Ko nas zagrabi v križu

Bolečine v križu občasno nastopijo kar pri četrtini ljudi, starih od 30 do 50 let, in so posledica sedečega življenjskega sloga, čezmerne telesne teže, premalo gibanja in oslabljenega mišičja.
Bolečine v križu občasno nastopijo kar pri četrtini ljudi, starih od 30 do 50 let, in so posledica sedečega življenjskega sloga, čezmerne telesne teže, premalo gibanja in oslabljenega mišičja. (Foto: Shutterstock)

»Križ me boli, se glasi ena od najpogostejših tožb, ki jih slišimo zdravniki v svojih ordinacijah,« pravi prof. dr. sci. Janko Popovič, spec.ortopedije. In če je včasih veljalo, da imajo težave s hrbtenico ljudje, ki opravljajo težka fizična dela in starejši, že dolgo ni tako. Bolečine v križu občasno nastopijo kar pri četrtini ljudi, starih od 30 do 50 let, in so posledica sedečega življenjskega sloga, čezmerne telesne teže, premalo gibanja in oslabljenega mišičja. »Tovrstne težave ne prizadenejo samo bolnika, obolenje ima tudi velik gospodarski in socialni pomen, saj zavzema vidno mesto v bolniškem staležu, takoj za obolenji dihal. Skoraj polovica zahtev za invalidsko upokojitev temelji na tem obolenju, zavzema pa tudi prvo mesto med vsemi obolenji perifernega živčnega sistema.«

Zakaj nas nenadoma zvije v križu?

Pri približno tretjini bolnikov vzroka za nenadno bolečino ne moremo odkriti. Najverjetnejši vzrok je trganje obroča medvretenčne ploščice. V te raztrganine se vklinja jedro, ki je pod pritiskom in draži okoliške živčne strukture. Drugi možni vzrok za hudo bolečino je nateg sklepa med medenico in hrbtenico (sakroiliakalni sklep). Toda bolj kot ugotavljanje vzroka je pomembno, kako si lahko pomagamo.


In kako si lahko pomagamo?

Če vas zvije v križu, je najpomembneje, da se takoj uležete. Če bolečina ne seva tudi v noge, svetujem, da si boleče mesto zmerno grejete in vzamete katero od sredstev proti bolečinam, ki so na voljo brez recepta. Če težave po treh dneh ne popustijo znatno, svetujem pregled pri zdravniku, najbolje pri ortopedu, nevrologu ali fiziatru.


Kaj storiti, če bolečina seva tudi v noge?

Če bolečina ne popusti v treh dneh, če izžareva v spodnje okončine,če čutite omrtvelost v okončinah, presredku ali spolovilu, če vam popušča moč stopala in kolenskih mišic, če ste nestabilni v pokončnem položaju in imate težave pri premikanju nog, morate nemudoma k zdravniku. Zdravnik bo predpisal ustrezno zdravljenje in po potrebi odredil dodatne preiskave (CT, MRI, EMG). Kadar pa človek ne more zadrževati blata ali vode in ima zelo oslabljene mišice v nogah, mora poiskati urgentno pomoč. V takih primerih je potrebna takojšna operacija, da se razbremeni pritisk na živec.

Ali obstaja kaka preventiva?

Edina znana preventiva so močne mišice, tako hrbtne kot tudi trebušne. Dobro se je tudi izogibati sunkovitim gibom. Težkih bremen ne smete dvigovati z upognjeno hrbtenico in iztegnjenimi nogami. Pazite tudi, da breme najprej dvignete in se šele nato zasukate.

Še nekaj koristnih nasvetov

  • Če si to lahko privoščite, je dobroredno hoditi na masažo. Terapevtska masaža namreč ugodno vpliva na mišični tonus ter prekrvavitev kože in mišic.
  • Če ste pretežki, shujšajte. Prevelika telesna teža obremenjuje hrbtenico.
  • Ukvarjajte se s športom. Najboljši način za utrjevanje hrbteničnih mišic je plavanje. Vaši hrbtenici bodo dobro deli tudi joga, hoja, nordijska hoja, tek po mehkem terenu, pilates, aerobika, tek na smučeh, ples in kolesarjenje.
  • Nosite primerno obutev. Čevlji naj bodo mehki in prožni, po možnosti iz naravnih materialov. Ženske naj se izogibajo zelo visokim petam. Če je le možno, čim več hodite bosi.
  • Ne nosite pretesnih oblačil, saj motijo pravilen ritem hoje in ovirajo sedenje.
  • Poskrbite, da boste sedeli vzravnano, kolena naj bodo upognjena pod pravim kotom, stopala naj stojijo čvrsto na podlagi, medenica pa naj bo na sredini stola.
  • Če veliko sedite, si izberite kakovosten stol.
  • Poskrbite, da boste spali na primerni vzmetnici, ki ne sme biti ne pretrda ne premehka.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki