Kako učinkovito odpraviti akne

(Foto: Shutterstock)

Akne ali mozolji so pogosta kožna vnetna bolezen, za katero najpogosteje obolevajo mladi med trinajstim in petnajstim letom starosti. Včasih bolezen traja tudi do štiridesetega leta ali pa je celo vseživljenjska. Akne so približno enako pogosto pri obeh spolih, vendar so hujše oblike pogostejše pri moških. Poleg tega akne neprijetno vplivajo na naše počutje in samozavest. To, kar so za nekoga hude akne, utegne biti za drugega zgolj nevšečnost, zato je pomembno pri odpravljanju tudi, kako bolezen doživljamo.Zakaj bi se vdali aknam in nanje gledali kot na kožno stanje, ki bo minilo samo od sebe, če pa obstajajo učinkoviti načini, s katerimi jih lahko odpravimo.

Pri nastanku aken sodelujejo različni dejavniki

Nastanek aken lahko povzroči marsikaj: dedna nagnjenost k povečanemu izločanju loja iz žlez lojnic, povečana aktivnost androgenih hormonov (pri ženskah ima pomembno vlogo tudi progesteron s svojimi androgenimi lastnostmi), hormonska nihanja, uporaba anabolnih steroidov in jemanje nekaterih zdravil (kortikosteroidi, antiepileptiki, tuberkulostatiki, tirostatiki …). Vse našteto pripelje do povečanega izločanja loja in pospešenega nastajanja roženih čepov v izvodilih lasnih mešičkov. Tako nastane ugodno okolje za razmnoževanje bakterije Propionibacteriumacnes, ki prispeva k nastanku kožnega vnetja. Na koncu lahko stanje poslabšajo še stiskanje in praskanje obolelih predelov ter neustrezni izdelki za nego aknaste kože.

Kako si lahko pomagamo sami?

Akne pogosto minejo same od sebe, vseeno pa lahko proces pospešimo z rednim umivanjem telesa z mlačno vodo in nevtralnim milom ter z umivanjem obraza zjutraj in zvečer (s sredstvi proti aknam). Najprej z obraza ostranimo morebitna ličila in ga speremo z vodo. Zatem nanesemo čistilno mleko, peno ali gel proti aknam, ki ga nato odstranimo z bombažno vato, obraz pa speremo z vodo. Obraz osušimo z brisačo in nanj nanesemo tonik proti aknam. Ko se tonik vpije, nanesemo še kremo za masten ali mešani tip kože. Priporočljiva je tudi prehrana, bogata z vitamini, ki ne vsebuje veliko maščob in začimb.

Aken ne praskamo ali stiskamo, saj to lahko povzroči vnetje. Obiščemo lahko tudi kozmetičarko, ki bo poskrbela za primerno nego – nežno čiščenje ogrcev, nikakor pa naj ne stiska globljih vnetnih sprememb, kajti groba manipulacija neredko sproži poslabšanje stanja. Toda vse to so posegi, ki naj odpravijo posledice, ne pa vzroka bolezni.

Zakaj poiskati zdravniško pomoč?

Če želimo učinkovito odpraviti akne, je najbolje poiskati zdravniško pomoč. Za zdravljenje blažjih oblik aken je usposobljen vaš izbrani zdravnik (specialist pediater ali specialist družinske medicine). Če se predpisano zdravljenje ne bo obneslo, vam bo izdal napotnico za specialista dermatovenerologa, ki je usposobljen za zdravljenje najtežjih in najtrdovratnejših oblik aken. V primeru zelo hude oblike bolezni boste napotnico prejeli že ob prvem obisku izbranega zdravnika.
Članek se nadaljuje »