Kdaj luskavico zdravimo z biološkimi zdravili

Primarij Boris Kralj, dr. med.: »Luskavico lahko dobimo v katerem koli obdobju starosti, lahko tudi prvič pri 40. Precej pogosta oblika luskavice je tista, ki je sprožena z zdravili za zdravljenje visokega krvnega tlaka, beta blokerji. Veliko je ljudi, ki do takrat niso imeli nobenih težav s kožo, ko pa so začeli jemati ta zdravila, je prišlo tudi do prvega izbruha luskavice.«
Primarij Boris Kralj, dr. med.: »Luskavico lahko dobimo v katerem koli obdobju starosti, lahko tudi prvič pri 40. Precej pogosta oblika luskavice je tista, ki je sprožena z zdravili za zdravljenje visokega krvnega tlaka, beta blokerji. Veliko je ljudi, ki do takrat niso imeli nobenih težav s kožo, ko pa so začeli jemati ta zdravila, je prišlo tudi do prvega izbruha luskavice.« (Foto: Diana Anđelić)

Luskavica je kožna dedna bolezen in njeno zdravljenje je doživljenjsko. Bolezen pri nas ni tako razširjena, ima jo približno dva odstotka Slovencev, kar je primerljivo z obolevnostjo za to boleznijo v drugih državah v Evropi, pravi primarij Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog iz Dermatološke ambulante Jurčkova v Ljubljani. Z njim smo se pogovarjali, kako poteka zdravljenje, kdo je upravičen do zdravljenja z biološkimi zdravili in kako s to boleznijo živimo.

V ambulanto na Jurčkovi prihajajo na zdravljenje ljudje z najrazličnejšimi oblikami luskavice; od klasičnih oblik, ko so prizadeta kolena, komolci, lasišče do redkejših, kot so gnojne oblike luskavice, luskavica dlani in podplatov, luskavica nohtov, ali takšna, kjer so prizadeti tudi sklepi, kjer so gnojne spremembe le na dlaneh in podplatih ali na celem telesu.

»Zdravljenje luskavice je lahko ambulantno, le redke so oblike, ko je potrebno bolnišnično zdravljenje. Tudi postavitev diagnoze je dokaj lahka, saj lahko zelo hitro ugotovimo, za kateri tip luskavice gre. Vsekakor pa je luskavico potrebno zdraviti postopno,« pravi primarij Boris Kralj, in nadaljuje: » Vedno začnemo s klasično obliko zdravljenja, to je lokalna terapija, ki vključuje zdravljenje s pripravki, ki so v obliki mazil, krem, tekočin, oblog.

Ob tem se pri zdravljenju luskavici poslužujemo UV obsevanj, ki so razna z različnimi viri sevanja. Najpogosteje uporabimo PUVA obsevanje. To so pospeševalci prodora UV žarkov, ki se predhodno nanesejo na kožo v obliki mazila ali se v obliki tablet zaužijejo pred sevanjem. S tem se pospeši prodor UV žarkov v telo in s tem dosežemo boljši terapevtski učinek.«

Poiščite zdravniško pomoč

Če lokalna terapija in obsevanje ne pomagata, je naslednja stopnja zdravljenje luskavice s sistemskimi zdravili. To so zdravila z zelo različnimi opremijališči in z različnimi skupinami. To so citostatiki, zdravila, delujejo na imunski sistem in zdravila iz skupine retinoidov, ki zmanjšajo zaroženevanje. Citostatiki imajo protivnetni učinek in istočasno delujejo pri ljudeh, ki imajo poleg luskavice tudi težave s sklepi. Tudi zdravila z imunskim delovanjem delujejo protivnetno in se sicer uporabljajo tudi pri bolnikih s presajenimi organi, vendar v večjih dozah.

Slabost pri zdravljenju z zdravili, ki jih uporabljajo pri srednjemočnih oblikah luskavice je, da imajo tudi nekatere neželene učinke. Tako citostatiki lahko povzročijo prizadetost jeter, zdravila z imunskim delovanjem lahko vplivajo na funkcijo ledvic, pri retinoidih pa so stranski učinki povišana temperatura, delovanje na jetra, izsušena koža, izpadanje las. Ta zdravila se uporabljajo dokaj redko. Vsa ta zdravila imajo začasen učinek, delujejo le, dokler jih uporabljamo, pravi primarij Kralj.

»Zdravljenje luskavice je doživljenjsko in to se mora vsakdo, ki ima luskavico, zavedati. Največja težava, ki jo opažamo pri nas je, da ljudje opustijo zdravljenje in zato se luskavica v naslednjem izbruhu pojavi še bolj silovito in v večjem obsegu. Opažamo pa tudi, da veliko ljudi, ki luskavico ima, sploh ne poišče pomoči. Luskavico se nikoli ne pozdravi, nihanje med hujšimi in blažjimi oblikami luskavice pa se lahko spreminja na pol leta. Zato je še toliko pomembneje, da bolniki sledijo in upoštevajo navodila svojega zdravnika.«

Ali bo nekomu luskavica izbruhnila je odvisno od veliko faktorjev. Včasih je izbruh brez vzroka ali sprožitelja, velikokrat pa se luskavica pojavi po kakšnih vnetjih, stresnih situacijah, ali družinskih tragedijah, ki to sprožijo. »Za vse, ki luskavico imajo je priporočljivo, da se veliko gibljejo, ne jemljejo zdravil, ki lahko sprožijo luskavico, saj so reakcije na nekatere zdravila (na primer zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka) lahko zelo hude, naj se izogibajo stresnim situacijam in ne pijejo alkohola. Vnetje jeter namreč lahko zelo hitro sproži luskavico,« svetuje primarij Kralj.
Članek se nadaljuje »


Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki