Težave s hrbtenico

(Foto: Jupiterimages)

Kje pa vas boli?

Spremembe na medvretenčnih ploščicah se kažejo z različnimi znaki, največkrat z bolečino. Predstavljamo vam težave v prsni hrbtenici, zožitev ledvenega kanala, bolečine v križu in išias.

Težave v prsni hrbtenici

Okvare medvretenčne ploščice v prsni hrbtenici nastanejo najredkeje in tudi klinično nimajo velikega pomena. Prsna vretenca so povezana s prsnim košem, so slabo gibljiva in niso tako dovzetna za poškodbe kot gibljivejša vretenca na območju vratu in ledvenega predela. Tudi razmerje med velikostjo medvretenčne odprtine in debelino živčne korenine je boljše kot v drugih predelih hrbtenice, saj so živci v prsni hrbtenici tanjši od živčnih korenin v vratni in ledveni hrbtenici. Zaradi kostnih zožitev le redko nastopijo nevrološki simptomi, motnje med vretenci pa se največkrat kažejo kot blokade.

Bolečine, ki nastopijo na območju prizadetega dela prsne hrbtenice ali v živcu ter izžarevajo naprej (interkostalna nevralgija), običajno nastopijo nenadoma, zaradi hitre oziroma neusklajene kretnje (padec, če se spotaknemo …), ali pri športnih dejavnostih (metanje diska, veslanje, rokoborba …).

Ker so živčne korenine povezane z vegetativnimi živci notranjih organov, lahko pri draženju živcev v zgornji prsni hrbtenici refleksne bolečine izžarevajo na območje srca in zmotno vzbudijo sum na obolenja srca. Pri okvarah spodnje in srednje prsne hrbtenice lahko pride do refleksnih bolečin v drugih prsnih organih ali v zgornjih trebušnih organih, zato morajo zdravniki pri tovrstnih bolečinah najprej izključiti organsko obolenje notranjih organov.

Bolečina v križu

Lumbago, lumbalgija ali po domače »heksenšus« je več stoletij veljal za revmatično obolenje, vendar imajo akutne bolečine, ki nastanejo nenadoma, največkrat mehanični vzrok. Ker nekoč tovrstnih akutnih bolečin niso znali pojasniti, so jih označevali kot »heksenšus« – strel čarovnice. Zaradi te bolečine, ki je nastopila kot strela z jasnega, naj bi se ljudje držali upognjeno kot čarovnice.

V posameznih primerih je lahko oseba zaradi bolečine zvita v dve gubi. Tedaj je vsak gib zelo boleč, oseba je sklonjena naprej in ukrivljena, vzravna se lahko le ob pomoči oprijemanja. Pri hoji in med stanjem se opira na bližnje predmete ali pa s palico skuša razbremeniti obolelo hrbtenico.  ozadje »heksenšusa« je nenadna motnja v medvretenčnem prostoru, denimo hernija diska ali blokada vretenc.

V drugem primeru lahko akutni lumbago odpravimo že z enim samim prijemom. Če ima oseba z bolečinami še toliko energije, da se lahko giblje in sprosti hrbtenico, utegnejo bolečine popustiti in nadaljnje zdravljenje ni potrebno. Tako se »heksenšus« lahko bolj ali manj hitro pozdravi, le redko pa zaradi tega nastanejo trajne težave.

Kronična lumbalgija se običajno razvija postopno. Okvarjeni disk in posledica te okvare – hondroza, spondiloza, spondilartroza – postopno vodita do večjih motenj na območju medvretenčnega prostora. Pride do povečane obremenitve vezi in mišic, ki prevzamejo funkcijo manj prožnih vretenčnih zvez. Takrat oseba še nima bolečin, dokler nekega dne ne pride do »prekoračenja meje«; tedaj nastopi boleče draženje sklepov, vezi in muskulature. Človek se zaradi bolečine mišice refleksno napne, kar največkrat povzroči nepravilno držo. Zdravljenje kroničnega lumbaga zahteva več potrpljenja kot »heksenšus«, sploh če je obolenje trajalo dalj časa.
Članek se nadaljuje »


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki