Botoks pri glajenju gub

 • četrtek, 21. februar 2019
Botoks – ocenjujejo, da v ZDA opravijo 4–5 milijonov injiciranj botulinskega toksina letno.
Botoks – ocenjujejo, da v ZDA opravijo 4–5 milijonov injiciranj botulinskega toksina letno.

Botulinski toksin vedno le v rokah izkušenega zdravnika!


Starostna meja za vse estetske posege, tako kirurške kot nekirurške, med katere sodi tudi injiciranje botulinskega toksina, po vsem svetu pada. K temu je brez dvoma pripomogla sodobna tehnologija in popularnost družabnih omrežij, ki vplivajo na odnos posameznika do njegove samopodobe. Zelo pomembno je, da postopek načrtujemo tako, da je prilagojen posamezniku in njegovemu videzu, željam in seveda realnim pričakovanjem.

Zakaj gube?

Gube na obrazu, vratu in dekolteju nastajajo zaradi različnih vzrokov. V dedni zasnovi vsakega posameznika je zapisano, kako intenzivno se bo z leti zmanjševala elastičnost kože ter kdaj in kje se bodo pojavile nekatere gube, na katere nimajo nobenega vpliva niti način življenja niti dejavniki iz okolja. Na njihov nastanek zaenkrat ne moremo in ne znamo vplivati.

Botulinski toksin A je edino sredstvo, ki omogoča vidno izboljšanje, ima minimalne možne stranske učinke, poseg je enostaven in brez skalpela.

Po drugi strani pa k nastanku najizrazitejših gub na našem obrazu prispevajo tako imenovane izrazne (mimične) mišice, s katerimi izražamo čustva veselja in sreče, žalosti, zaskrbljenosti, jeze ... Nenehno ponavljanje enakih gibov ima za posledico spremembe v plasti kože, ki jo imenujemo usnjica (dermis). Tako nastanejo globoke gube na predelu zunanjih očesnih kotov, čela, med obrvema, ob ustnicah ter tudi na vratu. Imenujemo jih dinamične oziroma hiperkinetične gube.

Glajenje gub

Učinek glajenja gub traja 4–6 mesecev. Mišična aktivnost se po tem obdobju postopno ponovno pojavi, ob tem tudi gubice. Takrat je potrebno postopek ponoviti. Postopek je primeren že ob prvih znakih nastajanja mimičnih gub, saj preprečuje njihov nastanek in kasnejše poglabljanje.

Za preprečitev nastanka gub je potrebno postopek redno ponavljati 2-3 krat letno. Dolgoročne omejitve ponavljanj ni.

Majhne količine botulinskega toksina A (Vistabel) vbrizgamo z izredno tankimi iglicami v natančno določene mišice na čelu, med obrvema in okoli oči. To so tiste mišice, ki so odgovorne za nastanek izraznih gub na zgornjem delu obraza. S posegom povzročimo prehodno omrtvičenje mišic, dosežemo sproščen in mladosten videz. Po posegu gubice v večini primerov izginejo oziroma postanejo manj izrazite. Botulinski toksin A je edino sredstvo, ki omogoča vidno izboljšanje, ima minimalne možne stranske učinke, poseg je enostaven in brez skalpela.

Kako deluje botulinski  toksin?

Toksin deluje tako, da zavre impulze z živčnih vlaken na drobne mišice, ki sodelujejo pri izražanju čustev – sprošča omenjene mišice. Vistabel deluje samo na mišice, v katere ga injiciramo. Ob tem ostale mišice ostanejo aktivne in pripomorejo k normalnemu videzu obraza. Izkušen zdravnik lahko doseže lep naraven videz, tako da večina ljudi opazi le mladosten in spočit videz.

Nekaj minut

Postopek traja nekaj minut. Najboljše učinke lahko dosežemo pri ljudeh, starih med 30 in 50 let, manj primerni so za starejše od 70 let. Izvajamo ga po eni strani v preventivne namene – pri mlajših zato, da se na nekaterih mestih ne bodo pojavile globoke fiksne izrazne gube in pri starejših, ki takšne gube že imajo, da jih do neke mere zgladimo in preprečimo njihovo poglabljanje. Pri mlajših za to porabimo manjše količine snovi, pri starejših pa nekoliko večje. Zaradi močnejše aktivnosti mišic pri moških so količine porabljene snovi za dosego podobnega učinka večje kot pri ženskah. Takoj po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim opravkom.


Pred posegom – razgovor z zdravnikom!

Med strokovnjaki, ki se ukvarjajo z estetsko in antiaging medicino, velja mnenje, da je z injiciranjem botulinskega toksina že v tretjem desetletju možno zaustaviti nastajanje nekaterih statičnih gub na obrazu. Odločitev o tem, komu ti posegi nudijo ugodne učinke, postavi zdravnik na podlagi kliničnega stanja pri posamezniku. Zelo pomembno je, da postopek načrtujemo tako, da je prilagojen posamezniku in njegovemu videzu in seveda željam ter predvsem realnim pričakovanjem. Pred odločitvijo o injiciranju mora zdravnik pacienta skrbno vprašati o njegovem trenutnem in splošnem zdravstvenem stanju. V določenih primerih postopka ne smemo opraviti, da ne bi s tem škodovali pacientu.


Vedno k izkušenemu zdravniku

Možni so tudi nekateri neugodni stranski učinki, posebno v rokah neizkušenega zdravnika, kot je na primer povešenje zgornje veke. Na srečo so izjemno redki in prehodni. Zaenkrat ni opisanih nobenih trajnih stranskih učinkov po injiciranju botulinskega toksina A.

Mikrobotoks

V zadnjem obdobju se vse bolj uveljavlja postopek, ki ga imenujemo »mikrobotoks.« Med njim injiciramo manjše količine precej bolj razredčenega botulinskega toksina v povrhnje plasti kože. S tem dosežemo dodatni »mikrolifting«, koža je bolj napeta, predvsem pa se zmanjšajo pore, tako da je videz kože mladostnejši, površina pa sijoča in gladka. Takšna metoda nam omogoča tudi naslednje učinke: z delovanjem na lojnice lahko zmanjšamo težave pri seboroični koži in aknah, z delovanjem na žilne stene popravljamo rdečino pri kožni bolezni rozacei, z učinkom na znojnice zmanjšamo znojenje (na primer na čelu, nad zgornjo ustnico …).

Z mikrobotoksom lahko delujemo preventivno – upočasnimo staranje čela, lic in vratu ter tudi kurativno – opravimo mikrolifting vratu in obraza. Iz tega nedvomno sledi, da mora biti zdravnik, ki poseg opravlja, posebej usposobljen strokovnjak z bogatimi izkušnjami na tem področju.

Postopek »mikrobotoks« lahko uspešno uporabljamo tudi pri nekaterih redkih dermatoloških stanjih in obolenjih:

 • hipertrofičnih brazgotinah,
 • nekaterih oblikah sklerodermije,
 • pri težavah z ranami na prstih v sklopu sistemske skleroze,
 • pachydermoperiostosisu,
 • Hailey, Hailey (benigni familiarno pemfigus),
 • sindromu Fox Fordyce (izjemno srbeče bunčice na poraščenih delih, obolenje apokrinih žlez
 • buloznih dermatozah,
 • prirojeni pachyonichii tipa 1– prirojeni bolezni zaroženevanja.

Top 5 nekirurških posegov v letu 2017

(podatki, povzeti po: Cosmetic Surgery national data bank statistics/IMCAS):

 • Botoks – ocenjujejo, da v ZDA opravijo 4–5 milijonov injiciranj letno.
 • Polnila (filerji) – hialuronska kislina.
 • Nekirurško »raztapljanje« maščob – oblikovanje telesa.
 • Odstranjevanje dlačic z laserji in IPL.
 • Kemični pilingi.

Število injiciranj botulinskega toksina in hialuronske kisline je v letu 2017 poraslo za 5 odstotkov glede na leto pred tem; v obdobju zadnjih 5 let pa je zabeležen 40-odstotni porast omenjenih dveh postopkov.


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki