30 minut v solariju enakovredno celodnevnemu sončenju

Poletje je moj najljubši letni čas. Ljubim sonce in morje. Ko sem bila mlajša, sem se brez strahu prepuščala sončenju, včasih tudi po ves dan, priznam, da tudi ob urah, ko je sonce najmočnejše. V različnih revijah pa vse več prebiram o soncu in njegovih negativnih vplivih na zdravje. Posebej opozarjajo svetlolase, svetlopolte, pegaste ljudi, kakršna sem tudi jaz. Najbolj me skrbi to, da imam na koži kar precej temnih kožnih znamenj, kar naj bi bilo še posebej nevarno. Želela bi vaš strokovni nasvet, je dermatološki pregled zame potreben ali celo nujen. Hvala za odgovor.

Polona iz Celja

Spoštovana gospa Polona!

Koža je največji organ človeškega telesa in ima zelo pomembno zaščitno vlogo ter sposobnost, da se do določene stopnje ščiti sama. Zelo pomembno vlogo pri tem ima kožni pigment melanin, ki preprečuje prodiranje UV-žarkov v globlje plasti kože. Sočni žarki, sploh pa pretirano sončenje, so zelo škodljivi za kožo. Zgodnje posledice pretiranega sončenja so rdečina kože, opekline in toksični dermatitis. Poznejše so predvsem gube, atrofija (stanjšanje) kože, vidne žilice, suhost kože, sončne pege, predkancerozne spremembe in kožni rak kot najhujša pozna posledica sončenja.

Kar okrog devet od desetih kožnih rakov nastane zaradi škodljivega delovanja sonca, ker se kvarni vplivi UV-žarkov kopičijo v kožnih celicah. Celice seštevajo povzročeno škodo, ki je lahko velika, tudi če nismo opečeni. Posledice lahko postanejo vidne šele čez desetletja in tedaj škode ni več mogoče popraviti. Polovico UV-žarkov običajno prejmemo že pred 20. letom starosti. Opekline z mehurji pred 15. letom močno povečajo možnost za nastanek raka v odrasli dobi. Najbolj nevaren je maligni melanom. Žal se število ljudi, ki zbolijo za malignim melanomom, vsakih 10 let približno podvoji.

Pred soncem se moramo vedno zaščititi, tudi če samo skočimo na vrt ali v trgovino. Posebno dobro zaščito morajo imeti dojenčki, otroci in mladostniki, svetlolasi in belopolti ljudje, še zlasti pa naj opozorim ljudi, ki uživajo določena zdravila. Ta lahko v kombinaciji s sončnimi žarki povzročijo res hude preobčutljivostne reakcije. Bolniki, ki jemljejo zdravila, bi se morali vedno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, preden se odločijo za sončenje, ali obstaja tveganje glede zdravila.

Tudi porjavelost iz solarija nikakor ni varna zaščita, celo nasprotno! Zlasti ga odsvetujemo mlajšim od 18 let. Pol ure v solariju je enakovredno celodnevnemu sončenju. Luči solarija oddajajo trikrat več UVA-žarkov kot sonce in manj UVB-žarkov, zato je tveganje za pojav raka povečano.

Osebam, ki imajo, tako kot vi, veliko kožnih znamenj, svetlolasim in belopoltim priporočamo, da opravljajo redne preventivne preglede vsaj na dve leti. Vsem, ki na koži opazijo sumljive spremembe na znamenjih ali nove madeže na koži, ki se hitro spreminjajo (rašča, spremembe barve, oblike, velikosti), pa svetujem, naj se nemudoma odpravijo k dermatologu.

Preventivne preglede in diagnostiko opravljamo v Althei – centru zdravja in harmonije v Lescah in v ambulanti Zdravje AS v Ljubljani. Odstranjevanje nenevarnih in drugih kožnih sprememb pa opravljamo v ambulanti Zdravje AS v Ljubljani. Za zagotovitev termina v Althei lahko pokličete na 04 531 69 75, za termin v ambulanti Zdravje AS pa na 030 704 429.

Lepo vas pozdravljam!
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki