Vnetje ven

  • MJS
  • ponedeljek, 09. november 2009
dr. Tanja Ručigaj, dr. med., spec. dermatovenerologinja
dr. Tanja Ručigaj, dr. med., spec. dermatovenerologinja (Foto: Diana Anđelić)

Rdeče in boleče sodijo k zdravniku

V sodobnem času, ko veliko sedimo in se (pre)malo gibljemo, so težave z venskim ožiljem zelo pogoste. Tovrstne bolezni imenujemo s skupnim imenom kronično vensko popuščanje, najbolj znan širši izraz zanje pa so krčne žile. Eden od možnih zapletov je tromboflebitis ali vnetje ven. Ta se kaže z vnetjem povrhnjih ven, v nasprotju z globoko vensko trombozo, ki je posledica strdka v globokih venah. Kot pravi dr. Ručigaj, dr. med., specialistka dermatovenerologinja z Dermatovenerološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani, je glavni znak tromboflebitisa pordela in boleča vena, ki je trda na dotik. Vnetje lahko nastane hitro in brez jasnega vzroka. Včasih se bolniki spominjajo, da so se na mesto, kjer je vena pordela in boleča, udarili, vendar to ni nujno.

Kdo je bolj ogrožen?

Kot pravi sogovornica, tromboflebitis nastane, če so izpolnjeni predvsem naslednji trije pogoji:

  • če je poškodovana ali spremenjena venska stena,
  • če se kri hitreje strjuje in
  • če kri teče počasneje.

Bolj ogroženi so ljudje s katerim od naštetih dejavnikov, torej vsi, ki dalj časa mirujejo (veliko sedijo, ležijo), vsi, ki imajo že dalj časa krčne žile, vendar ne nosijo kompresijskih povojev, in ljudje po operacijah ali stanjih, pri katerih se kri bolj nagiba k strjevanju (denimo v nosečnosti).

Kako ukrepati?

Ob sumu, da gre za tromboflebitis, se je pametno nemudoma − takoj, ko opazite pordelo in bolečo žilo − odpraviti k zdravniku. Če zdravnika ne obiščete takoj, pojasnjuje sogovornica, je pomembno, da začnete čim prej izvajati kompresijsko terapijo. To pomeni, da nogo povijate s posebnimi dolgoelastičnimi povoji. Ker ni vseeno, kako je noga povita, saj mora biti prekrvavljenost ves čas zadostna in primerna, je bolje, če pred prvo kompresijo nogo pregleda zdravnik specialist, ki obenem določi, kateri tip in vrsta povoja je najprimernejši.

Splošni zdravnik najprej preveri, ali je prekrvavitev primerna, a tudi, ali so pulzi na arterijah na gležnju dobro tipni, nato pa priporoči nadaljevanje ali začetek kompresijske terapije s povoji in hojo. Kompresija stiska razširjene vene od zunaj, s čimer se zmanjša njihov premer, kri teče hitreje, s tem pa je odstranjen eden od dejavnikov, ki povzročijo tromboflebitis.

Brez zdravljenja z zdravili

Farmakološko zdravljenje, torej zdravljenje z zdravili pri tromboflebitisu ni potrebno, pravi sogovornica. Bolnik uporablja dolgoelastične povoje in sredstvo za hlajenje, s katerim si maže varice. Temeljno zdravljenje je kompresijsko.

Če se bolnik ne začne zdraviti pravočasno, se težava še poglablja. Pretok je počasnejši, vnetje se širi po veni, strdek lahko preide v globoki venski sistem in tedaj obstaja nevarnost, da se razvije globoka venska tromboza ali celo pljučna embolija.
Članek se nadaljuje »


Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki