Kemični pilingi s sadnimi kislinami – tisočletna skrivnost pomlajevanja

Kemični piling je najstarejša metoda pomlajevanja kože, ki jo je poznala že Kleopatra. Sadne kisline, ki jih imenujemo tudi AHA-kisline, načeloma delujejo površinsko, saj povzročijo zrahljanje vezi med celicami vrhnje plasti kože.
Kemični piling je najstarejša metoda pomlajevanja kože, ki jo je poznala že Kleopatra. Sadne kisline, ki jih imenujemo tudi AHA-kisline, načeloma delujejo površinsko, saj povzročijo zrahljanje vezi med celicami vrhnje plasti kože.

Jesen je pravi čas, da se lotimo pomlajevanja kože in kemične pilinge so za lepši izgled uporabljali že v antiki in srednjem veku. Kreme in pilingi s sadnimi kislinami so vedno bolj priljubljeni, saj z njimi dosežemo izboljšanje stanja in videza kože, denimo pri aknah, gubah, poroženeli koži ali pri pigmentnih lisah.

Kemični piling je najstarejša metoda pomlajevanja kože, ki jo je poznala že Kleopatra. Sadne kisline, ki jih imenujemo tudi AHA-kisline, načeloma delujejo površinsko, saj povzročijo zrahljanje vezi med celicami vrhnje plasti kože. Proces omogoči luščenje, vlaženje in globlje prodiranje aktivnih substanc, ki so dodane medicinski kozmetiki, kot so vitamini, minerali, antioksidanti, snovi za beljenje kože, vlažilci.

Pomladite kožo s kemičnimi pilingi

Postopek kemičnega pilinga s sadnimi kislinami in drugimi kislinami dermatologi v Derma centru Rogaška Slatina in Maribor najpogosteje uporabljajo za izboljšanje stanja pri suhi, hrapavi ali mastni koži, za zožanje por, pomiritev vnetja pri rozaceji in aknah, pri pomlajevanju kože za glajenje drobnih gub ali za zmanjšanje vidnosti brazgotin. Kombinacija pilinga in uporabe posebnih kozmetičnih izdelkov je učinkovita tudi pri zdravljenju aken in pobleditvi pigmentnih lis. Po več zaporednih pilingih vidno obledijo moteče pigmentacije in drobne brazgotinice po aknah.

Različno intenzivni

Za odpravo različnih kožnih nepravilnost poznamo različno intenzivne kemične pilinge. Povrhnji, srednje globoki in globoki kemični piling se med seboj razlikujejo glede na namen uporabe in moč delovanja na kožo. Prav tako zahtevajo različen čas okrevanja po postopku.

Zelo povrhnji in povrhnji kemični piling

Svetujemo ga za izboljšanje površine kože, zoženje por, glajenje drobnih gub, obnovitev sijaja in pobleditev povrhnji lis. Izvaja se lahko v oklici oči, na obrazu, vratu, prsnem košu, hrbtu in na hrbtiščih rok ter podlahti.

Raztopina površinsko delujočih kislin povzroči luščenje vrhnjih plasti, kar spodbudi proces nastajanja nove kože, ki ima manj nepravilnosti. Zelo povrhnji mandljev piling je namenjen za zdravljenje rozaceje, salicilni za zdravljenje aken, glikolni pa za pomlajevanje kože.

Po postopku je luščenje kože minimalno ali skoraj neopazno. Dermatolog vam bo svetoval izbiro kreme za umiritev kože in kreme, ki jih boste za povečanje učinka uporabljali med postopki.

Srednje globoki kemični piling

Uporabljamo ga za pobleditev lis, odstranjevanje nekaterih izrastkov, glajenje drobnih in srednje izraženih gub ter obnovitev sijaja kože.

Raztopina kisline povzroči luščenje celotne vrhnjice, čemur sledi obnavljanje kože, ki ima po postopku manj nepravilnosti in je bolj gladka. Usnjica in vrhnjica se v končni fazi zadebelita, kar se opazi na zmanjšanju gub in pomlajenem videzu kože.

Po postopku je luščenje izrazito in traja od 3 do 7 dni. Dermatolog vam bo svetoval nego kože do konca luščenja in uporabo krem, s katerimi lahko dosežete še dodatno povečanje učinka kemičnega pilinga. Ponovitev priporočamo po dveh letih.

Globoki kemični piling

Najintenzivnejši kemični piling je namenjen glajenju globokih gub v okolici ust, oči, pred ušesi, med obrvmi ali pa za izrazito in dolgotrajno pomladitev kože celotnega obraza. Učinek traja več let.

Raztopina, ki je sestavljena iz blage kisline in primesi, povzroči obsežno vnetje celotne kože, ki se v tednu dni po posegu popolnoma obnovi.

Nekaj dni po posegu je prisotna oteklina obraza, koža je sedem dni v celoti prekrita s posebnim praškom, potrebno je mirovanje. Rdečina je vidna nekaj mesecev. Dermatolog vam bo podal vsa potrebna navodila o celjenju kože in uporabo krem po zacelitvi.

Medicinska kozmetika s sadnimi kislinami

Z izbranimi produkti medicinske kozmetike, na primer NeoStrata, ki vsebujejo sadne kisline, lahko dodatno zgladite in obnovite površino kože. Nekateri njihovi produkti vsebujejo naravne vlažilne snovi, kot sta glukonolakton in laktobionska kislina, ki stabilizirajo naravno zaščitno pregrado kože in pomirjajo vnetje, kar ugodno deluje na seboroični dermatitis, rozacejo in občutljivo kožo ter popravlja poškodbe, nastale zaradi fotostaranja kože.

Z njihovo premium linijo SkinActive, ki je na voljo v Derma centru Maribor in Derma centru Rogaška, lahko pomladite svojo kožo z naprednimi aktivnimi snovmi, ki spodbujajo celice kože k obnavljanju, tvorbi kolagena in okrepijo strukturo kože.

Več informacij na:
derma-mb.si
derma-rogaska.si


Galerija

Kemični piling je najstarejša metoda pomlajevanja kože, ki jo je poznala že Kleopatra. Sadne kisline, ki jih imenujemo tudi AHA-kisline, načeloma delujejo površinsko, saj povzročijo zrahljanje vezi med celicami vrhnje plasti kože.