Krčne žile in nosečnost: Zdravljenje se odsvetuje, kaj ostane?

Pri krčnih žilah se priporočajo se ukrepi, ki zmanjšujejo zastoj in pritisk krvi v venah ter spodbujajo krvni pretok proti srcu. Sem sodijo hoja, nordijska hoja, kolesarjenje (tudi na sobnem kolesu), plavanje v hladni vodi in spanje oziroma počitek s privzdig­njenimi nogami.
Pri krčnih žilah se priporočajo se ukrepi, ki zmanjšujejo zastoj in pritisk krvi v venah ter spodbujajo krvni pretok proti srcu. Sem sodijo hoja, nordijska hoja, kolesarjenje (tudi na sobnem kolesu), plavanje v hladni vodi in spanje oziroma počitek s privzdig­njenimi nogami. (Foto: Shutterstock)

Najpomembnejši dejavnik, ki pri ženskah povzroči nastanek krčnih žil, je nosečnost. Vendar le pri tistih, ki so k temu nagnjene, pravi kirurg prim. mag. Andrej Šikovec iz kirurškega centra Avelana Otočec.Nosečnice ne smejo jemati nobenih zdravil, razen nujno potrebnih, ki so preverjena za rabo v nosečnosti. Žal niti z enim do danes znanim zdravilom za zdravljenje motenj venskega obtoka niso bili opravljeni preizkusi, ki bi potrdili, da je neškodljivo za plod, zato vsi proizvajalci v nosečnosti odsvetujejo njihovo uporabo, poudarja kirurg.


Kaj ostane?

»Vsi ukrepi, ki zmanjšujejo zastoj in pritisk krvi v venah ter spodbujajo krvni pretok proti srcu,« odgovarja. Sem sodijo hoja, nordijska hoja, kolesarjenje (tudi na sobnem kolesu), plavanje v hladni vodi in spanje oziroma počitek s privzdignjenimi nogami, našteva. Enako kot zdravljenje z zdravili se v nosečnosti odsvetujeta postopek sklerozacije in operativni poseg. Izvajanje nenujnih posegov v nosečnosti je neprimerno in lahko celo škodljivo, razlaga prim. Šikovec.


Nagnjenost h krčnim žilam je zelo dedno pogojena

Splošne ocene pravijo, da se enkrat v življenju krčne žile pojavijo pri 60 odstotkih žensk, katerih matere imajo krčne žile. Če imata krčne žile oba starša, je pri hčerah verjetnost za njihov pojav 80-odstotna. Nosečnicam s povečanim tveganjem za krčne žile (ali tistim, pri katerih so se krčne žile že pojavile) prim. Šikovec svetuje, naj se izogibajo dolgotrajnemu stanju, sedenju, obisku savne in solarija. Če se sedenju ne morejo izogniti – na primer v letalu, gledališču, kinu ali avtu –, pa jim polaga na srce, naj med sedenjem aktivno premikajo noge, občasno vstanejo in nosijo medicinske kompresijske nogavice. Prav tako jim odsvetuje usedanje na nizke stole in stole z ostrimi robovi. V vročih dneh pa jim priporoča, naj si noge hladijo tako, da jih od konic prstov polivajo s hladno ali komaj mlačno vodo.

Glavne razlike med nenevarnim in nevarnim otekanjem okončin

Običajno in nenevarno otekanje goleni je v nosečnosti zelo pogosto in ni povezano z resnimi zapleti, pravi prim. Šikovec. Za tako otekanje je značilno, da se pojavi po daljšem stanju ali sedenju, torej v bolj popoldanskih urah dneva. Že zjutraj otekle noge pa so razlog za takojšnji obisk pri zdravniku, saj lahko nakazujejo zaplete v nosečnosti, opozarja.

»K zdravniku je treba iti tudi, če se pojavi vnetje povrhnje vene (tromboflebitis – na otip boleča zatrdlina v podkožju na mestu, kjer je bila prej krčna žila, koža nad tem mestom pa je lahko topla in ­pordela), ali v primeru otekanja noge, ki je združeno z bolečino in se pojavlja le na eni strani,« poudarja kirurg. Pri takih znamenjih je treba preveriti, ali morebiti ne gre za trombozo globoke vene.


Krčne žile več kot le neprivlačen videz

Otekanje goleni je povezano s sindromom nemirnih nog in pripomore k nespečnosti nosečnic, pravi sogovornik in dodaja, da so krčne žile lahko tudi nevarne. Najpogostejši zapleti so nastanek manjšega krvnega strdka v povrhnjih venah, ki lahko povzroči vnetje žilne stene. Nastane na otip boleča zatrdlina v podkožju na mestu, kjer je bila prej krčna žila. Koža nad tem mestom je lahko topla in pordela. Če krvni strdek zraste, se lahko pojavi tudi globoka venska trom­boza.

»Posledice motenj venskega obtoka za celoten krvni obtok so večkrat zanemarjene,« opozarja prim. Šikovec. Kot pojasnjuje, srce za dobro delovanje (črpanje krvi) potrebuje dovolj velik pritok venske krvi, ki ga zagotavlja dobro delujoči sistem ven spodnjih okončin in mišične črpalke. Vračanje venske krvi v srce je pri nosečnici, ki stoji, oslabljeno zaradi več razlogov.

Zaradi tega srce ne more iztiskati po telesu toliko krvi, kot je potrebno. »Pri stoječi nosečnici se lahko srčni utrip poveča za 60 do 70 utripov na minuto v primerjavi s časom, ko leži. Uravnavanje krvnega pretoka s pospešenim utripom pa lahko vodi v pomanjkljiv pretok krvi in moteno prekrvljenost organov. Med njimi je tudi maternica, ki se lahko začne krčiti. Strokovnega odgovora na to, ali lahko to povzroči celo splav, še nimamo, vendar moramo imeti v mislih tudi to,« poudarja.


Zdravljenje

Večina zapletov obolenja ven se lahko zdravi in nadzira skozi vso nosečnost. »Navadno zadostuje, da nosečnica nosi kompresijske nogavice. Na začetku, ko trebuh še ni opazen, se lahko nosijo navadne samostoječe nogavice do stegen ali hlačne nogavice. Pozneje pa so potrebne posebne nosečniške nogavice,« pravi prim. Šikovec. Nosečnicam, ki imajo krčne žile v družini, svetuje uporabo medicinskih kompresijskih nogavic. Pri manj izraženih težavah zadostujejo tiste s stopnjo kompresije 1, ob večjih težavah, zlasti ob otekanju, pa s stopnjo kompresije 2. Redko je treba predpisati nizkomolekularni heparin (sredstvo proti strjevanju krvi), ki si ga bodoče mamice injicirajo do poroda.


Krčne žile v nožnici in na sramnih ustnicah

Posebno poglavje so krčne žile v nožnici in na sramnih ustnicah. Take krčne žile so posledica okvare velike safenske vene ali pa ven v medenici zaradi pritiska ploda nanje. Ponavadi se pojavijo na eni strani. Lahko so zelo napete in modrikasto prosevajo. Boleče postanejo, če se v kateri pojavita strdek in vnetje (tromboflebitis). Večinoma se te vene po porodu spet skrčijo in postanejo neopazne. Če pa se ne umaknejo povsem, je treba obiskati strokovnjaka za vene.


PREBERITE ŠE:

Galerija

Pri krčnih žilah se priporočajo se ukrepi, ki zmanjšujejo zastoj in pritisk krvi v venah ter spodbujajo krvni pretok proti srcu. Sem sodijo hoja, nordijska hoja, kolesarjenje (tudi na sobnem kolesu), plavanje v hladni vodi in spanje oziroma počitek s privzdig­njenimi nogami. Shutterstock

"Splošne ocene kažejo, da se enkrat v življenju krčne žile pojavijo pri 60 odstotkih žensk, katerih matere imajo krčne žile. Če imata krčne žile oba starša, je pri hčerah verjetnost za njihov pojav 80-odstotna," pojasnjuje prim. mag. Andrej Šikovec. Osebni arhiv

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki