Glivična okužba nohtov se začne skorajda neopazno, vendar poteka kronično in vztraja, če je ne zdravimo.
Glivična okužba nohtov se začne skorajda neopazno, vendar poteka kronično in vztraja, če je ne zdravimo. (Foto: Shutterstock)

Glivična okužba nohtov je zelo pogosto obolenje, ki ne predstavlja le estetskega bremena, pač pa pomeni tudi možnost za nastanek težav in resnih zdravstvenih zapletov. Začne se skorajda neopazno, vendar poteka kronično in vztraja, če je ne zdravimo.

Običajno je najprej prizadet noht palca stopala. Nato se nezdravljena okužba počasi razširi na palec drugega stopala in tudi na preostale nohte. Največkrat je povzročitelj glivica iz skupine dermatofitov Trichophyton rubrum, ki je med ljudmi zelo razširjena. Zato se lahko okužimo, kadar hodimo bosi, na primer v bazenih, savnah, toplicah, skupinskih kopalnicah in telovadnicah.

Znaki

Oboleli noht na prostem robu postane rumenkast in zadebeljen ter odstopi od podlage. Počasi je površina spremenjenega nohta vse večja, dokler ni noht prizadet v celoti, skupaj z nohtno matico. V tej fazi se lahko pridruži tudi vnetje obnohtja. Drugi mikroorganizmi, predvsem bakterije, lahko na tem mestu vstopijo v telo in povzročijo lokalne ali celo nevarne sistemske bakterijske okužbe. Sčasoma lahko zaradi zadebeljenih nohtov nastopijo tudi bolečine pri hoji ali nošenju obutve.

Z nog na druge dele

Glivična okužba se z nohtov stopal lahko prenese tudi na kožo drugih delov telesa, najpogosteje v korak, na stegna ali trup, pa tudi na nohte rok. Vse to so težave in zapleti, zaradi katerih dermatologi glivično okužbo nohtov obravnavamo resno in ne zgolj kot estetsko motnjo.

Zdravljenje

Pred pričetkom zdravljenja moramo biti prepričani o diagnozi, saj prav vse spremembe na nohtih niso posledica glivične okužbe. V teh primerih protiglivično zdravljenje ni niti potrebno niti ne bo učinkovito.

Zdravljenje glivično obolelih nohtov je praviloma sistemsko, s protiglivičnimi zdravili v obliki tablet ali kapsul, zdravljenje okužbe nohtov stopal traja najmanj tri mesece. Pri sicer zdravem posamezniku ne pričakujemo zapletov tovrstnega zdravljenja, vendar lahko tako zdravilo neželeno učinkuje na jetra ali se vpleta v presnovo drugih zdravil. Zato se predvsem pri starejših ljudeh za sistemsko zdravljenje redkeje odločimo. Lokalno zdravljenje s kremami, ki vsebujejo protiglivične učinkovine, ni uspešno, ker krema v noht ne prodira.

Nohte lahko uspešno in varno zdravimo z lakom, ki vsebuje zdravilo ciklopiroks, še posebej če je obolela manjša površina nohta. Za uspeh je pomembna redna in dolgotrajna uporaba zdravilnega laka skupaj s striženjem nohta, s čimer sproti odstranjujemo okuženi, končni del nohta.
Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki