Tetoviranje in odstranjevanje tetovaž

(Foto: Diana Anđelič)

Najpogostejši zaplet je nezadovoljstvo

Tetovaže in tudi trajno ličenje so se v različnih kulturnih okoljih obdržali že več stoletij in so priljubljeni tako med ženskami kot med moškimi. Na srečo samo tetoviranje pri večini ljudi ne povzroča posebnih težav. Najpogostejši in najbolj neprijeten zaplet je nezadovoljstvo s tetovažo, ki se pojavi približno pri polovici tetoviranih.

Kaj vse sodi med tetovaže?

  • Travmatske tetovaže: nastanejo naključno ob poškodbi z umazanim predmetom, ki po zacelitvi pusti za seboj obarvanje (pigmentacijo). To se na primer dogaja pri nesrečah s kolesom ali motorjem, ki povzročijo kožne odrgnine in obarvanje kože zaradi drgnjenja ob asfalt na cestah. Podobno se zgodi pri zbodljaju  s svinčnikom. Travmatske tetovaže so najpogosteje posledica obarvanja s karboni, kovinami ali samo umazanijo (grafitne).
  • Amaterske tetovaže: ponavadi si jih naredijo ljudje sami ali pa jih na njih opravijo znanci in prijatelji, ki nimajo znanja o profesionalnem tetoviranju. Pri tem največkrat uporabljajo tuš ali indijsko (karbonsko) črnilo za nalivno pero, oglje ali celo prah. Videz takšnih tetovaž je večinoma zelo enostaven in brez umetniške vrednosti.
  • Profesionalne tetovaže nastajajo ob vnašanju dveh vrst barvil v kožo. Različna barvila so lahko anorganske narave (kovine, metali: kadmij, merkurij, kobalt, baker) ali organske spojine. Profesionalno tetovažo izvedemo z majhnim električnim aparatom, ki je sestavljen iz “pištolice”, na kateri je rotirajoče pero z držalom za iglice (iglic je lahko več kot 10), ki so s posodico z barvilom povezane prek cevke. Na prvi pogled je aparat videti kot preprost šivalni strojček; držalo se pomika s kožnega površja navzdol do usnjice v koži, kjer v to plast kože sprošča barvilo.
  •  Medicinske tetovaže: z njimi zaznamujemo posebna mesta za obsevalno terapijo. Pri tem je najpogosteje v uporabi indijsko črnilo (karbonsko). Postopek tetoviranja po pravilu opravi zdravnik.
  • Kozmetične tetovaže: so namenjene za trajno ličenje. Na ta način lahko za daljše obdobje zarišejo obrvi, obrobijo ustnice in oči, obarvajo ustnice in lica (rdečilo). Takšni postopki so povsem običajne tetovaže, pri katerih je barvilo vnešeno v usnjico.

Po operaciji dojk zaradi različnih razlogov je možno s takšno kozmetično tetovažo narediti obris bradavice. Tetoviranje lahko pomaga tudi pri prikrivanju določenih kožnih bolezni, na primer nepigmentiranih delov kože pri vitiligu, obarvanje obrvi pri alopeciji, prekrivanje starih tetovaž, brazgotin ... Barvila, ki so pri tem v uporabi, vsebujejo v glavnem železov in titanijev oksid – sestavljajo rjavo, črno, rdečo ali kožno oziroma belo barvo. Opravljanje kozmetičnih tetovaž je skoraj povsod po svetu zaenkrat nenadzorovano, čeprav gre za agresiven postopek vnašanja tuje snovi skozi kožo v človeško telo, kar praviloma sodi v zdravstvene ustanove.
Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki