Nohti - ogledalo zdravja

(Foto: Dreamstime)

Lastnosti in obolenja nohtov

Ali ste vedeli, da se prav na nohtih odraža človekovo splošno zdravstveno stanje?

Lepi, negovani nohti pritegnejo marsikateri pogled, saj se na njih odražajo osebne navade posameznikov - dobre in slabe. Marsikdaj sodimo človekovo snažnost prav po rokah, predvsem po nohtih. Poleg estetskega učinka opravljajo nohti številne pomembne naloge. Pomagajo dvigati in premikati predmete ter ponujajo podporo prstom.

Noht je specializiran roženi odrastek, ki nastane iz živih kožnih celic prsta. Noht raste iz tako imenovane matice oziroma matriksa. Najpomembnejši sestavni del nohta so kompaktne zaroženele celice; te vsebujejo predvsem beljakovino keratin, ki jo je najti tudi v koži in laseh oziroma dlakah. Kakovost in obliko nohtov podedujemo. Celice, bogate s čvrstim keratinom, povezujejo prečno ležeča vlakna. Vse to daje nohtu trdnost, poleg tega noht vsebuje tudi sledove rudnin, zlasti kalcija. Oblika nohta je odvisna od oblike končnega členka prstov. Na konicah prstov je noht debelejši (običajno meri 1,5 mm) kot na začetnem delu. Noht je prozoren, nežno rožnate barve.

Noht raste s hitrostjo 0,1 mm na dan. Razlike v hitrosti rasti so individualne; odvisne so od starosti, letnega časa, dejavnosti in prirojenih lastnosti posameznikov. Nohti na palcih rastejo počasneje kot nohti na drugih prstih. Hitreje rastejo poleti in na dominantni roki (pri desničarjih na desni). Nohti na nogah rastejo približno štirikrat počasneje kot nohti na rokah.

Nohti rastejo hitreje pri moških, otrocih in nosečnicah, poleti, podnevi, pri poškodbah, nekaterih boleznih, kot sta luskavica in povečano izločanje hormonov ščitnice, ter pri jemanju zdravil (nekaterih antimikotikov). Počasneje rastejo pri starejših ljudeh, ponoči, pozimi, ob povišani telesni temperaturi ter pri podhranjenosti in nekaterih boleznih. Da se nohtna plošča obnovi, mora miniti najmanj pet do šest mesecev. Nohti so vsakodnevno izpostavljeni številnim dejavnikom iz okolja. Nohti zdravih ljudi se med seboj razlikujejo; včasih je na površini opaziti vzdolžne brazde, bele lise in vdolbinice, pri nekaterih ljudeh pa so nohti debelejši kot pri večini.

Procesi staranja, vidni na nohtih

Z leti se hitrost rasti nohtov zmanjša celo do tretjine hitrosti iz najstniškega obdobja. Nohti so tanjši in brez leska, suhi in pusti; površina nohtov je sivkasto obarvana, na končnem delu temneje obarvana. Neredko postanejo nohti do polovice sivkasto obarvani, na končni polovici pa rjavi. Povsem normalno je, da na nohtu opažamo izrazite vzdolžno potekajoče brazde, zaradi česar so nohti bolj krhki in občutljivi ter se zlahka lomijo.

POGOSTA OBOLENJA NOHTOV

Nohtna obolenja predstavljajo približno desetino vseh kožnih obolenj. Večina med nami je že imela težave z nohti - le kdo si še ni priščipnil prstov, marsikdo pa je imel težave z vraščenimi nohti ali z vnetim obnohtjem. Večina poškodb in obolenj se pozdravi spontano. Nekatere resnejše poškodbe in spremembe na nohtih zahtevajo zdravniško obravnavo. Znaki, na katere moramo biti pozorni, so: spremembe oblike in barve nohtov, otekanje kože okoli nohtov, bolečina. Pregled pri dermatologu je treba opraviti tudi, če opazimo bele ali črne lise, črte, zaroženitve ali odstopanje nohtov od nohtne posteljice.

Obolenja nohtov spremenijo občutek pri dviganju predmetov in dotikanju, težave z nohtih na nogah pa lahko spremenijo način hoje. Pri otrocih so tovrstna obolenja redka, pozneje pa so dokaj pogosta. Z leti se veča dovzetnost za glivične okužbe, povečuje se debelina nohtov, pojavljajo se motnje prekrvavitve, poleg tega starejši ljudje jemljejo številna zdravila, ki utegnejo vplivati na nohte in njihov videz.

Nohtna obolenja so trdovratna. Spremembe na nohtih se namreč zaradi počasne rasti nohtov zelo počasi odzivajo na zdravljenje. Poleg tega se zdravila slabo vsrkavajo.

Nohtna obolenja lahko zdravimo kirurško ali nekirurško. S kirurškimi posegi odstranjujemo tumorje in nepravilnosti v zgradbi nohtov. Pri nekirurškem zdravljenju uporabljamo lokalna sredstva (kreme, losjone, "lake" in zdravila, ki jih uživamo v obliki tablet.

S primerno prehrano, ki vsebuje dovolj vitaminov, mineralov in beljakovin, nohtom omogočimo optimalne razmere za rast in razvoj. Svetujemo občasne oljne kopeli (nohte približno 30 minut namakamo v olivnem olju) in redno negovanje z negovalnimi kremami oziroma mazili (ko namažemo roke, negovalnega sredstva ne pozabimo nanesti tudi na nohte).

Vraščanje nohtov
je pogosta nevšečnost. Zlasti ranljivi so nohti palcev na nogah. Vraščene nohte povzročajo nepravilno striženje nohtov, pretesna obuvala in uživanje nekaterih zdravil (retinoidov). Stranski del nohta se zaviha navzdol, v stransko kožno gubo. Pri tem povzroča bolečino, pogosto pride do okužbe z mikroorganizmi, temu pa sledita vnetje in otekanje. Takšno stanje običajno zdravimo kirurško. Priporočamo ukrepe, s katerimi preprečimo nastajanje takšnega stanja - primerna obuvala, striženje nohtov naravnost, opiranje stranskih delov nohtov z vatiranimi svaljki.

Drobna, pikčasta krvavitev
nastane, kadar se pretrga drobna žilica v nohtni posteljici; navzven je videti kot vzdolžno potekajoča modrikasto-rjavo obarvana lisa pod nohtno ploščo. Največkrat nastane zaradi poškodbe nohta, lahko pa nastopi tudi pri nekaterih boleznih ali zaradi jemanja določenih zdravil. Čez čas se vsebina krvavitve resorbira.

Grizenje nohtov
Največkrat nastopi v otroštvu. Običajno z leti izzveni; pri najstnikih in odraslih ga povezujemo z napetostjo. Grizenje ne prizadene samo videza nohta, ampak je tudi lahek način prenosa mikroorganizmov z nohtov v usta in v nasprotno smer. Pogosto vodi do poškodbe obnohtne kožice, okužbe in vnetja obnohtja. Nekateri se poskušajo odvaditi neprijetne navade tako, da nohte mažejo z laki neprijetnega vonja in okusa.

Glivična okužba nohtov
Približno polovico vseh obolenj nohtov predstavljajo glivične okužbe. Pogosteje jih opažamo na nohtih palcev, običajno na nogah. Najprej opazimo, da se končni del nohtne plošče loči od posteljice, pozneje postane noht zadebeljen, rumenkasto (belo, zeleno ali črno) obarvan in krhek. Okužba s kvasovkami oziroma s kandido je pogostejša na nohtih preostalih prstov, zlasti pri ljudeh, ki roke pogosto močijo, in pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Bakterijska okužba nohtov
Rdečina, otekanje in bolečina kožne gube okoli nohtov običajno kaže na bakterijsko okužbo. Do okužbe največkrat pride po poškodbi nohta ali okoliške kože ali pa zaradi pogostega namakanja v vodi in kemikalijah.

Tumorji in virusne bradavice
Pojavijo se lahko kjerkoli okoli nohta ali pod nohtno ploščo. Nohtna plošča pri tem spremeni obliko; zaradi rasti tumorja ali virusnih bradavic je lahko celo uničena. Tumorji so bodisi nenevarni (benigni) bodisi nevarni (maligni). Najpogostejši nenevarni tumorji so običajne virusne bradavice, ki se razraščajo v okolici nohtov ali pod nohtno ploščo. Pogosto povzročajo bolečine ali celo omejijo gibanje prstov. Odstranjevanje je težavno; uporabljamo zamrzovanje s tekočim dušikom, snovi, ki zmehčajo roženino, včasih pa je potreben kirurški poseg, s katerim odstranimo noht.

Luskavica
je kronična kožna bolezen, za katero so značilna pordela, luščeča se žarišča na koži. Približno desetina bolnikov z luskavico ima prizadete nohte. Ponavadi se na nohtih pojavijo številne vdolbinice, nohti so krhki ter se cepijo ali razbarvajo. Včasih opažamo rdeče-rjavo obarvanje nohtne posteljice, privzdignjenost nohta in ločitev od nohtne posteljice, pikčaste krvavitve, pogosto sta prisotni tudi rdečina in oteklina obnohtja. Nohti na palcih so manj prizadeti; spremembe so izrazitejše na drugih prstih.

Izrabljeni, svetleči se nohti
Opažamo jih pri kožnih obolenjih, za katera je značilno intenzivno srbenje, denimo pri atopijskem dermatitisu, pri kroničnem srbenju, limfomih, po poškodbah, neredko pa tudi pri starejših ljudeh. Nastanejo zaradi pogostega drgnjenja.

Brazde
Kadar je prisotna ena sama brazda, je največkrat posledica poškodbe nohta. Vzdolžno potekajoče brazde so običajno trajne, najpogostejše pa so pri starejših ljudeh s stanjšanimi nohti. Brazde opažamo tudi pri poškodbah nohtnega matriksa in pri nekaterih obolenjih. Tudi nekatere rašče (bradavice, nekatere ciste in tumorji) na začetnem delu nohta imajo lahko za posledico nastanek vzdolžnih brazd. Prečno potekajoče brazde se pojavijo pri nekaterih vročinskih stanjih, izpadanju las v obliki otočkov, kroničnem dermatitisu, kroničnem vnetju obnohtja, po poškodbah, pri jemanju nekaterih sistemskih zdravil in pomanjkanju cinka. Nastanejo zato, ker noht v določenem obdobju raste počasneje.

Vdolbinice (foveole)

Nastanejo zaradi pikčastih motenj v nohtni zasnovi. Posamične vdolbinice lahko najdemo pri zdravih posameznikih, v večjem številu pa jih opažamo pri nekaterih kožnih obolenjih (luskavica, izpadanje las v otočkih, lichen ruber planus, vnetje obnohtja, atopijski dermatitis ...).

Hrapavi nohti
Opažamo jih pri nekaterih kožnih boleznih, za katere so značilne motnje zaroženevanja (luskavica, izpadanje las v obliki otočkov, lichen ruber planus, atopijski dermatitis).

SPREMEMBE V BARVI NOHTOV

Svetle lise na nohtih - levkonihija
 • Prečno potekajoče bele lise se lahko pojavljajo pri nekaterih sistemskih obolenjih, denimo pri znižani vrednosti krvnih beljakovin.
 • Podobne lise so lahko posledice nekaterih zastrupitev.
 • Bela polovica nohta v začetnem delu se pojavlja pri zastojnih srčnih obolenjih.
 • Bele lise včasih opažamo pri glivičnih obolenjih.
 • Zelo pogoste so posamične polkrožno oblikovane bele lise, ki nastajajo med rastjo ali zaradi okvare. Običajno so posledica okvare matriksa med procesom nastajanja novega nohta, denimo zaradi neustrezne manikire. Takšne lise so estetsko moteče. Ni še povsem jasno, zakaj nastanejo - ena od razlag pravi, da zato, ker v nohtno ploščo prodre zrak.
Rumeni nohti
se lahko pojavijo zaradi povečanega uživanja karotenov (na primer korenja), pri zlatenici, glivičnih okužbah, pri uživanju tetraciklinov in nekaterih drugih zdravil ter pri nekaterih obolenjih. Poznamo tudi obolenje, sindrom rumenih nohtov, pri katerem je opazna tudi upočasnjena rast nohtov.

Vzdolžni rjavi madeži na nohtih nastanejo zaradi kopičenja kožnega pigmenta melanina v nohtni plošči. Pojav je pogostejši pri temno pigmentiranih ljudeh; pri belcih je dokaj redek. Takšno obarvanje lahko nastane tudi zaradi pigmentnega znamenja, malignega melanoma, krvavitve, glivičnega obolenja ali jemanja nekaterih lokalnih zdravil (kalijev permanganat, katrani ...).

Rumeni nohti
Pojavijo se lahko zaradi uživanja večjih količin karotenov, pri zlatenici, glivičnih obolenjih, jemanju določenih zdravil (tetraciklini) in pri aidsu.

Pri nekaterih boleznih, zastrupitvah, uživanju nekaterih zdravil opažamo modro-zelene, belo-rjave ali belo-rdeče nohte. V takšnih primerih je treba ugotoviti vzrok in zdraviti primarno obolenje.

Cepljenje nohtov

Cepljenje nohtov v plasteh največkrat nastane zaradi pogostega močenja nohtov (gospodinjska opravila). Vzdolžno in prečno cepljenje nohtov je torej lahko posledica delovanja intenzivnih zunanjih dejavnikov, kot sta pogosto manikiranje in močenje nohtov (umivanje, namakanje, uporaba mil in čistila ...). K temu pripomoreta tudi pogosto lakiranje in uporabljanje odstranjevalcev laka. Cepljenje se lahko pojavi tudi pri pomanjkanju vitaminov iz skupin A in B, podhranjenosti in pri motnjah delovanja ščitnice.

Najpogostejši vzroki cepljenja nohtov

Na začetnem delu nohtov (ob nohtni lunici):
 • luskavica,
 • lichen planus,
 • zdravljenje z retinoidi.
Na končnem, prostem robu nohtov:
 • kemične poškodbe,
 • staranje,
 • pogosto dolgotrajno močenje nohtov,
 • prirojena motnja,
 • krvno obolenje polycythaemia vera.
Navodila za nego takšnih nohtov so enaka kot pri krhkih, lomljivih nohtih in mehkih nohtih.

Mehki, krhki, lomljivi nohti

Mehke nohte (hapalonychia) lahko povzročijo nekatera primarna obolenja kože oziroma nohtov:

 • izpadanje las v otočkih (alopecija areata),
 • amyloidoza,
 • ekcem,
 • lichen planus
 • glivično obolenje nohtov,
 • luskavica,
 • počasna rast nohtov,
 • Darierjeva bolezen).

Krhke, mehke in ranljive nohte opažamo tudi pri naslednjih stanjih:

 • lokalne poškodbe nohtov (poklicne poškodbe in vpliv različnih kemijskih snovi, kot so detergenti, alkalne snovi, sladke raztopine, topila),
 • topla voda (termalna voda, ročno pranje perila ...),
 • prirojene lastnosti,
 • pomanjkanje železa,
 • obolenja, za katera je značilno pomanjkanje žvepla,
 • tanka nohtna plošča (manikiranje),
 • poklicna obolenja (delo z industrijskimi olji),
 • kronični artritis,
 • povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice ali golša,
 • motnje periferne prekrvavitve,
 • vnetna obolenja perifernih živcev,
 • hemiplegija,
 • stradanje ali hujšanje,
 • uživanje nekaterih zdravil (antimetaboliti, arzen, retinoidi, soli zlata, penicilamin),
 • pomanjkanje vitaminov A, C, B6,
 • nosečnost.
Tudi nekateri kozmetični postopki lahko povzročijo takšne spremembe na nohtih.

Nekateri laki za nohte lahko okvarijo povrhnje plasti nohtov, odstranjevalci lakov pa izsušujejo zgornje plasti nohtov. Še posebno nevarno je namakanje prstov v mlačni milnici, namenjeno odstranjevanju obnohtne kožice. To proceduro običajno uporabljajo pri manikiranju. Omeniti velja tudi piljenja nohtne plošče, ki tudi mehansko poškoduje povrhnje plasti nohtov.
Raziskovalci so dokazali, da na vlažnost nohtov vplivajo tudi klimatske razmere oziroma letni časi.
Zaradi takšnih nohtov največkrat trpijo gospodinje; najbolj izpostavljeni so prvi trije prsti dominantne roke. Zmanjšanje ali celo popolna prekinitev rasti nohtov lahko nastane zaradi kontaktne preobčutljivosti oziroma ekcema, pri luskavici in pri motnjah periferne prekrvavitve.

OBOLENJE SPREMEMBE NA NOHTIH
obolenja jeter beli nohti
obolenja ledvic polovica nohta je rožnata, polovica bela
obolenja srca rdeča nohtna posteljica
obolenja pljuč rumena barva, zadebelitev, upočasnjena rast
Anemija bleda nohtna posteljica
sladkorna bolezen rahla pordelost nohtne osnove

Nohti povedo marsikaj o posameznikovem zdravju. Na osnovi sprememb na nohtih lahko sklepamo o številnih boleznih oziroma resnih stanjih. Pregled nohtov je del rutinskega zdravniškega pregleda.

ZDRAVLJENJE POGOSTIH NOHTNIH NEPRAVILNOSTI

Ker veliko nepravilnosti nastane zaradi neprimerne nege, ji je treba posvetiti precej pozornosti.

Pri redni negi je treba upoštevati naslednja dejstva:
 • Nohti morajo biti čisti in suhi; s tem preprečujemo kopičenje bakterij, glivic in drugih mikroorganizmov pod nohtno ploščo.
 • Če je noht na palcu kompakten in ga je težko striči, ga je treba za pet do deset minut namočiti v mlačno, nekoliko slano vodo (žlička soli na liter vode). Pozneje je treba noht namazati s kremo, ki vsebuje 10-odstotno ureo (na voljo je v lekarnah).
 • Nohte je treba rezati naravnost, lok ob straneh pa samo blago ukriviti. Za striženje priporočamo ostre škarje ali ščipalke.
 • Obnohtne kožice ne smemo odstranjevati - s takšnim posegom namreč odpremo vrata okužbi.
 • Izogibati se je treba grizenju nohtov.
 • Pri že vraščenih nohtih svetujemo pregled pri dermatologu, zlasti če je vnetje že prisotno.
 • Vsako nepravilnost na nohtih je treba pokazati dermatologu - spremembe nohtov, otekanje in bolečina so lahko znaki resnega stanja, ki zahteva zdravljenje.
 • Na novo nastale rjavo ali črno obarvane lise je treba pokazati dermatologu, prav tako rjavo pigmentirane lise v obnohtju.
Krhki nohti

Velik pomen ima preventiva in zaščita pred dehidracijo:
 • Posamezniki, ki se nagibajo k tovrstnim težavam, naj pri gospodinjskem delu pod gumijastimi rokavicami nosijo bombažne rokavice.
 • Izogibati se je treba namakanju v topli vodi, ki vsebuje alkalna mila ali čistila
 • Nohti naj bodo kratko pristriženi.
 • Lak za nohte do neke mere ščiti nohte, vendar pogosta uporaba odstranjevalcev nohte dodatno izsuši oziroma povzroča lomljivost in krhkost.
Pri tako prizadetih nohtih je dokaj uspešno lokalno zdravljenje:
 • Zvečer pred spanjem svetujemo nanašanje hranilne negovalne kreme (hidrofilni petrolat) na vlažne nohte, s čimer ohranjamo vlažnost nohtne plošče.
 • Svetujemo pogosto nanašanje mazil, ki vsebujejo fosfolipide, hialuronsko kislino, alfa hidroksi kisline in proteoglikane; tako izboljšamo rehidracijo izsušenih nohtov.
 • Povijanje nohtov na končnih delih prstov ščiti nohte pred poškodbami in ranljivi keratin nohtov.
 • Pri takšnih nohtih je priporočljivo jemanje biotina, in sicer najmanj 2 do 2,5 mg na dan več mesecev; nekateri priporočajo terapijo, ki traja leto dni. Pri tem se izboljša sinteza lipidnih molekul, ki omogočajo povezavo med celicami (korneociti) nohtne plošče
Zdravljenje glivičnih obolenj in nekaterih drugih bolezni nohtov spada v ambulante dermatologov.V nekaterih redkih primerih ni druge možnosti kot kozmetično prekrivanje nepravilnosti. Pri tem uporabljamo lake, umetne nohte, povijanje, proteze za nohte (iz silikonske gume).

Zadebeljene nohte pri nekaterih obolenjih, denimo pri luskavici in glivičnih boleznih, lahko obrusimo. S tem postopkom stanjšamo zadebeljeno nohtno ploščo in omogočimo, da lokalna sredstva, denimo zdravila proti glivicam, boljše učinkujejo. To je pomembno pri starejših osebah, pri katerih zdravljenje s tabletami ne pride v poštev.

Zanimivosti

 • Noht raste s hitrostjo 0,1 mm na dan.
 • Nohti na palcih rastejo počasneje kot nohti na drugih prstih.
 • Da se nohtna plošča obnovi, mora miniti najmanj pet do šest mesecev.
 • Nohti na nogah rastejo približno štirikrat počasneje kot nohti na rokah.
 • Nekateri laki za nohte lahko okvarijo povrhnje plasti nohtov.
 • Odstranjevalci lakov izsušujejo zgornje plasti nohtov.
 • Še posebno nevarno je namakanje prstov v mlačni milnici, namenjeno odstranjevanju obnohtne kožice.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki