Glivične okužbe nohtov

(Foto: Diana Anđelić)

Rade se ponavljajo

Glivične okužbe nohtov ali onihomikoze so zelo razširjene – zaradi njih trpi približno 12 odstotkov ljudi. S starostjo so pogostejše, tako ima po 50. letu onihomikozo vsaj 20 odstotkov ljudi. Glivične okužbe se razvijajo več let, zelo so trdovratne in se rade ponavljajo, zato niso le estetska težava.

Glivična okužba na nogah, ki jo povzročajo dermatofiti, se najprej pokaže na prostem delu nohta. Ta postane moten, odstopa od podnohtja, lahko je tudi zadebeljen, krhek in lomljiv. Če okužba tudi tedaj ni deležna zdravljenja, napreduje po nohtu navzgor, vse do zarodnega dela nohtne plošče. Noht postane v celoti zadebeljen, pridruži se lahko tudi vnetje kože obnohtja.

Okužba na nohtih rok, ki jo povzročajo kvasovke, se začne na obnohtju in se od tam širi navzdol, proti prostemu delu nohta.

Pogosti viri okužb so hotelske sobe, telovadnice, garderobe, savne in javna kopališča, kamor kopalci vnašajo tudi glivice. Ti mikroorganizmi se v vodi s primerno temperaturo, v kateri je veliko odluščenih delcev kože, hitro razmnožujejo. Okužbo olajša tudi zmehčana koža, ki nastane zaradi namakanja v vodi.

Kako preprečimo okužbo?


Glivice živijo povsod, kjer je toplo in vlažno, torej v plavalnih bazenih, savnah in kabinah za prhanje. V take prostore se nikoli ne odpravite bosi. Po kopanju si temeljito obrišite noge – še posebno med prsti. Uporabljajte svojo brisačo. Nosite nogavice, ki jih je mogoče prekuhavati.

Za umivanje nog uporabljajte kisla mila (pH naj bo manjši od 7), kajti kislo okolje za glivice ni primerno. Čevlje razkužite z antimikotičnimi izdelki, ki so na voljo v lekarni. Izogibajte se tesni obutvi in obutvi, ki ne prepušča zraka. Preprečujte poškodbe nohtov, kajti poškodovani nohti so dovzetnejši za okužbe.

Nohte prirezujte previdno; prirezani morajo biti naravnost in ne prekratko. Obnohtne kožice ne prirezujte. Pred glivično okužbo nohtov se pogosto najprej pojavi glivična okužba kože. Bodite pozorni na morebitne spremembe na koži, kot so pordečitev, luščenje, skelenje in srbenje.

Zdravljenje


Če so se glivice že "udomačile", se jih ne boste mogli znebili drugače kot z zdravili, imenovanimi antimikotiki. Na voljo so v obliki mazil, krem, razpršil, lakov in posipov za zunanjo rabo. Za najustreznejše zdravljenje se obrnite na zdravnika. Pri zdravljenju je pomembno upoštevati zdravnikova in farmacevtova navodila, zdravila pa uporabljati redno in v predpisanih odmerkih.

Tudi ko znaki okužbe niso več vidni, so namreč glivice še vedno v koži. Če boste zdravljenje opustili prehitro, denimo takrat, ko izginejo znaki okužbe (srbenje, luščenje, rdečina), se okužba lahko ponovi, kajti glivice še niso v celoti odpravljene. Z ustrezno dolgim zdravljenjem se boste torej izognili vnovičnemu izbruhu bolezni.


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki