Z laserjem nad ognjena znamenja

(Foto: Dreamstime)

Revolucionarna novost

Različna prirojena kožna znamenja ima veliko ljudi. Nekatera so opazna že takoj po rojstvu, druga se pokažejo šele čez čas. Znamenja, ki lahko nastanejo kjerkoli na telesu ter so različnih oblik, barv in velikosti, so največkrat nenevarna, a so kljub temu lahko nadvse nadležna, zlasti če so velika, opazna in na vidnem mestu. Znamenja ali nevusi, kot se še imenujejo, nastanejo zaradi motnje v razvoju kože ali pa so povezana z napakami drugih organov telesa, ki so se razvijali sočasno.

Kozmetična napaka

Večina znamenj je torej nenevarnih; čeprav bi si mnogi želeli, da jih ne bi imeli, so vendarle bolj ali manj le kozmetična nadloga. A z vsemi ni tako. Približno odstotek otrok se rodi s tako imenovanim ognjenim znamenjem (lat. nevus flammeus), ki so prisotna že ob rojstvu. Sprva imajo videz obeljene kože z nekaj razširjenimi žilicami in so omejena od ostale kože. Na začetku jih le stežka razlikujemo od navadnih prirojenih znamenj, čez čas pa se razločno pokaže, da gre za hemangiom ali žilno znamenje. Ognjena znamenja pogosto pokrivajo velike površine kože in se v dveh tretjinah primerov pojavijo tudi na obrazu.

Vedno je potrebna terapija

Ognjena znamenja ne ogrožajo življenja; s stališča delovanja organizma so nemoteča, razen če nastanejo tudi na drugih organih. V takšnih primerih utegnejo povzročati motnje vida, sluha, dihanja, prebavne motnje, motnje srca in druge zaplete. Ognjena znamenja ne izginejo sama od sebe. Ne le to; znamenja z leti postanejo večja in močneje obarvana, pogosto tudi izbočena, ali prek sprememb na mišičnem tkivu, hrustancu ali kosti celo spremenijo fiziognomijo obraza.


Seveda ni treba poudarjati, da so takšni ljudje, ne le mladi, zaradi svojega videza zelo prizadeti. Torej je terapija bolj kot zaradi fizičnih indikacij nujno potrebna s psihološkega vidika. Sistematične študije so pri otrocih in mladostnikih z ognjenimi znamenji pokazale znatno povečanje motenj v psihološkem in psihosocialnem razvoju. Ognjena znamenja dermatologi zdravijo že zelo dolgo, vendar je uspešnost posegov, žal, razmeroma majhna. V preteklosti so znamenja odstranjevali na več načinov, tudi z ionizirajočim sevanjem, beljenjem, krioterapijo in abrazijo kože, vendar je bil uspeh zelo slab. Primerov, ko je bilo ognjeno znamenje odstranjeno v celoti, je bilo zelo malo, večinoma pa je pri tem prišlo do motenj v razvoju kože, kot sta dispigmentacija in brazgotinjenje.

Laser - novo upanje

Z uvedbo laserja je tudi v dermatologiji prišlo do številnih sprememb. Odprle so se neslutene možnosti, zlasti pri odstranjevanju kožnih znamenj in korekturah nekaterih vidnih kožnih sprememb. Z laserjem tako rekoč popolnoma odstranjujejo pigmentna znamenja, krvne kapilare (zlasti z nosu) in tetovaže, dermatologi z laserjem odstranjujejo dlake, gladijo kožne gube in podobno. Ti posegi so zaradi selektivnega delovanja laserske svetlobe na izbrane podkožne "tarče" neinvazivni. Ker ne povzročajo odprtih ran, jih opravljajo ambulantno in trajajo zelo kratek čas, bolnik pa gre lahko še isti dan domov. V primerjavi s tradicionalnimi terapijami se je znatno zmanjšala pojavnost sekundarnih motenj (dispigmentacija, brazgotinjenje) in infekcij.

Kljub vsem obetom laserske tehnologije so bili dosedanji rezultati tovrstnega zdravljenja in odstranjevanja ognjenih znamenj razmeroma skromni. Položaj se utegne kaj kmalu spremeniti, tako vsaj kažejo izsledki teoretičnih in predkliničnih raziskav, ki jih vodi prof. dr. J. Stuart Nelson z Beckmanovega laserskega inštituta in medicinske klinike (BLIMC), ki deluje pod okriljem Kalifornijske univerze v ameriškem mestu Irvine.

Bistvena novost laserske metode

Dr. Nelson je svoje raziskovalno delo nedavno predstavil na predavanju na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani. To ni naključje, saj tesno sodeluje s tamkajšnjimi strokovnjaki za optiko mehkih snovi in lasersko fiziko, zlasti z dr. Borisom Majaronom, ki že od leta 1995 preučuje uporabo laserske svetlobe v terapevtske in diagnostične namene.

In v čem je bistvena novost laserske metode odstranjevanja znamenj? Skupina dr. Nelsona je razvila dinamično hlajenje s kriogenskim razpršilom. Razpršilo za zelo kratek čas usmerijo na površino kože - le za delček sekunde pred aplikacijo laserskega svetlobnega sunka, s tem pa močno ohladijo zgornjo plast kože, imenovano tudi povrhnjica ali epidermis.

Takšno selektivno ohlajanje povrhnjice je pomemben dejavnik pri laserskem odstranjevanju znamenj, saj se v nasprotnem primeru koža po posegu utegne zabrazgotiniti zaradi pregretja povrhnjice in bazalnega sloja. Pri tem je pomembno tudi naslednje: povrhnjica je ohlajena, temperatura v nižjih plasteh kože, v katerih so krvne žile ognjenega znamenja, pa ostane nespremenjena, zaradi česar lahko laserska svetloba krvne žile v ognjenem znamenju nemoteno koagulira in ustavi pretok krvi, znamenje pa izgine. Ognjena znamenja ob pomoči dinamičnega hlajenja varno odstranjujejo tudi pri dojenčkih.

Ker kriogensko razpršilo deluje analgetično, je le v takšnih primerih potrebno uporabiti kratkotrajno plitvo splošno anestezijo, da mali bolnik med terapijo miruje. Zaradi lastnosti ognjenih znamenj (ne izginejo sama od sebe in z leti še rastejo) je koristno, če bolnik pride na zdravljenje čimprej. Tudi zato, ker popolna odstranitev znamenja praviloma zahteva več terapij, med posameznima obiskoma pa morata miniti vsaj dva meseca. Ugotavljajo, da se zaradi možnosti uporabe višjih odmerkov laserskega obsevanja, pa tudi zaradi siceršnjih izboljšav laserskih izvorov v zadnjih letih (ustreznejša valovna dolžina in trajanje svetlobnega sunka) na terapijo pozitivno odzivajo tudi bolniki, pri katerih še pred nekaj leti nadaljnje izboljšanje ni bilo mogoče.

Vsako znamenje je poglavje zase

Pri teoretičnih in predkliničnih raziskavah skupine prof. Nelsona se je pokazalo, da je velika variabilnost ognjenih znamenj - globina, karakteristični premer anomalnih krvnih žil in izrazitost absorpcije laserske svetlobe v povrhnjici - eden od glavnih vzrokov za spremenljiv in nepredvidljiv odziv ognjenih znamenj na lasersko terapijo. Individualno določanje teh parametrov je torej ključno za uspeh zdravljenja. Žal obstoječe tehnike slikanja, denimo ultrazvok in jedrska magnetna resonanca, ne ponujajo primerne kombinacije zadostne prostorske ločljivosti in dostopnosti za potrebe te aplikacije.

Prof. Nelson s sodelavci je v zadnjih letih naredil pomemben korak v smeri individualne optimizacije terapevtskih parametrov. Razvili so novi tehniki slikanja bioloških tkiv: optično dopplersko tomografijo (na osnovi nizkokoherenčne reflektometrije) in infrardečo tomografijo (na osnovi sunkovne foto-termalne radiometrije). Tehniki obetata občutno večjo natančnost določanja globine in premera krvnih žil ognjenega znamenja. Tako naj bi bilo v prihodnosti možno za vsakega bolnika posebej določiti parametre znamenja, s čimer bo lažje določiti najustreznejšo terapijo, pa tudi dokaj natančno predvideti izid zdravljenja. Pri teh raziskavah, ki so potekale s podporo Ministrstva za šolstvo, znanost in šport RS, dejavno sodeluje tudi dr. Boris Majaron.

Kmalu tudi pri nas?

Laserske dermatološke naprave, ki imajo vgrajen sistem za kriogensko dinamično hlajenje, izdelujeta ameriška proizvajalca, ki sta doslej prodala že več kot pet tisoč naprav. Na BLIMC potekajo intenzivne znanstvene in klinične študije, s katerimi skušajo določiti najboljšo strategijo za rabo te tehnike pri odstranjevanju ognjenih in drugih znamenj.

Laserskih naprav z vgrajenim dinamičnim hlajenjem ne izdelujejo samo v ZDA. Nedavno so podobno napravo, sad lastnega možganskega in tehnološkega trusta, razvili v slovenskem podjetju Fotona iz Ljubljane, ki sodeluje z raziskovalci z Instituta Jožef Stefan in Kliničnega centra v Ljubljani. Prizadevajo si, da bi bila sodobna laserska terapija ognjenih znamenj v bližnji prihodnosti dostopna tudi slovenskim bolnikom, vendar je do uresničitve tega načrta še dolga in zapletena pot. Ko terapija bo, če bo, uveljavljena tudi v Sloveniji, bomo o njej zagotovo poročali.

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki