Kako se spopasti z aknami

mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenorologije
mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenorologije (Foto: Diana Anđelič)

Zdaj jih lahko uspešno odpravimo

Že dolgo je znano, da akne in druge nečistoče na koži niso le mladostniška težava, pač pa jih imajo tudi odrasli. K njihovemu nastanku prispevajo številni dejavniki, med katerimi je najpogostejši dedna nagnjenost. O tem, kako se uspešno spopasti z aknami, smo se pogovarjali z dermatologinjo mag. Metko Adamič.

Akne imajo najpogosteje mladostniki v obdobju pubertete ter ženske po petindvajsetem letu starosti. Redkeje opažamo akne, ki so posledica dejavnikov, povezanih s posameznimi poklici. Tako se lahko akne pojavijo pri ljudeh, ki so pri delu izpostavljeni spojinam na bazi halogenih elementov ali pa denimo strojnemu olju. Pri skoraj polovici žensk v rodni dobi prihaja do izbruhov aken pred menstruacijo, ki so najverjetneje povezani s hormonskimi spremembami med menstrualnim ciklusom. To naj bi bila posledica razlik v odpiranju izvodil lojnic med ciklusom, na kar vplivajo hormonska dogajanja. K nastanku aken pripomoreta tudi povečano znojenje in napetost oziroma živčnost v obdobju pred menstruacijo.

Akne niso samo mladostniška težava, lahko gre tudi za bolezen. Kdaj govorimo o težavi in kdaj o bolezni?

S pacientovega stališča gre za bolezen takrat, ko spremembe na koži poslabšajo kakovost njegovega življenja, to pa je seveda odvisno od vsakega posameznika. Pri najstnici ali mladi ženski, ki se ukvarja z javnim delom, lahko že nekaj rdečih mozoljev pomembno vpliva na samozavest, zaradi česar je to po definiciji bolezen. Dermatologi označijo akne kot bolezen, če začnejo puščati sledi, kot so brazgotine. Tudi ta definicija je relativna; na prvem mestu je treba upoštevati pacientovo doživljanje. Akne se lahko kažejo z blagimi simptomi, ki ne zahtevajo posebnega zdravljenja, lahko pa gre za resna bolezenska stanja, ki zahtevajo ustrezno zdravljenje in posvet pri dermatologu.

Na nastanek aken vpliva več dejavnikov. Kateri?

Razlogi za nastanek aken so različni, največkrat pa je krivec dedna nagnjenost. Med ključne vzroke za nastanek aken spadajo povečano nastajanje loja v žlezah lojnicah, čezmerno poroženevanje izvodil lojnic, čezmerno razmnoževanje bakterij Propionibacterium acnes in vnetje. Na velikost in izločanje lojnic vplivajo androgeni hormoni, pomemben dejavnik je tudi genetska nagnjenost k seboreji (povečano izločanje loja). Akne se lahko pojavijo zaradi hormonskih sprememb, uživanja kontracepcijskih tablet z visoko vsebnostjo progesterona, nihanja hormonskega stanja in v nosečnosti. Do nastanka aken lahko pride tudi po prenehanju jemanja hormonskih kontracepcijskih sredstev. Pri ženskah v menopavzi se pogosto pojavijo akne, vzrok za to pa je zmanjšanje izločanja estrogenih hormonov in posledično prevladovanje androgenih hormonov. K nastanku aken – k sreči redkeje – prispevajo še nekateri drugi dejavniki: posamezna obolenja, jemanje nekaterih zdravil, neprimerna nega, pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom … Eden od dejavnikov, ki naj bi vplival na pojavljanje aken v zrelih letih, je tudi stres. Stres spodbudi delovanje adrenalinskih žlez, ki telo preplavijo s hormoni, med katerimi nekateri sprožijo povečano izločanje loja. Pri ljudeh, ki so nagnjeni k mozoljavosti, zato izbruhnejo akne. V nasprotju s splošnim mnenjem pa na pojav aken znatno manj vplivata prehrana in neustrezna higiena kože.

Kako si pri aknah lahko pomagamo sami?

Spremembe na koži lahko omilimo ali celo odpravimo s pravilnim prehranjevanjem, zadostnim počitkom, gibanjem na svežem zraku in tudi s primerno kozmetično nego. Poleg tega želim opozoriti na neprimerno navado – neustrezno "stiskanje mozoljev". Na drugi strani je priporočljivo redno čiščenje kože pri strokovno usposobljeni kozmetičarki. Dovolj gibanja na čistem zraku, uživanje svežega sadja in zelenjave, zdrav in zadosten spanec ter sprostitev lahko ugodno vplivajo na potek aken. Pomembno se mi zdi omeniti tudi to, kako sončni žarki vplivajo na akne. Sonce resda začasno omili manj izrazito mozoljavost, toda v primeru pretiranega sončenja se izvodila lojnic zaradi povečanega poroženevanja povrhnjice še bolj zaprejo. Akne so na porjaveli koži manj opazne, vendar je učinek žal le začasen.

Kakšna je primerna nega?

Izogibati se je treba mastnim negovalnim sredstvom in sredstvom za zaščito pred UV-žarki, ki niso primerna za mastno, problematično kožo. Primerni so izdelki, ki so označeni kot nekomedogeni; to pomeni, da sami po sebi ne povzročajo ogrcev oziroma aken. Kožo je treba enkrat (zvečer) do dvakrat na dan očistiti z nežnim čistilnim sredstvom, primernim za mastno kožo, nagnjeno k aknam, potem pa jo namazati s primernim nemastnim sredstvom za problematično kožo. O tem, kakšna je najprimernejša nega, lahko svetuje kozmetičarka oziroma farmacevt, če pa so akne izrazite, se je koristno posvetovati z dermatologom. Obraz je treba čistiti s toplo vodo in neodišavljenim milom ali primernim gelom za čiščenje mastne kože, ki naj ima pH 5,5. Prepogosto ali pregrobo umivanje lahko stanje celo poslabša. Moški z aknami naj pred britjem zmehčajo dlake z milom oziroma peno za britje in toplo vodo. Brijejo naj se karseda nežno, da preprečijo poškodbo mozoljev, posledično okužbo in poslabšanje stanja.

Ali moramo biti pozorni tudi na prehrano?

Nekateri posamezniki opažajo poslabšanje aken po uživanju določenih vrst hrane, na primer čokolade, oreškov, delikatesnih hranil, alkohola, kave ali gaziranih pijač. Dermatologi imamo o vplivu prehrane na aknavost različna mnenja. Večina doslej opravljenih raziskav ni dokazala, da bi bile akne posledica uživanja posameznih vrst hrane. Znano je tudi, da še tako stroga dieta sama po sebi ne odpravi aken. Na drugi strani so bili objavljeni tudi izsledki nekaterih raziskav, ki so dokazale vpliv pitja večjih količin neposnetega mleka na nastanek aken, vendar naj bi bil takšen vpliv posreden. Dejstvo, da nekatere vrste hrane pri nekaterih ljudeh poslabšajo akne, ostaja, zato vseeno svetujemo, naj se ji raje izogibajo ter poskrbijo za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Kdaj je čas, da obiščemo dermatologa?

Namen zdravljenja aken je preprečiti posledice, torej brazgotine. Zavedati se moramo, da akne lahko pripeljejo do nastanka brazgotin (tako telesnih kot duševnih), da so razlog za pomembne telesne in psihosocialne težave ter da utegnejo pripeljati do hudih stisk, ki se lahko končajo tudi s samomorom. Zaradi vsega tega obravnava bolnika z aknami zahteva resen pristop. Prisluhniti moramo pacientu, skušati moramo razumeti njegovo stisko in ugotoviti pravo stopnjo prizadetosti ter se šele nato preudarno lotiti zdravljenja.

Na nastanek aken vpliva več dejavnikov – kako se torej lotite zdravljenja? Kakšne oblike zdravljenja so na voljo?

Praviloma začnemo s splošnimi navodili za nego kože, ki jih prilagodimo posameznikovim težavam. Pri zdravljenju se osredotočamo predvsem na tri tarče – tiste, ki so največjega pomena pri nastajanju aken. To so z androgeni spodbujena seboreja, tvorba ogrcev (mikrokomedoni) in vnetje, ki ga sprožijo propionibakterije. Preden se odločimo za zdravljenje, pacienta natančno izprašamo in seveda pregledamo. Upoštevati moramo različne oblike in stopnje obolenja; pri tem razlikujemo med blagimi aknami, srednje izrazitimi aknami ter zelo izrazitimi, resnimi aknami. Če se stanje po šestih do osmih tednih zdravljenja ne izboljša, je moramo terapijo spremeniti. V primeru blagih oblik aken so primerni losjoni in kreme, ki so na voljo brez recepta. Pri uporabi se je treba natančno držati navodil, saj utegnejo izsušiti kožo. Predpišemo lahko kremo ali gel s snovjo, podobno vitaminu A (retinoid), ali z benzoil peroksidom, ki pomaga odmašiti pore in zmanjša koncentracijo bakterij. Tudi azelaična kislina, ki jo vsebujejo nekatere zdravilne kreme, zavira razmnoževanje bakterij v lojnicah in zmanjšuje vnetno reakcijo, obenem pa vpliva na raztapljanje komedonov. Včasih predpišemo tudi lokalni antibiotik.

Pri resnejših oblikah aken predpisujemo nekatere antibiotike v obliki tablet, ki zmanjšajo količino bakterij v dlačnih mešičkih in lojnicah ter omilijo vnetje, s tem pa tudi rdečino. Do precejšnjega izboljšanja aken pride pri ženskah, ki jemljejo nekatera kontracepcijska sredstva. Pri hudih oblikah aken pri ženskah uporabljamo ženske hormone in preparate, ki zavirajo učinkovanje moških spolnih hormonov. Pri najhujših oblikah aken predpisujemo tabletke s snovjo, ki je podobna vitaminu A (retinoid). Ta snov zmanjšuje lojnice in tudi njihovo izločanje. Žalostno je, da je v Sloveniji dostopno omejeno število zdravil proti aknam. Če sem natančnejša, dermatologom so na voljo eno samo lokalno zdravilo in dve vrsti sistemskih zdravil. Zato paciente pogosto pošiljamo v avstrijske, italijanske in tudi hrvaške lekarne, ki ponujajo večjo izbiro. Med najnovejšimi načini zdravljenja je fototerapija – obsevanje s svetilko, ki proizvaja modrovijolično in/ali rdečo svetlobo, ter z nekaterimi laserji, ki odpravljajo rdečino in vnetne spremembe pri blagih in srednje hudih aknah. Ena od najnovejših obsevalnih metod je fotodinamična terapija, pri kateri na kožo nanesejo aminolevulinsko kislino in jo nato obsevajo z rdečo ali polikromatsko vidno svetlobo. Tudi ta oblika zdravljenja uničuje bakterije v lojnicah.

Kako uspešno je zdravljenje?

Zdravljenje aken je dandanes zelo učinkovito, če ga vodi strokovnjak, dermatolog. Seveda ne gre brez vzajemnega sodelovanja in zaupanja med pacientom in zdravnikom. Akne se tudi po uspešnem zdravljenju lahko ponovijo. Uspešnost zdravljenja in ponavljanje aken sta odvisna tudi od dejavnikov, kot so pitje alkohola, kajenje, diete, stres… Načeloma velja, da so akne kompleksno obolenje in da je njihovo zdravljenje največkrat dolgotrajno, saj lahko traja več let, zlasti pri ženskah.

Kaj pa ljudje, ki aken ne zdravijo, in imajo brazgotine. Jih je mogoče odstraniti?

Kljub številnim sodobnim metodam in najnovejši tehnologiji je brazgotine v večini primerov težko povsem odpraviti. Uspeh je odvisen od števila in vrste brazgotin, zato je še posebno pomembno, da z zdravljenjem aken začnemo pravočasno in pravilno. Brazgotine odpravljamo na več načinov: z globokim kemijskim pilingom, dermabrazijo, s sodobnimi ablacijskimi in frakcioniranimi laserji in z radiofrekvenčno metodo. Udrtinice v koži (atrofične brazgotine) lahko zapolnimo s kolagenom, z začasnimi ali trajnimi polnili ali z lastno maščobo. Kadar so brazgotine nad kožno površino in imajo obliko čvrstih vozličkov (zlasti na območju ramenskega obroča, dekolteja in obraza), je zdravljenje še posebno težavno.

Ali lahko nastanek aken preprečimo?

Običajnih aken v večini primerov ne moremo preprečiti. Vplivamo lahko le na akne, ki nastajajo zaradi pretirane rabe nekaterih komedogenih negovalnih sredstev, pretiranega sončenja in izpostavljanja snovem, kot so halogene spojine. V takih primerih se je treba tem dejavnikom izogibati. K sreči pa dandanes akne lahko uspešno zdravimo, tako da niso opazne in da ne pustijo vidnih sledi.


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki