvar največkrat pride med petim in šestim vratnim vretencem ter med šestim in sedmim vratnim vretencem. Iz živčnih korenin spodnjih vratnih vretenc se tvorijo živčni končiči, ki dajejo motorične in senzibilne niti za rame in zgornje okončine. S seboj vodijo tudi vegetativne niti, ki so odgovorne za prehrano in vzdrževanje tkiv.

Od oblike prizadetosti in števila prizadetih korenin je odvisno, kakšni bodo simptomi. Ti se lahko pojavijo samostojno ali pa se med seboj prepletajo. Označujemo jih s strokovnim izrazom cervicobrachialgia. Prevladujejo bolečine v zgornji okončini. Te izžarevajo od zatilja k rami in − odvisno od poteka živcev − v zgornjo okončino. Na temelju mesta in izžarevanja bolečin je možno ugotoviti mesto prizadetosti v vratni hrbtenici. Pri večjem pritisku na živčne korenine pride do zmanjšanja oziroma neustrezne občutljivosti, v še posebno težkih primerih pa do motoričnih motenj: slabša moč in nespretnost prstov, težjih predmetov ne moremo dobro držati, zaradi česar nam padajo iz rok …

Zaradi vegetativnih motenj so lahko roke hladne in mokre. V vratni hrbtenici je le redko videti značilne nevrološke izpade, ki potrdijo draženje živca. Nekateri gibi vratne hrbtenice, a tudi povečan pritisk, denimo zaradi kašlja ali kihanja, lahko težave nenadoma okrepijo. Pri številnih bolnikih − zlasti ponoči − pride do večjih težav: omrtvelost rok, občutek oteklosti rok, zbadanje v prstih in zmanjšana moč.

Podnevi se težave omilijo. Vzrok je v tem, da med spanjem popusti mišični tonus, ker je pritisk na živčne korenine zelo velik. S tem lahko tudi pojasnimo, zakaj po daljšem prenašanju bremena (včasih zadostuje že teža plašča) nastopi bolečina v roki, težave pa se poslabšajo. Tudi enostransko delo, pri katerem roke visijo (pletenje in druga ročna dela), lahko okrepi bolečino. Spreminjanje kretenj, predvsem z dejavnim dvigovanjem rok v ramenih, sprostijo živce, to pa omili težave. 

Vzroki za degeneracijo so različni
Puschel je že leta 1930 trdil, da pri starosti dvajsetih let medvretenčna ploščica doseže vrh svojega razvoja, od takrat pa je možno pričakovati samo še degenerativne spremembe. Vzroki, zaradi katerih se začne proces degeneracije, so različni. Po eni od teorij naj bi bil vzrok v mukopolisaharidih, ki s starostjo izgubljajo zmožnost za vezavo vode, drugi možni vzrok pa so spremembe v kolagenskih vlaknih. Za tako preoblikovana vlakna je značilna zmanjšana prožnost, to pa poveča možnost, da pride do pretrganja vlaken.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd