Zdravljenje prekomernega znojenja nog

Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije
Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije (Foto: Diana Anđelić)

Kako mokri so vaši podplati

Prekomerno znojenje (hiperhidroza) na podplatih je lahko zelo neprijetna težava, saj se rada ponavlja, spremlja pa jo lahko tudi neprijeten vonj. Največkrat je vzrok konstitucijska lastnost posameznika, lahko pa nastane zaradi neustrezne higiene in obuval in vročega in vlažnega okolja.


Vzrok za prekomerno potenje, kot pravi sogovornica Metka Adamič, dr. med., specialistka dermatovenerologije, je lahko tudi psihološki, kot posledica stresa, bojazni ali tesnobe, potenje nog pa je lahko bolj izraženo tudi v nosečnosti ali klimakteriju. V nekaterih primerih spremlja tudi nekatera obolenja, kot so infektivne ali nevrološke bolezni, bolezni žlez z notranjim izločanjem, ali pa je posledica jemanja nekaterih zdravil ter zastrupitve z alkoholom ali nikotinom.

Kot pravi dr. Adamič, je posledica takšnega znojenja lahko draženje kože, kar vodi lahko v razvoj kožnih bolezni – tako bakterijskih kot glivičnih infekcij in vnetnih sprememb. Zato je zelo pomembno vzdrževanje osebne higiene in nanašanje pudra po osušitvi. Pojačano znojenje na podplatih običajno spremlja tudi neprijeten vonj (bromhidroza), ki je posledica razpada rožene plasti zaradi bakterijske razgradnje.

Vzrok ni vedno jasen

»V normalnih pogojih predstavlja znojenje fiziološki mehanizem za regulacijo telesne temperature in obenem pripomore pri izločanju strupenih snovi iz telesa. V nekaterih primerih, ko je povišana zunanja temperatura (ali tudi vlaga v zraku), ob povišani telesni temperaturi, telesnih naporih, uživanju močno začinjene hrane,  stresih in nekaterih drugih situacijah, prihaja pri zdravem človeku do pojačanega izločanja znoja. Takšno stanje je normalen obrambni mehanizem telesa.

Prekomerno znojenje se pojavlja ob nekaterih povsem normalnih stanjih, kot so na primer menstruacija, klimakterij ali nosečnost pri ženskah. Lahko pa predstavlja enega od znakov določenih obolenj. V velikem številu primerov prekomernega znojenja pa vzroka zanj ne uspemo pojasniti. Takšno patološko prekomerno znojenje je redko obolenje, ki pa pomeni veliko neprijetnost za prizadete. Ocenjujemo, da za težavo trpi približno 0,05 odstotka populacije, ponavadi se pojavi v drugem ali tretjem desetletju. Nastane zaradi povečanega izločanja znojnic na dlaneh, podplatih, pazduhah ali obrazu,« pove dr. Adamičeva

Več načinov pomoči

Diagnozo dermatologi običajno postavijo na osnovi kliničnih znakov, pri čemer skušajo ugotoviti tudi vzrok za težavo. Dr. Adamičeva pove, da obstaja več načinov zdravljenja: »Običajno predpisujemo sredstva, ki prehodno blokirajo izvodila znojnic, to so preparati, ki vsebujejo taninsko kislino, formalin. Relativno uspešno zmanjša težavo tudi tekoči puder z urotropinom. Omenjena sredstva je priporočljivo uporabljati ponoči, ko znojnice mirujejo.

Kadar je povečano znojenje dlani in podplatov, lahko omenjena sredstva apliciramo z iontoforezo, ki lahko zmanjša delovanje znojnic do te mere, da učinek traja več ur ali dni. Pri tem postopku se skozi vodno kopel sprošča istosmerni električni tok nizkih jakosti, izvajamo pa ga 2- do 3-krat tedensko. Če je povečano znojenje posledica vznemirjenosti, ugodno delujejo nekatera pomirjevala.

V zadnjem obdobju se uveljavlja za preprečevanje prekomernega znojenja uporaba Botulinum toxina A v obliki injekcij, ki učinkujejo 6–9  mesecev. Takšno zdravljenje je ambulantno, možnost stranskih učinkov je minimalna. Toksin prepreči izločanje znoja iz znojnic s tem, da blokira prenos živčnega dražljaja iz živca na žlezo znojnico. S takšnim posegom zmanjšamo izločanje znoja za desetino. Učinki posega se pokažejo običajno po nekaj dneh. Neprijetna plat omenjene metode, je bolečina na mestu injiciranja, kar odpravimo z prevodno anestezijo pred posegom. Na žalost pa je tudi cena posega zelo visoka«.

Redno vzdrževanje osebne higiene

Dermatologi svetujejo redno nanašanje pudra v prahu po osušitvi podplatov, nošnjo bombažnih nogavic, pogosto menjavo nogavic in primerna, kvalitetna, obuvala, iz naravnih materialov (npr. iz usnja). Obutev naj bo kvalitetna, iz naravnih materialov kot so usnje, poleti. Za preprečitev neprijetnega vonja je treba zelo skrbeti za čistočo, saj to odpravi mikrobe, ki povzročajo vonj. Noge si ji potrebno umivati vsak dan v kopeli s tekočim milom, ki vsebuje klorheksin ali drug antiseptik, uporablja pa se lahko tudi pripravke iz aluminijevega klorhidroksida (v deodorantih), ki odpravljajo neprijeten vonj.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki