Zaščita na soncu

(Foto: Shutterstock)

Koža si vse zapomni

Sonce je eden najmočnejših naravnih virov elektromagnetnega valovanja. Za nas so najpomembnejši nevidni ultravijolični žarki (UVB-žarki), ki predstavljajo samo deset odstotkov žarkov sončnega spektra.

Kratkovalovni UVC-žarki večinoma ne pridejo do zemeljskega površja, žarki UVA- in UVB-spektra pa igrajo pomembno vlogo pri poteku številnih bioloških procesov. UVB-žarke okensko steklo zadržuje, na koži pa povzročajo pojav rdečine (opekline), ki ji sledi rahla pigmentacija. Tem žarkom pripisujejo pomembno vloga pri razvoju vseh oblik kožnega raka. UVA-žarkov okensko steklo ne zadržuje. V večjih količinah povzročajo razvoj opeklin, ki jim sledi močnejša pigmentacija. Velja, da tudi ti žarki igrajo pomembno vlogo pri razvoju kožnega raka.


Koristno in nevarno

Zaradi tanjšanja zaščitnega ozonskega plašča čedalje večja količina UV-žarkov sega do zemeljskega površja in tako tudi do naše kože. Manjše količine UV-žarkov so lahko koristne: vplivajo na presnovo vitamina D in s tem na preprečevanje rahitisa, določene valovne dolžine UVB- in UVA-žarkov pa uporabljajo za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni, kot so luskavica, akne in atopijski dermatitis. Toda pretirano izpostavljanje UV-sevanju, ne glede na to, ali so umetni ali naravni, lahko povzroči številne poškodbe kože. Nekatere so vidne takoj in se kažejo v obliki rdečine ali opekline, nekatere pa šele čez leta oziroma desetletja (kožni rak).

Koža ničesar ne odpusti

Čeprav se manjše poškodbe kože obnovijo, je učinek UV-žarkov na kožo kumulativen - koža si vse zapomni in ničesar ne odpusti. Zlasti nevarne so poškodbe kože (opekline) v zgodnjem otroštvu, kajti prav na teh mestih se v zrelih letih pogosteje pojavljajo različne oblike kožnega raka. Porjavelost kože, ki pravzaprav pomeni obrambo kože pred nadaljnjimi poškodbami je v nekaterih kulturah kljub številnim opozorilom še vedno moderna in zaželena. Tudi pege, ki se pojavljajo predvsem pri svetlopoltih ljudeh, so znak poškodbe kože, ki zahteva zaščito.


Poškodbe kože

Dolgoletna izpostavljenost soncu oziroma UV-žarkom je vzrok za prezgodnje staranje kože - koža postaja tenka, neprožna, nagubana in razbarvana. Nedvomno obstaja povezava med dolgoletno izpostavljenostjo UV-sevanju in pojavom kožnega raka. Kožni rak se namreč v več kot 90 odstotkih primerov pojavi na delih telesa, ki so bili najbolj izpostavljeni soncu: na obrazu, vratu, ušesih, podlahteh, hrbtiščih rok, lasišču (predvsem pleši) in hrbtu.Solarne keratoze so rdečkaste, hrapave, oroženele spremembe, ki se najpogosteje pojavijo na čelu, temenu, nosu, licih in hrbtiščih rok. Keratoze je treba odstraniti, saj so lahko izhodišče za poznejši razvoj rakavih sprememb.

Bazalnocelični karcinom se največkrat pojavi na odkritih delih telesa. Gre za majhno, lesketajočo se bunčico kožne barve, ki raste počasi, redko povzroča zasevke, lahko pa močno poškoduje okoliška tkiva. Običajno je popolnoma ozdravljiv, zlasti če ga odkrijemo in zdravimo v zgodnji fazi.Skvamozni karcinom se pojavlja na obrazu, ušesih, ustnicah in v ustih. Marsikdaj se razvije iz solarne keratoze. Podobno kot bazalnocelični karcinom je ozdravljiv v zgodnjih fazah. Če ga ne zdravimo, lahko povzroči zasevke v okoliških bezgavkah ali oddaljenih organih. V redkih primerih je lahko smrten.

Črni kožni rak ali maligni melanom je najnevarnejši od vseh oblik kožnega raka. Razvije se na novo ali iz že obstoječega znamenja, v obliki neenakomerno obarvanega, nesimetričnega, privzdignjenega znamenja, ki srbi, se rosi ali krvavi. Pogosteje se pojavlja po petdesetem letu starosti, čeprav ni redek niti v mlajših starostnih skupinah. Razvoj melanoma je dokaj tesno povezan z močnimi opeklinami v zgodnjem otroštvu. Največkrat se razvije na zgornjem delu hrbta ali prsnega koša ter na nogah, zlasti pri ženskah. Ta oblika kožnega raka lahko dokaj hitro povzroči zasevke v okoliških bezgavkah in oddaljenih organih ter je lahko smrtna, zato je potrebno čimprejšnje odkrivanje in zdravljenje sumljivih sprememb.Med druge, manj nevarne spremembe, za katere menimo, da so posledica dolgoletne izpostavljenosti UV-žarkom, spadajo tako imenovane starostne pege - rjavkaste lise na koži obraza, hrbtiščih rok in hrbta - ter tako imenovani senilni angiomi - rdečkasti, kot zrno popra veliki krvni tumorčki, ki se najpogosteje pojavijo na trupu, rokah in obrazu.

Sončni žarki lahko povzročijo tudi alergijski izpuščaj kože, ki je lahko posledica preobčutljivosti na sončne žarke ali pa na snovi, ki jih vsebujejo zaščitna sredstva (dišave in nekatera sistemska zdravila).Tudi siva mrena je pogostejša pri osebah, ki so bile izpostavljene večjim količinam UV-sevanja. Čezmerne količine UV-sevanja slabijo imunski sistem, ki nas ščiti pred razvojem različnih bolezni (tudi rakavih) in okužb.
Članek se nadaljuje »


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki