Kako odpraviti pigmentne lise

mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije
mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije (Foto: Diana Anđelić)

Koža je naša osebna izkaznica, saj si vse življenje "zapisuje" in kaže navzven vidne spomine. Njene lastnosti in videz izražajo našo kronološko starost, življenjski slog, hormonske spremembe in bolezenske procese. Med najopaznejše in tudi najbolj moteče kožne spremembe prav gotovo spadajo rjavo obarvane (hiperpigmentirane) pigmentne lise. Povečana in neenakomerna pigmentacija kože ni nevarno bolezensko stanje, vendar vseeno lahko vpliva na počutje in samopodobo.

Obstajajo različne tovrstne kožne spremembe. Mednje spadajo lokalne hiperpigmentacije (melazma) in hiperpigmentacije, ki so posledica poškodb ali kroničnega drgnjenja (oblačila, pasovi, čevlji …). Lahko so posledica vnetnih procesov (akne, luskavica, lihen planus, atopijski dermatitis), solarni ali aktinični lentigo, ki se pojavlja predvsem pri starejših osebah, pa je posledica dolgotrajnega izpostavljanja UV-žarkom (na obrazu, dekolteju, zgornjem delu hrbta in hrbtiščih rok). Sem sodijo še razbarvanja (dishromija), ki so posledica staranja kože. Predvsem melazma, ki prizadene ženske v "najlepših letih", je zelo moteča in pogosto nepremagljiva estetska motnja.

Natančen pregled pri dermatologu

Pri načrtovanju zdravljenja je pomembno poznavanje obolenja, ki je pripeljalo do nastanka motečih rjavo obarvanih lis, njegovega vzroka, patoloških procesov, katerih posledica so pigmentne spremembe na koži, in mikroskopsko zaznavnih sprememb na koži (patohistološke spremembe). Za prepoznavanje sprememb na koži je treba opraviti natančen klinični pregled, k dokončni diagnozi pa pripomorejo še nekatere druge metode (pregled z woodovo svetilko, kromometer, fotografiranje s filtri in dermoskopija).

Kako nastanejo hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacije so zunanji znak čezmernega odlaganja rjavega pigmenta melanina v koži.
Vzroki za kopičenje melanina v koži so predhodne poškodbe ali vnetja na koži, melazma, jemanje nekaterih zdravil (tetraciklini, tiazidi, antimalariki, nekateri citostatiki) in izpostavljanje UV-žarkom. Drugi vzroki nastanka hiperpigmentacij (presnovna obolenja in motnje, nekatera rakava obolenja in nekatere podedovane lastnosti) so k sreči redki.

Melazma – pogosta težava žensk

Pogosta težava žensk v rodni dobi je melazma oziroma kloazma. Na obrazu (na sredini čela, po licih, nad zgornjo ustnico …) se pojavijo ostro omejene in temneje obarvane lise, ki jih je težko prekriti s kozmetičnimi sredstvi. Natančen vzrok za nastanek melazme ni znan. Pogosto se pojavi v nosečnosti: več kot polovica nosečnic ima namreč na obrazu takšne hiperpigmentirane lise, vendar pri večini po porodu spontano izginejo.

Povišana raven pigmenta melanina v koži je posledica povečane dejavnosti celic, ki ga proizvajajo (melanociti). Melanociti so pri temnopoltih posameznikih dejavnejši kot pri svetlopoltih in že v normalnih razmerah proizvajajo večje količine melanina, dodatno pa jih spodbujajo UV-žarki ter hormoni (estrogen, melanocite stimulirajoči hormon (MSH) in progesteron). Dodatni dejavniki, ki vplivajo na nastanek takšnih težav, so: dedni dejavnik, kontracepcijske tabletke (10 do 20 % žensk, ki jemljejo hormonske tabletke, ima težave z obarvanjem kože), tumorji jajčnikov, hormonske spremembe v meni … Melazmo opažamo pri hudem stradanju, redko pa tudi v povezavi s hudimi obolenji notranjih organov (tuberkuloza, rak).
Članek se nadaljuje »


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki