Glivične okužbe

(Foto: Dreamstime)

Večina glivic je neškodljivih

Vsi imamo po telesu glivice, ki jih je najpogosteje najti na koži rok in nog, a tudi v sluznici ust, nosu in črevesja. Glivic je več kot sto vrst in večina jih je neškodljivih. Toda obstaja tudi približno petdeset vrst patogenih glivic, ki lahko povzročijo lokalne glivične okužbe kože, lasišča, nohtov, nožnice ali ustne votline, zelo redko pa resnejše oblike bolezni. Okužba z glivico kvasovko kandido je ena od pogostejših. Navadno okuži kožo in sluznice. Največkrat živi v prebavilih in v nožnici ter ne povzroča težav, kadar so razmere posebno ugodne (toplo in vlažno okolje) ali je posameznikov imunski sistem oslabljen, pa lahko ta kvasovka okuži kožo.

Okužba z glivico kvasovko kandido je ena od pogostejših. Navadno okuži kožo in sluznice. Največkrat živi v prebavilih in v nožnici ter ne povzroča težav, kadar so razmere posebno ugodne (toplo in vlažno okolje) ali je posameznikov imunski sistem oslabljen, pa lahko ta kvasovka okuži kožo.


Glivično vnetje nožnice

Vulvo-vaginalna kandidiaza je ena od najpogostejših okužb, ki jih obravnavajo v ginekološki ambulanti. Pri glivičnem vnetju je izcedek povečan: najpogosteje spominja na skuto in je bele barve, praviloma je povezan z bolečinami pri mokrenju in s srbenjem. Na zunanjem spolovilu so razjede, ki so lahko zelo pekoče, zunanje spolovilo in nožnica sta nemalokrat pordela in otečena.

Glivična obolenja se največkrat pojavljajo pri nosečnicah, pri ženskah s sladkorno boleznijo, pri ženskah, ki jemljejo oralno kontracepcijo ali nadomestno hormonsko zdravljenje in pri nekaterih ženskah, ki se zdravijo s širokospektralnimi antibiotiki.


Enostavna in zapletena oblika glivična vnetja

Zdravniki razlikujejo med enostavnimi in zapletenimi oblikami vulvo-vaginalne kandidiaze. Enostavne oblike se pojavljajo občasno in jih v 80 do 90 odstotkih povzroči Candida albicans. Klinična slika je pri tej obliki blaga. Pri zapletenih oblikah se vulvo-vaginalna kandidiaza ponovi več kot štirikrat na leto. Klinična slika je izrazitejša, obolenje pa povzroči Candida tropicalis ali Candida glabrata.


Zdravljenje

Ginekolog postavi diagnozo na osnovi klinične slike in izcedka. Diagnozo potrdi z mikološkim pregledom (nativni izvid in kultura); priporočljivo je opraviti diferenciacijo kvasovk (Candida albicans, Candida species), nadaljnjo specifikacijo kvasovk in testiranje občutljivosti na antimikotike, zlasti pri imunsko oslabelih bolnicah.

Žensko pregledajo, ji odvzamejo izcedek in ga pregledajo pod mikroskopom, s čimer potrdijo prisotnost gliv. Če gre za enostavno obliko, je zdravljenje preprosto. Zdravljenje poteka 1 do 3 dni, s sredstvom v obliki kreme ali vaginalnih vložkov, ki ga ženska nanaša lokalno. Pri zapletenih oblikah kandidiaze je zdravljenje dolgotrajnejše in lahko traja od 10 do 14 dni. Pri teh oblikah ženski vzamejo bris iz nožnice, da ugotovijo, katera glivica je povzročila obolenje, nato pa ga ciljano zdravijo.

Kandida ne spada med prenosljive povzročitelje; če partner nima težav, ga ne zdravijo. Zdravljenje partnerja pride v poštev, če ima pordelo kožo ali drobne bele izpuščaje na penisu, a tudi v primeru, če pri ženski prihaja do ponavljanja vnetij.


Vnetje se lahko ponovi

Kvasovk ni možno v celoti odstraniti, saj so del naše bakterijsko-glivične flore, zato se vnetje lahko ponavlja. Če se vnetje pojavi več kot štirikrat na leto ali celo vsak mesec, se zdravnik odloči za vzdrževalno zdravljenje, ki traja šest mesecev. Ženska po navodilu ginekologa jemlje po eno tableto protiglivičnih zdravil na teden/mesec in to ponavlja od tri do šest mesecev. V tem obdobju se število ponovitev vnetij pomembno zmanjša.

Kandida v kožnih gubah ali popku povzroči rdeč izpuščaj, pogosto z lisami, iz katerih mezi belkast izloček. Pojavijo se lahko majhne pustule, zlasti ob robovih izpuščaja, ki lahko srbi ali peče. Izpuščaj, ki nastane okrog zadnjika, je hrapav in srbi.

V ustih kandida povzroči tako imenovane GOBICE; kremno bele lehe se držijo jezika in ustne sluznice ter pogosto bolijo. Odpraskati jih je možno s prstom ali žlico. Predispozicijski dejavniki so: sladkorna bolezen, jemanje lokalnih kortikosteroidov za zdravljenje obolenj v ustni sluznici (Lichen planus, afte), jemanje steroidnih aerosolov za zdravljenje astme, sjögrenov sindrom, pomanjkljiva ustna higiena oslabelih bolnikov.

ANGULARNI HEILITIS je okužba ustnih kotičkov s kandido, ki povzroči drobne razpoke in rane. Pri starejših ljudeh lahko obolenje povzroči slabo prileganje zobne proteze, zaradi česar ostajajo ustni kotički vlažni. Praviloma takšne okužbe s kandido zdravijo z antimikotičnimi kremami in losjoni, včasih v kombinacijami s kortikosteroidnimi mazili.

TINEA je glivična okužba kože, ki jo povzročajo različne glivice. Takšna okužba je zelo pogosta na stopalih, navadno se pojavi v toplem vremenu. Okužbo največkrat povzročita glivici Trichophyton in Epidermophyton, ki uspevata v toplih, vlažnih predelih med prsti na nogah. Pojavi se lahko tudi blago ali močno luščenje s srbečim, hrapavim in bolečim izpuščajem med prsti in ob straneh stopala.

Okužbo v dimljah povzročajo različne glive, tudi kvasovke. Tovrstna okužba je pogostejša pri moških in se pojavlja predvsem v toplem vremenu. Povzroča rdeče, obročaste predele, včasih z drobnimi mehurčki na koži okrog dimelj in na notranji strani stegen, ki srbijo in bolijo. Na lasišču povzročata okužbe glivici Trichophyton ali Microsporum, tovrstne okužbe pa so zelo nalezljive. Pojavi se nekoliko srbeč, rdeč izpuščaj, ki se lušči, ali izpadanje las na mestu okužbe brez izpuščaja.

Tudi kjerkoli na trupu lahko pride do okužbe z glivico Trichtophyton, ki vpliva na nastanek rožnatega ali rdečega izpuščaja, včasih v obliki kolobarjev s čistim osrednjim delom. Večino okužb je možno odpraviti z antimikotičnimi kremami ali s praški. Kremo je treba nanašati dvakrat na dan, zdravljenje pa traja še 7 do 10 dni po izginotju izpuščaja.

Ptiyriasis versicolor je glivična okužba, ki na koži povzroči bele ali svetlo rjave lise in preprečuje, da bi koža porjavela, le redko pa jo spremlja srbenje. Obolenje je pogosto predvsem med mladimi odraslimi. V poletnem obdobju in pri temnopoltih lahko opazimo nastanek svetlih lis, pozimi in pogosteje pri svetlopoltih pa se lahko pojavijo temne lise. Lise se pojavljajo predvsem na prsih in hrbtu in se lahko rahlo luščijo; manjše lise se sčasoma združijo v velike. To okužbo navadno ozdravijo s šamponom proti prhljaju, ki vsebuje ketokonazol ali 1-odstoten selenov sulfid.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki