Kako izbrati čevlje za otroke?

"Otrok naj čim več hodi bos," svetuje izr. prof. dr. Janez Brecelj, spec. ortopedske kirurgije.
"Otrok naj čim več hodi bos," svetuje izr. prof. dr. Janez Brecelj, spec. ortopedske kirurgije. (Foto: Shutterstock)

Včasih je za zdrav razvoj otroških stopal veljalo pravilo trde obutve, saj naj bi oblikovala stopala in podpirala hrbtenico. Danes so smernice ortopedov za zdrav razvoj stopal in izbiro otroške obutve povsem drugačne. Kako torej v bogati ponudbi otroške obutve izbrati pravo? In kako prepoznati morebitne nepravilnosti stopal naših malčkov, da bi lahko pravočasno ukrepali? Odgovore smo iskali v pogovoru z izr. prof. dr. Janezom Brecljem, specialistom ortopedske kirurgije.

Nepravilnosti

Ko govorimo o nepravilnostih, gre pri otrocih najpogosteje za nepravilno, asimetrično hojo, postavljanje stopal navzven ali navznoter, spotikanje in hojo po prstih. Otroka, pri katerem starši opazijo nepravilnosti pri hoji, naj pregleda ustrezen specialist, saj je vzrok slabše hoje lahko tudi v okvari na drugem delu telesa, in ne v stopalu. Težje anomalije stopala pa praviloma odkrijejo že ob rojstvu in so že zgodaj predmet obravnave zdravnikov specialistov. Obravnava takšnih prirojenih okvar obsega metode konservativnega in/ali operativnega zdravljenja in traja praviloma do končane rasti.

In zakaj je to pomembno? Okrnjena funkcija stopal spremeni pravilen položaj medenice pri gibanju, kar obremeni celotno hrbtenico in poveča napor mišic trupa za vzdrževanje stabilnosti. Vse to povečuje porabo energije, telo se hitro utrudi in pojavijo se bolečine. Nepravilna funkcija stopal stopnjuje možnost poškodb zaradi padcev in podobno, je pojasnil dr. Brecelj.


Obutev

Za normalen razvoj stopal je potrebna mehka, prostorna in nizka obutev. Mehka zato, da se lahko krepijo vezi in mišice, ki zagotavljajo prožnost stopal, prostorna, da ne tišči, in nizka, da omogoči pravilno delovanje mišic, ki stabilizirajo skočne sklepe in tako varujejo pred zvini gležnja. Dr. Janez Brecelj pojasnjuje, da stopalo pri otroku raste hitreje kot drugi deli telesa, denimo udi, zato morajo starši biti pozorni, da otrok obutve ni prerasel.

S stališča ortopeda je neprimerna in celo škodljiva visoka obutev s trdimi opetniki, ki so bili nekoč med starši zelo priljubljeni, saj naj bi v takšnih čevljih, ki so spominjali na današnje ortoze, otroci že s prvimi koraki stabilno in »lepo hodili«. Starši naj bodo najbolj pozorni na širino sprednjega dela stopala, ki je pri otroku navadno širši in ga trda obutev tam najbolj utesnjuje. Otroško stopalo je tudi bolj gibčno in mehkejše od odraslega, zato ga starši radi silijo v visoko trdo obutev, kar pa zavira normalen razvoj kratkih stopalnih mišic in elastičnih vezi, ki pogojujejo stabilnost in s tem prilagodljivost stopala tako velikim obremenitvam.


Nasvet

»Danes vemo, da takšna pasivna opora zavira razvoj kratkih mišic stopala, saj preprečuje fiziološko stimulacijo krepitve in poznejšega normalnega razvoja celovitega mehanizma v mehanično tako kompleksnem, čeprav majhnem okolju stopala. Svetujem, naj otrok čim več hodi bos. Bosa hoja krepi stabilnost stopal, ohranja elastičnost stopalnih lokov, kar pogojuje primerno amortiziranje nenadnih obremenitev z ohranjanjem pravilne drže pri gibanju in s tem ščiti hrbtenico pred preobremenitvijo. Za prve korake priporočamo nedrseče nogavičke, prvi čeveljčki pa naj bodo mehki, s tankim in nedrsečim podplatom,« svetuje ortoped.

Pokončna hoja

S pokončno hojo in držo se je skozi evolucijo za polovico zmanjšala podporna površina telesa, saj sta roki prevzeli drugo funkcijo, obdobje obstanka pokončnega človeka na Zemlji pa je še prekratko, da bi se stopala prilagodila podvojeni obremenitvi. Podobno velja tudi za hrbtenico, kjer glede na povečano vertikalno obremenitev spodnja vretenca še niso dovolj razvita.

Zato je človeško stopalo razvilo nove lastnosti: ko stojimo, ponuja stabilno oporo teži telesa in prevaja silo teže na podlago, pri hoji pa telo odbija od podlage ter pri tem elastično korigira in kompenzira sile. Pri hoji po neravni podlagi hojo stabilizira tako, da zavzame obliko, pri kateri so v stiku s podlago tri obremenilne točke na podplatu – petnica, glavica prve in glavica pete stopalnice.

Vse te tri točke so med seboj povezane s tremi navzgor izbočeni loki: notranji in zunanji vzdolžni lok ter spredaj prečni stopalni lok. Loki so grajeni po načelu elastičnih svodov, zato se lahko pri obremenitvi elastično deformirajo in s tem absorbirajo energijo, ki se prenaša s telesa prek stopala na podlago in tudi v obrnjeni smeri.
Galerija

"Otrok naj čim več hodi bos," svetuje izr. prof. dr. Janez Brecelj, spec. ortopedske kirurgije. Shutterstock

Stopalo v prvem letu starosti podvoji svojo dolžino in je tako najhitreje rastoči del telesa. Zato tudi prvo doseže konec rasti že v zgodnjem pubertetnem obdobju, kar je pri dekletih okoli trinajstega leta, pri dečkih pa do najpozneje šestnajstega leta. Shutterstock

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki