Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Trdovratne okužbe nohtov


(stran 3 od 4)


Najprej sistemsko

Pred zdravljenjem nohtov, ki so še posebno trd oreh, je torej treba vedeti, da vse spremembe nohtov niso glivične. Videz prizadetega nohta ali nohtov je lahko zelo podoben, toda če ne gre za glivično okužbo, antimikotik ne bo učinkoval. Žal se v praksi vse prevečkrat dogaja prav to, pravi sogovornik.
Ko je diagnoza potrjena, je treba čim prej začeti z zdravljenjem, ki mora biti podprto vsaj z mikološkim pregledom. Glivične okužbe nohtov ali onihomikoze zdravijo na tri načine: sistemsko, lokalno ali kombinirano. Kot pravi doc. Bartenjev, zdravnik najprej začne s sistemskim zdravilom, razen če pri bolniku obstajajo kontraindikacije. Lokalni antimikotiki, uporabljeni v samostojni terapiji, praviloma niso dovolj učinkoviti, tudi če so ustrezno izbrani. Noben lokalni antimikotik namreč ne more zares dobro prodreti v roževino in ni zmožen uničiti glivic, ki so največkrat kronične. Veliko učinkovitejše je sistemsko zdravljenje, kjer učinkovina zdravila pride do okuženega mesta s krvjo.

Dobra plat sodobnih zdravil, ki jih uporabljajo za zdravljenje glivičnih okužb, je, da pri zdravih ljudeh tako rekoč ne povzročajo neželenih učinkov.


Z leti okužba teže ozdravljiva

Uspeh zdravljenja je odvisen od več dejavnikov. Doc. Bartenjev pravi, da so zdravniki z novo generacijo antimikotikov naredili velik preskok v uspešnosti zdravljenja. Uspeh je najboljši, če se zdravljenje začne v zgodnji fazi razvoja okužbe in če je človek sicer zdrav, brez drugih kroničnih bolezni, zlasti sladkorne bolezni. Če okužba traja več let, je uspešnost zdravljenja, žal, vse manjša. Kaj pa pri ponovitvah okužbe? Lahko bolniki spet posežejo po istih zdravilih in se nadejajo enakega uspeha? Lahko, odgovarja doc. Bartenjev, čeprav drži, da s starostjo bolnika terapija ni več enako uspešna. Pri mladih ljudeh je uspeh večji in bolj zadovoljiv.

S starostjo okužb več

Onihomikoze s starostjo naraščajo. Delno sta za to kriva slabša prekrvavitev in hladnejše noge, saj sta to naravna dejavnika, ki prispevata, da se glivice hitreje namnožijo. Sogovornik razlaga, da je zdravljenje glivičnih okužb na rokah praviloma lažje kot zdravljenje nohtov na nogah. Na njih je najtrdovratnejša okužba nohta na palcu, ki se zdravljenju najbolj "upira". Pomemben podatek pri zdravljenju glivičnih okužb je tudi naslednje: včasih je možna tako imenovana mikološka ozdravitev, kar pomeni, da glivic laboratorijsko ne dokažejo več, videz nohta pa ostane bolezensko spremenjen. To se pogosteje zgodi v primerih, ko je okužba nohtov trajala več let in je nohtna plošča prizadeta do te mere, da na novo zrasli noht ne doseže več nekdanjega zunanjega videza, ampak vedno znova izrašča zadebeljen in obarvan.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd