Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Težave s hrbtenico


(stran 3 od 3)

Enotne sheme zdravljenja ni
Za zdravljenje bolečin v hrbtenici so na voljo številne metode, ki so individualne in odvisne od stadija obolenja. Težko bi našli obolenje, kjer bi bile v rabi tako različne metode zdravljenja, kot prav pri težavah s hrbtenico. Resda vsaka šola priporoča svoje, toda osnovna načela ostajajo enaka.

Skorajda pri vseh obolenjih hrbtenice je treba, poleg drugih preiskav, narediti rentgenski posnetek; zdravniki ga moramo vedno vrednotiti skupaj s klinično sliko. Nikakor ne smemo vrednotiti samo rentgenskega posnetka, kot se pogosto dogaja, kar bolnike zbega. Četudi so na rentgenskem posnetku opazne večje spremembe, ni nujno, da jih spremljajo bolečine. Rentgenski posnetek je treba narediti tudi zato, da izključimo druga obolenja, ki se pojavljajo s podobnimi znaki: obolenja medvretenčnih ploščic (vnetje, poškodbe, tumorji) ter obolenja v medenici in trebušnih organih, ki lahko povzročijo bolečine v hrbtenici in so podobna obolenjem medvretenčnih ploščic.

Sam svoj zdravnik
Za zdaj še nismo zmožni odstraniti sprememb na hrbtenici, ki povzročajo bolečine, lahko pa omilimo bolečino, za kar obstajajo številni pripomočki. Paracelsus je rekel: »Bolnik je sam svoj zdravnik in zdravnik samo njegova pomoč.« Ta izrek najbolj drži za hrbtenične bolnike. Bolnik bi moral vedeti, da je za svojo bolezen v veliki meri odgovoren sam, in da se mora držati nasvetov, če noče imeti nenehnih težav.

Kako pravilno dvigujemo težko predmete?
Pri dvigovanju težkih bremen naj se teža bremena čim bolj zmanjša. To dosežemo tako, da breme, ki ga je treba dvigniti, porazdelimo na več oseb. Če smo prisiljeni breme dvigniti sami, to naredimo postopoma. Breme naj bo čim bolj ob telesu, s čimer se teža porazdeli na večjo površino. Podporne ploskve telesa se morajo čim bolj približati bremenu, kolena in kolki naj bodo upognjeni do pravega kota. Hrbet naj bo vzravnan, breme pa čim bližje središčnici telesa. Pri prenašanju in dvigovanju bremen je treba tudi paziti, da breme dvignemo in se šele nato zasukamo. Če oboje naredimo sočasno, pride pri zasuku in sočasnem obratu do nefiziološke obremenitve medvretenčnih ploščic.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd