Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vnetje ven


(stran 2 od 2)


Kako dolgo naj traja povijanje?

Kompresijsko povijanje je potrebno tako dolgo, dokler traja vnetje. Vnetje se sprva kaže kot rdeča krčna žila, pozneje pa se njena barva spreminja od zelene in modre do rjave. Ko žila ne boli več in ni več temno rjava, se lahko kompresija s povoji neha, razlaga dr. Ručigaj. Če pa tromboflebitis nastane na krčnih žilah, bi moral bolnik obiskati flebologa, zdravnika specialista za zdravljenje krčnih žil, ki določi, kakšno zdravljenje je najprimernejše za naprej.

Možna ponovitev

Tromboflebitis se lahko ponovi kadar koli. Včasih se ponovi na istem mestu, lahko pa se seli z ene vene na drugo, čemur pravimo migrirajoči tromboflebitis. Pogostejši je pri bolnikih z rakom ali drugimi sistemskimi boleznimi. Pri njih običajno ne traja dolgo na isti veni, ampak se seli. Lahko se pojavi tudi na istem mestu, vendar največkrat vmes mine več mesecev ali let. Če se tromboflebitis ponovi, je naslednje zdravljenje povsem neodvisno od prvega. Lahko se tudi zgodi, da se vena nikoli več ne odpre in se vnetje na tem delu ne ponovi, če pa se znova vzpostavi pretok krvi, se vnetje na isti veni lahko ponavlja, pojasni dr. Ručigaj.

Zadnjih petnajst let na ljubljanski Dermatovenerološki kliniki zdravijo z modernejšo metodo. Na kliniki bolnikom dajo na nogo fiksne povoje. To so kratkoelastnični povoji, pod katere namestijo povoj s cinkom. Ta hitreje pozdravi vnetje, kratkoelastični povoj pa deluje tako na globoki kot na povrhnji venski sistem. Zdravljenje s kratkoelastičnim povojem traja krajši čas kot zdravljenje z dolgoelastičnim povojem. Pomembno je, da bolnik pride na pregled k zdravniku čim prej, tako da se zdravljenje lahko začne še isti dan.

Najpomembneje pa je, da bolnik ne miruje, ampak s povoji na nogi veliko hodi. Tudi uživanje antibiotikov v veliki večini primerov sploh ni potrebno!Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd