Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Težave s hrbtenico


(stran 2 od 3)

Degeneracija medvretenčnih ploščic
Najpogostejši vzrok za bolečine je povezan s spremembami medvretenčnih ploščic. Resda obstaja več vzrokov za bolečine v hrbtenici, vendar več je kot 90 odstotkov bolečin v hrbtenici pogojenih z degenerativnimi spremembami na medvretenčni ploščici (diskusu) in posledicami teh sprememb. Nekateri menijo, da je ta odstotek še višji (97 %). Do takšne degeneracije, seveda v odvisnosti od telesne zgradbe, dela in družinske nagnjenosti, prej ali slej pride pri vsakem človeku, bodisi v kliničnem ali nevidnem obsegu. Vzrok za predčasne degeneracije medvretenčnih ploščic je vsakodnevno življenje: premalo gibanja, prisilna drža v nepravilnem ali nenehno enakem položaju in nepravilno ležanje.

Med ljudmi s tovrstnimi težavami je tudi vse več otrok. Po tridesetem letu starosti je le malo ljudi, katerih hrbtenica ne bi kazala znakov staranja. Pri zgodnji degeneraciji diskusa igra pomembno vlogo tudi dednost. Zaradi nenehnega pritiska teže telesa med pokončno držo postanejo medvretenčne ploščice čez dan nekoliko nižje.

Omejena gibljivost, bolečine, zmanjšano čutenje, ohromitev …
Okvarjena medvretenčna ploščica največkrat ne kaže vidnih znakov obolenja oziroma težav. Če so v ospredju težav bolečine (v zatilju, vratu, rami in roki ali križu ter glavoboli in migrene), te nastanejo kot posledica pritiska na živčno korenino. Razprostranjenost in izžarevanje bolečin sta odvisna predvsem od mesta okvare. Bolečina se kaže na območju, ki ga oživčuje živčna korenina (v glavi, telesu, rokah ali nogah). Od moči pritiska je odvisno, ali bo zajeta vsa živčna korenina ali samo njen del.

Če dolgotrajni mehanični pritiski pripeljejo do organskih okvar živčnega tkiva, pride do senzibilitetnih motenj (zmanjšano čutenje, občutek bodic ali iglic in celo omrtvelost). Zaradi pritiska na motorične živce se motorični izpadi, ki so redkejši, kažejo kot delna ohromitev (mišična oslabelost), zelo redko pa kot popolna ohromitev na območju, ki ga oživčuje prizadeta korenina. Za skorajda vse okvare medvretenčnih ploščic je značilna omejena gibljivost, ki se kaže kot prisilna drža, največkrat pa govorimo o previdni ali pazljivi drži.

Težave lahko nastopijo nenadoma (akutno) ali postopno (kronično). Akutne težave so pogosto zelo izrazite in hude. Kronične težave skoraj vedno povzročajo zožitve medvretenčnih odprtin, kjer potekajo živčne korenine. Pogosto se razvijejo neopazno, ostanejo dolgo prikrite, dokler jih kak vzrok ne obeleži kot bolezen. Bolezensko stanje je navadno manj izrazito kot pri akutni obliki, vendar pa trdovratnejše, ko gre za zdravljenje.

Križ najbolj na udaru
Skorajda ni človeka, ki ga prej ali slej ne bi zabolelo v križu. Po statistiki kar 65 odstotkov delovnega prebivalstva išče zdravniško pomoč zaradi bolečin v križu. Težave prizadenejo oba spola, vendar moški obolevajo pogosteje. Najhujše težave nastopijo med tridesetim in petdesetim letom, čeprav imajo lahko hude težave celo otroci v odraščajoči dobi.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd