Krčne žile

(Foto: Diana Anđelić)

Vsak peti bolnik v čakalnicah splošnih zdravnikov ima težave s krčnimi žilami.

Kljub rednemu in pravilnemu prehranjevanju, vitki postavi, pitju zadostnih količin tekočin, redni rekreaciji in skrbi za kožo se pri številnih predstavnicah ženskega spola že kmalu po vstopu v tretje desetletje neizogibno začnejo pojavljati moteče razširjene žilice na spodnjih okončinah. Mnoge ugotavljajo, da imajo podobne težave tudi njihove mame, sestre, tete. To seveda kaže na to, kako velik pomen pri nastajanju tovrstnih težav ima dednost, a tudi ženski hormon estrogen.

Več žensk kot moških

Krčne žile - varikozno razširjene vene spodnjih okončin - so razširjene in vijugave modrikaste površinske vene, ki nastajajo zaradi motenega odtoka krvi iz spodnjih okončin. To je dokaj pogosto obolenje, ki prizadene štirikrat več žensk kot moških. Zlasti pogosto je v starejšem življenjskem obdobju, saj ocenjujejo, da jih ima vsak drugi starostnik. Največkrat nastanejo kot posledica prirojene slabše kakovosti vezivnega tkiva ter s tem povezane slabosti žilne stene in okvare venskih zaklopk.

Vzroki

Pri nastajanju krčnih žil so zelo pomembne zaklopke, ki so izrastki žilne stene. Normalno razvite zaklopke kot nekakšen ventil omogočajo pretok venozne krvi samo od spodaj navzgor ter iz kože in podkožja v globinske vene. Kot rečeno, so venske zaklopke lahko že prirojeno slabo razvite zaradi podedovane slabše kakovosti vezivnega tkiva, njihovo propadanje pa lahko povzročajo tudi različni bolezenski procesi v žili. Pri tem ima velik pomen čezmerna občutljivost žilnih sten na hormonske spremembe (estrogene).

Tako nastanejo razširjenja, ki so navzven opazna kot krčne žile, v katerih se kri zadržuje in ne odteka normalno, zaradi česar prihaja do zastoja. Pritisk v venah se veča in na zadnji strani nog sega celo do drobnih kapilar, ki lahko postanejo trajno razširjene in prosevajo skozi kožno površino. Skozi kapilarne stene normalno poteka izmenjava snovi (kisika in hrane) med krvjo in tkivnimi celicami - pri povečanem pritisku pa je izmenjava onemogočena; v tkivu se nabirajo razgradni produkti, to pa vodi k vnetnim dogajanjem in začarani krog kroničnega venskega popuščanja se začne in poglablja.

Ne pojavijo se čez noč

Zaradi zastoja krvi v globlje ležečih venah so vene pod kožno površino razširjene, njihove zaklopke ne zmorejo zapreti svetline žile (postanejo insuficientne), zaradi česar pride do povečanega hidrostatskega pritiska v povrhnje ležečih (podkožnih) venah, končno pa se te vidno razširijo in postanejo vijugave.

Takšne spremembe se ne pojavijo čez noč. Začnejo se z naslednjimi težavami: občutek težkih in utrujenih nog, krči v mečih, ki se pojavljajo zlasti ponoči, skeleča bolečina vzdolž poteka razširjenih žil, otekanje gležnjev in razširjene žilice. Kako hude so težave, je odvisno od tega, ali so prizadete večje ali manjše vene (periferne) in seveda od tega, v kolikšni meri so prizadete venske zaklopke. Pri ženskah se težave stopnjujejo med menstruacijo, zlasti spomladi in poleti med sončenjem.

Kronično vensko popuščanje
Navzven opažamo krčne žile kot vijugave, razširjene, modrikasto obarvane žile, privzdignjene nad kožno površino - imenujemo jih po krčih, ki jih povzročajo.

Krčne žile (kronično vensko popuščanje) lahko povzročijo resnejše težave, zato je v nekaterih primerih priporočljivo zdravljenje. Takšne težave so pogosto opazne pri starejših ljudeh.Kronično vensko popuščanje poteka v več stopnjah, glede na težo in stopnjo okvare venskih zaklopk.
Pred vsakim posegom treba opraviti skrben zdravniški pregled pri specialistu dermatologu ali flebologu. Z natančnim kliničnim pregledom in dodatno ultrazvočno dopplersko diagnostiko bo zdravnik opredelil stopnjo in obseg okvar povrhnjega in/ali globokega venskega sistema ter priporočil primerno ukrepanje oziroma zdravljenje. Ugotoviti je treba, ali je bolezen prizadela povrhnje ali globoke vene.

Posledice nezdravljenja

Nezdravljeno kronično vensko popuščanje lahko sčasoma pripelje do naslednjih težav:
* vnetne spremembe v koži, ki se navzven kažejo kot luščenje povrhnjice, rdečina in srbenje, pozneje se pridružijo brbončice, kraste in rosenje, sledi lahko tudi sekundarna okužba z bakterijami ali glivicami. Opazno je otekanje, zlasti okoli gležnjev. Pozneje se lahko kot posledice zastojnega vnetja pojavijo trdovratne rjavo obarvane lise (hiperpigmentacije) ali svetli otočki stanjšane kože (atriphie blanche);
* otekanje nog, zlasti okoli gležnjev;
* vnetja ven (tromboflebitis);
* v skrajnih primerih pride do nastanka trdovratnih ran na golenih (golenje razjede);
* izjemoma lahko povzročijo tudi resne, smrtno nevarne posledice, do katerih pride zaradi globoke venske tromboze in posledične pljučne embolije.

Zdravljenje
*
Splošni ukrepi, ki so pomembni za zmanjšanje venskega pritiska:

     o Izogibanje dolgotrajnemu stanju in sedenju -priporočljiva je hoja, saj mišice s svojo dejavnostjo pomagajo potiskati kri skozi žile.
     o Počitek z dvignjenimi nogami.o Kadar se ni mogoče izogniti dolgotrajnemu stanju ali sedenju, je priporočljiva uporaba kompresijskih povojev ali primernih podpornih kompresijskih nogavic; tako se zmanjša raztezanje ven.
     o Limfna drenaža.
* Operativno zdravljenje pride v poštev, če so prizadete venske zaklopke glavnega debla povrhnjega venskega sistema:
     o Kirurško zdravljenje (operacija stripping), pri katerem kirurg delno ali v celoti odstrani prizadeto žilo; poseg običajno opravijo v lokalni anesteziji.
     o Novejše zdravljenje z endovazalnimi laserji ali radiofrekventnimi aparati. Pri takšnem zdravljenju kirurg s posebno tehniko uvede v žilo drobno kanilo, prek katere laserski žarek ali radiofrekventna energija od znotraj uniči žilno steno.

* Zdravljenje s sklerozantnimi sredstvi v obliki injekcij. Zdravnik specialist flebolog vbrizga v razširjeno žilo kemijsko raztopino. Posledica tega je vnetno dogajanje v žilni steni, zlepljenje žile in sčasoma njena razgraditev in izginotje.

 Po posegu je treba okončine določen čas povijati z elastičnim povojem ali redno nositi ustrezne medicinske kompresijske elastične nogavice. Nekateri flebologi pri sklerozaciji namestijo tako imenovane "fiksne povoje", ki ostanejo na zdravljeni okončini nekaj dni, s čimer skrajšajo postopek zdravljenja in ga nekoliko poenostavijo.

Običajno je na eni okončini potrebnih več posegov, časovni presledki med njimi pa niso strogo določeni. Tovrstnega zdravljenja ne opravljajo v poletnem času, saj je takrat tako rekoč nemogoče izvajati predpisano kompresijsko terapijo.

* Zdravljenje z žilnimi laserji, ki delujejo skozi kožno površino, je uspešno le do določene mere. V nekaterih primerih je laserski poseg edina možnost. Takšne indikacije so:
     o alergija na sredstvo za sklerozacijo,o strah pred injekcijsko iglo,
     o neučinkovitost predhodne sklerozantne terapije,o izolirane nerazvejane, povrhnje ležeče teleangiektazije s premerom, manjšim od 0,5 mm,
     o venektazije okoli gležnjev.

* Zdravljenje z zdravili, ki vplivajo na tonus žilnih sten in zmanjšujejo otekanje.

Na spodnjih okončinah pogosto opažamo rožnate ali modrikasto obarvane razširjene žilice manjšega premera, ki ležijo tik pod kožno površino in so estetsko zelo moteče. Gre za trajno razširjene kapilare ali teleangiektazije, tem pa sledi nastanek postkapilarnih venul, ki so del površinskega krvožilnega pleteža tik pod kožno povrhnjico.

Poleg teh opažamo na stegnih in golenih tudi modrikasto obarvane žile nekoliko večjega premera, ki ženske estetsko zelo motijo. Gre za tako imenovane venektazije - trajno razširjene žile venskega spleta nekoliko globlje v koži, v plasti, ki jo imenujemo usnjica. So modrikasto ali vijolično obarvane in dolge nekaj centimetrov. Največkrat nastajajo zaradi hormonskih sprememb - delovanja estrogenih hormonov na stene malih venul in zaradi zastoja krvi v venskem krvnem obtoku pri kroničnem venskem popuščanju. Razporejene so zvezdasto ali metličasto. Kot enega od prvih opaznih znakov kroničnega venskega popuščanja jih opažamo okoli gležnjev.

Ukrepi za upočasnitev

Venektazije praviloma zdravimo z injiciranjem sklerozantnega sredstva. LASERSKO ZDRAVLJENJE z žilnimi laserji je neinvazivna, najmanj boleča in najučinkovitejša metoda za odpravljanje razširjenih žilic s premerom manj kot dva milimetra. Po posegu se je treba določen čas izogibati ultravijoličnim žarkom. Za učinkovito odstranitev sprememb je običajno potrebnih nekaj (približno tri) ponovitev.

Ukrepi, s katerimi lahko upočasnimo napredovanje kroničnega venskega popuščanja:

1. zgodnje odkrivanje motenj venskega obtoka,

2. natančna ocena stopnje in obsega okvare funkcije venskega sistema,

3. pravočasno ukrepanje oziroma primerno zdravljenje in

4. pouk o preventivnih ukrepih:
a. izogibanje dolgotrajnemu stanju in sedenju,
b. uravnavanje telesne teže,
c. redna mišična dejavnost (posebne vaje: krožno gibanje stopal z dvignjenimi nogami, vaje za golenske mišice, hitra hoja, plavanje v vodi z manj kot 32 oC, kolesarjenje, hoja po stopnicah),
d. redno nošenje primernih kompresijskih nogavic,
e. izogibanje vročini (sončenju, tople kopeli, savnanje),

5. redno spremljanje bolnikov s krčnimi žilami.

Pomemben preventivni ukrep

Zelo pomemben preventivni ukrep je redno izvajanje kompresijske terapije. Kaj to pomeni? Pri pravilnem povijanju z elastičnimi povoji ali nošenjem kompresijskih nogavic se zaradi zunanjega pritiska na žilne stene lističi venskih zaklopk približajo in ob sočasni dejavnosti mišic pride do ustreznega pretoka krvi iz periferije proti srcu. Takšne razširjene žile z zunanjo pomočjo tesnijo, kar je zelo pomembno za ohranjanje njihove funkcije. Na voljo so različne nogavice, ki tesnijo z različno stopnjo pritiska - katere so najprimernejše, odloči zdravnik dermatolog po temeljitem pregledu, pri katerem ugotovi stopnjo obolenja.

Dodatni dejavniki tveganja
Na nastanek krčnih žil oziroma kroničnega venskega popuščanja dodatno vplivajo še nekateri znani dejavniki tveganja:
* čezmerna telesna teža,
* jemanje kontracepcijskih tabletk,
* stoječe in sedeče delo, sedenje s prekrižanimi nogami,
* nosečnost,
* dieta z zmanjšanim vnosom beljakovin
* pomanjkanje počitka,
* pomanjkljiva nega,
* sončenje, kopanje v topli vodi,
* savnanje.

Priporočamo

Namesto običajnih elastičnih nogavic si kupite preventivne kompresijske nogavice, ki bodo preprečevale otekanje nog, občutek napetosti in slabšanje težav s krčnimi žilami.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki