Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Luskavica


(stran 3 od 3)Vedno pod nadzorom zdravnika

Nadvse pomembno je, da zdravljenje vodi zdravnik specialist, saj lahko nenadzorovana uporaba kateregakoli od načinov zdravljenja pripelje do neprijetnih neželenih učinkov. Tako lahko po dolgotrajni, nenadzorovani uporabi kortikosteroidnih sredstev, ki veljajo za zlati standard pri zdravljenju luskavice, pride do tanjšanja kože, širjenja kapilar, nagibanja h krvavitvam, sprememb v obarvanju kože in dlakavosti. Obenem lahko večmesečna uporaba kortikosteroidnih mazil ali losjonov zmanjša njihovo učinkovitost in razvije se tako imenovana rezistenca. Na drugi strani nenadna ukinitev uporabe tovrstnih sredstev pripelje do poslabšanja obolenja. Zato je zelo pomembno, da je zdravljenje pod nenehnim nadzorom.zdravnika, ki bolnika dobro pozna.

Obolelim je v veliko pomoč in spodbudo tudi Društvo psoriatikov, ki v Sloveniji že več kot dvajset let združuje obolele, prireja srečanja z izobraževalno in družabno vsebino, člane seznanja z novostmi ...

Čimbolj zdravo

Že dolgo je namreč znano, da lahko do neke mere vplivamo na potek obolenja tudi z načinom življenja in prehranjevanja. Nadvse pomembno je, da prizadeti redno negujejo kožo: priporočamo oljne kopeli in redno mazanje s primernimi negovalnimi kremami oziroma mazili (Linola fett, Bepanthen, otroško hladilno mazilo ...). Bolniki morajo živeti čimbolj zdravo in čimmanj stresno, v primeru vročinskih obolenj pa naj takoj obiščejo zdravnika.

Bolnikom z luskavico praviloma odsvetujemo mastno hrano, zlasti uživanje maščob živalskega izvora; številne študije so namreč dokazale, da ima večina bolnikov z luskavico povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi. Odsvetujemo tudi pitje alkoholnih pijač in kajenje.

Oboleli naj se hranijo s pestro, vitaminsko bogato hrano, zaužijejo naj čimveč sadja in zelenjave, maščob v obliki omega maščobnih kislin in oljčnega olja. Priporočamo tudi jemanje dodatkov lecitina in selena. Pomembno je redno uživanje zadostnih količin tekočin, zlasti v obliki negaziranih pijač.

Oblike luskavice

Psoriaza v plakih
Bolezen se kaže v obliki obsežnih plošč, ki največkrat prizadenejo predele nad velikimi sklepi (nad komolci, koleni, nad križem).

Inverzna luskavica
Lahko se pojavi tudi v kožnih gubah, denimo pod dojkami, pod pazduhama, v popku, okoli spolovila. Takšni obliki pravimo.

Palmoplantarna oblika
Pri nekaterih obolelih so prizadete dlani in podplati ali lasišče.

Gutatna oblika
Akutna kapljična oblika luskavice običajno izbruhne po gnojnem (streptokoknem) vnetju žrela. Luščeča žarišča imajo velikost kapljice in so največkrat posuta po vsem telesu. To obliko največkrat opažamo pri otrocih in mladih odraslih. Eden od dejavnikov tveganja je tudi stres, na drugi strani pa je prav bolezen tista, ki bolniku povzroča dodaten stres in zadrego. Pogosto ne moremo opredeliti sprožilnega dejavnika in tudi potek obolenja ni predvidljiv.

Pustulozna oblika
Drobna gnojna žarišča, predvsem na dlaneh in podplatih.

Nohti
Spremembe nohtov lahko spremljajo kožna žarišča drugod po telesu (pri slabi tretjini obolelih) ali pa samostojne. Nohti so običajno zadebeljeni, motni in s pikčastimi vdolbinicami, na končnih delih pa so privzdignjeni in odstopijo od posteljice. Takšni nohti so tudi krhki.

Eritrodermična oblika
Luskavica v redkih primerih prizadene tako rekoč vse telo. Skoraj tretjina bolnikov ima težave s sklepi (atropatska luskavica); od 5 do 10 odstotkov bolnikov ima resnejše sklepne težave.

Kaj pomaga?

  • Mazila za lokalno uporabo,
  • Obsevanje z ultravijoličnimi žarki,
  • Visokoenergetski laserji,
  • Kombinacija različnih terapij,
  • Zmerno naravno sončenje,
  • Bivanje v nekaterih naravnih zdraviliščih.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd